Waar komt pijn in mijn schouders vandaan?

Waar komt pijn in mijn schouders vandaan?

Met z’n 12-en zitten we in een ruime kring. Lisselot zit naast mij. Nadat we een aardende meditatie hebben gedaan en iedereen in rust zit, vraag ik Lisselot met welke vraag zij naar deze opstelling is gekomen. Ze zucht eens diep…. En vertelt dan: “Waar ik het meest last van heb is: pijn in mijn schouders. De spieren van mijn nek en schouders zitten al jaren extreem vast. Zo vast dat het zeer doet. Ik heb continu pijn in mijn nek en schouders. Wat komt pijn in mijn schouders vandaan?

Als je denkt dat ik er nog nooit iets aan gedaan heb, heb je het mis. Ik ben door verschillende artsen onderzocht. Ook ben ik bij verschillende hulpverleners onder (lichamelijke) behandeling geweest, zoals de chiropractor, cesartherapie, yoga, fysiotherapie, haptonoom, maar helaas…. niets werkt afdoende.”

Voorafgaand aan de familieopstelling

Ik nodig Lisselot uit te vertellen over haar gezin van herkomst, om het plaatje completer te krijgen. Het plaatje van haar leven. Lisselot vertelt hoe ze haar relatie met haar vader, moeder en zus ervaren heeft en nog steeds ervaart. Daarbij deelt ze enkele indrukwekkende gebeurtenissen uit haar en het leven van haar familie. Gebeurtenissen die een impact hebben gehad, op leden van haar familie.

Een ruzie in de familie, een abortus bij moeder en het failliet gaan van het bedrijf van opa. Op deze manier kan ik me als begeleider een stuk beter invoelen en tegelijkertijd mogelijke patronen in de familiebanden ontdekken.

Waar komt pijn in mijn schouders vandaan?

Lisselot vertelt verder: “Die pijn in mijn nek, daar wil ik graag vanaf. Ik zou wel eens willen weten hoe het komt dat mijn nek en schouders van beton zijn. Kan ik hier iets in veranderen? Kan ik een patroon doorbreken of iets uitwerken zodat mijn spieren iets soepeler zouden mogen worden? Ik wil er graag naar kijken door deze opstelling aan te gaan. Ik heb al vaker opstellingen op De Zomerhof meegemaakt, die me veel positiefs hebben gebracht. Nu is het tijd voor mijn schouders en nek.”

Welke representanten zijn nodig voor deze familieopstelling?

Op dit moment hebben we de vraag voor de opstelling van Lisselot helder en kunnen we aan de slag. Gezamenlijk stemmen we af wie ze in eerste instantie graag gerepresenteerd wil zien. Welke leden van de familie, welke representanten hebben we nodig?

Pijn in de schouders door blokkades uit het verleden

Lisselot geeft aan dat ze graag wil starten met een representant voor haar vader, haar moeder, voor haar zelf en voor haar pijn. Vervolgens laten we de opstelling zich ontvouwen. In het kort samengevat: de representanten maken duidelijk waar de verstrikkingen in het systeem van Lisselot zitten. Dit gebeurt door middel van zowel non- als verbale uitdrukkingen.

Wat gebeurt er na de familieopstelling?

Twee weken na de opstelling stuurt Lisselot me een mailtje met daarin haar bevindingen:

Lieve Nathalie,

Eerst voelde ik veel weerstand om de opstelling in te gaan, maar aan de andere kant gaf het me juist weer de drive om juist wel weer de opstelling aan te gaan. Het zal met mijn thema te maken hebben gehad. Het was dan ook moeilijk om het onder ogen te zien.

Ruzie in de familie

De opstelling verliep goed en haalde een oude situatie naar boven van een ruzie in de familie op een verjaardag van mijn vader. Deze situatie zat nog steeds op mijn nek en schouders. Ik voelde me daar altijd al zo rot onder. Toen ik voelde dat ik tijdens de opstelling in mijn kracht stond, liet ik die situatie los, los uit mijn lijf.

Ik merkte dat mijn ouders achter me stonden door deze familieopstelling

Daarna verraste het me dat er nog iets duidelijk werd weergegeven door de representanten.
Ik dacht namelijk dat ik dat stuk al had verwerkt. Maar goed, dat bleek dus anders te zijn.
Toen de representant van mijn moeder zei: “Jouw oom, mijn broer, heeft er ook iets mee te maken”, werd ik geraakt en moest ik huilen. Dit misbruik door mijn oom had ik dus blijkbaar nog niet voldoende verwerkt. Ik was blij dat deze ervaring met mijn oom nog aan het licht kwam.
In de opstelling kon ik tegen mijn oom zeggen wat me dwars zat en dat luchtte enorm op. Het was fijn om te ervaren dat mijn ouders in de opstelling naast mij stonden om mij te steunen, dat voelde goed.

Na de opstelling is me iets heel moois overkomen….

Ik heb me open en kwetsbaar opengesteld naar mijn ouders toe. Na een paar dagen getwijfeld te hebben, heb ik mijn moeder verteld dat de nare situatie met de broer van mijn moeder naar boven kwam tijdens de opstelling. Mijn beide ouders reageerden hier heel begripvol en steunend op. Ik ben zo blij dat ik mijn ervaring tijdens de opstelling toch wederom met hen gedeeld heb.

Ook heb ik de afgelopen twee weken veel huilbuien gehad, wat mijn diepe pijn richting de broer van mijn moeder minder scherp maakt. Mijn spieren zijn losser aan het worden wat erg fijn is! Ik heb de opstelling wederom als heel veilig en vertrouwd ervaren. Je hebt op een hele prettige manier de opstelling begeleid, waardoor ik puur mezelf kon laten zien.

Dank, Dank, Hartelijk Dank!

Tip van de systemisch werker

Je lichaam geeft een signaal af als pijn hebt. Je lichaam probeert de aandacht te trekken om je iets duidelijk te maken. Het is niet altijd even makkelijk om erachter te komen wat je duidelijk gemaakt wordt. En soms ligt het voor de hand: een zogenaamde last op je schouders dragen bij fysieke pijn in je schouders.

Lijkt het jou leuk om met dieren te kunnen praten? Om ze nog beter te begrijpen dan je nu al doet? Dan is het echt iets voor jou om de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren op te halen! Maar als je er zeker van bent dat je de cursus Communiceren met Dieren wilt doen en je zintuigen maximaal te leren benutten in het communiceren met dieren is het echt een aanrader om mee te doen met de cursus!

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
eijkenboom
Door

eijkenboom

op 23 May 2013

Heel erg bijzonder om te lezen. zelf heb ik ook deze klachten en herken stukken uit haar verhaal. afgelopen dinsdag voor het "eerst" een opstelling meegemaakt (wel voor het onderwijs) en is heel apart om mee te maken omdat het soms heftig kan worden. heel veel sterkte gewenst!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 16 Dec 2013

Dankje voor je reactie. Mooi, een opstelling voor het onderwijs. Stonden de mensen er voor open of was het niet op school? Ja hè, een opstelling kan soms veel intense emoties oproepen. Bij ons staan de tissues dan ook altijd klaar :-)

Reactie plaatsen