Wat is een opstelling?

Wat is een opstelling?

Wat is een opstelling?
Een opstelling is een effectief en efficient middel om antwoorden te krijgen op jouw vragen.
Het is een ruimtelijke weergave waarbij jouw leven helder wordt weergegeven door middel van representanten.
Met een opstelling kun je heel efficiënt antwoorden krijgen op je (levens)vragen.
Een opstelling kan lijken op een levensecht ‘toneelstuk’ van iemands leven.
Een toneelstuk met gevoelens, bewegingen, karaktereigenschappen van de deelnemers. 

Maar op het moment dat ik een opstelling zou vergelijken met een toneelstuk, zou ik tekort doen aan de werking van een opstelling.
De deelnemers spelen namelijk geen rol, maar geven uiting aan datgeen dat bij de aanvrager van de opstelling hoort.

De vraag wat een opstelling is, krijg ik vaak te horen

Je zou zeggen dat ik ondertussen goed zou kunnen uitleggen wat een opstelling precies is.
Niets lijkt minder waar. Des te meer woorden ik eraan probeer te geven, des te meer vragen het lijkt op te roepen.
Wat is dat toch voor iets bijzonders met die opstellingen?
Vaak probeer ik aan de hand van voorbeelden duidelijk te maken waarom een opstelling wordt aangevraagd, hoe een opstelling zelf in zijn werk gaat en wat voor een resultaten er geboekt worden.
Dus ook in dit artikel kan ik je verwijzen naar Beslissen over leven en dood, hoe kan ik mijn grenzen goed aangeven of Waar komt die pijn in mijn schouders vandaan?

Maar voordat je daar naar toe klikt, een stuk theoretische uitleg.

Wat heb je nodig bij een opstelling?

1. Iemand die een vraag heeft over een bepaalde situatie, waarbij hij/zij hulp kan gebruiken. We noemen hem/haar de aanvrager.
2. Mensen die willen helpen de opstelling vorm te geven. We noemen hen de representanten en de toeschouwers.
3. Iemand die de opstelling begeleidt. We noemen hem/haar de begeleider.
4. Een ruime kamer, met een grote kring zitplaatsen. In het midden kan de opstelling plaatsvinden.

Wat is een opstelling?

Bij een opstelling neemt een aantal mensen plaats in de kamer. De stoelen met daarop de toeschouwers staan er als een ruime kring omheen. Iedereen kan de representanten dus goed zien.
Per opstelling is het verschillend wie of wat er wordt opgesteld. Bij de ene opstelling staan er bijvoorbeeld twee representanten; eentje die de aanvrager representeert en eentje die haar vader representeert.
Tussen deze twee personen ontstaat een interactie. Deze representanten krijgen bepaalde informatie, gevoelens en/of bewegingen door, die te maken hebben met de echte situatie van de aanvrager.
Zo krijgt de aanvrager eigenlijk zijn/haar eigen verhaal te zien; het speelt zich voor zijn/haar neus af.
Doordat deze representanten laten zien wat er in hun omgaat, wordt het duidelijk waar de blokkades/de verstrikkingen/de problemen zitten.

En dat is juist zo mooi. Want doordat dit duidelijk wordt, wordt ook duidelijk wat er moet ‘uitgewerkt’ worden. Met uitwerken bedoel ik hier; wat nog opgelost moet worden.

Een opstelling geeft helderheid, inzicht en oplossingen

Stel je voor dat je bij een klein beekje staat. Het water stroomt soepel van boven naar beneden, netjes binnen de oevers. Je geniet ervan. Opeens legt iemand een grote zandzak in het beekje, waardoor het water niet door kan stromen. Er is een blokkade opgeworpen. Wil je weer lekker verder genieten van het heldere stromende beekje, zul je er eerst voor moeten zorgen dat de blokkade weggenomen wordt, dat het probleem ‘uitgewerkt’ moet worden. In je echte leven worden ook blokkades opgeworpen. Soms weet je door wie, soms heb je geen flauw idee. Een opstelling geeft je hier helderheid, inzicht en oplossingen bij.

De vraag kan betrekking hebben op verschillende zaken, zoals relaties in je gezin, met je dier, op je werk, of iets geheels anders; een vraag over een allergie van jezelf. Zodra de representanten zijn opgesteld, staan ze ‘in de energie van de ander’. Tussen de represenanten ontstaat een dynamiek; er is sprake van een interactie. In een opstelling worden vragen die je hebt, snel en duidelijk door ‘het wetend veld’ beantwoord. Elke deelname aan een opstelling gebeurt vrijwillig. Je kunt ook alleen toeschouwer zijn.

Kernteam opstellingen

De Zomerhof beschikt over een betrouwbaar Kernteam aan representanten dat voor elk soort opstelling kan worden bijeengeroepen. Wil je dus wel een opstelling aanvragen maar hiervoor niet een hele dag moeten uittrekken, dan vraag je een enkele opstelling aan. Wij roepen het Kernteam samen en je komt alleen om je eigen opstelling bij te wonen.

Mens/dier- opstellingen

Naast de familie-opstellingen (voor mensen) kun je bij De Zomerhof ook terecht voor specifieke mens-dier-opstellingen. Als enige in Nederland zijn wij hierin gespecialiseerd. De Zomerhof beschikt over een betrouwbaar Kernteam aan representanten dat voor elk soort opstelling kan worden bijeengeroepen. Wil je dus wel een opstelling aanvragen maar hiervoor niet een hele dag moeten uittrekken, dan vraag je een enkele opstelling aan. Wij roepen het Kernteam samen en je komt alleen om je eigen opstelling bij te wonen.

Wat levert een opstelling je op?

 • Snel en effectief antwoord op je vragen
 • Inzicht in je situatie en/of de situatie van je dier
 • Geeft verlichting verlichting omdat lasten worden teruggegeven aan degene bij wie ze horen
 • Werkt verhelderend en helend en op zielsniveau

Voorbeelden van vragen:

 • Wil je een pupje kopen, maar weet je nog niet welk ras het beste bij je past?
 • Gun je je merrie een veulen, maar weet je niet welke hengst een goede match zou zijn?
 • Is je dier terminaal ziek en wil je weten wat hij/zij nog van het leven wil?
 • Wil je weten waarom je geen goed contact krijgt met je dier?
 • Wil je weten wat je hond wil: een nestje krijgen, de wedstrijdsport in, shows lopen of als hulphond worden ingezet?

Het is fascinerend te merken dat de representanten vanzelf toegang krijgen tot de gevoelens van en de onderlinge verhoudingen tussen wie of wat zij representeren. Een opstelling wordt door de aanwezigen vaak als zeer intens ervaren.

Een opstellingendag is de gelegenheid om vragen over zieke, getraumatiseerde en overleden dieren als case in te brengen. U kunt daarbij helderheid en heling verkrijgen voor uzelf, het dier en de situatie. Tijdens een opstelling zijn nooit levende dieren aanwezig.

Investering

 • Representant tijdens een opstellingendag = € 10,- per dagdeel
 • Representant tijdens een opstellingendag = € 25,- per dag exclusief lunch
 • Aanvragen van een eigen opstelling = € 70,-
Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen