Hoe kan ik mijn grenzen goed aangeven?

Hoe kan ik mijn grenzen goed aangeven?

Voor sommige mensen is de stap om een opstelling aan te vragen groot. Dat kan ik me goed voorstellen. Vooral als je nog niet eerder met het opstellingenwerk te maken hebt gehad. Wat kun je dan verwachten?

De aanvraag van een opstelling

Het is lastig uit leggen aan iemand die niet eerder een opstelling heeft bijgewoond, hoe bijzonder dit werk is. Zo ook bij Leontien.

Leontien mailde me eerst een aantal keer. Toen het voor haar goed en veilig voelde, nam ze de stap en maakte ze een afspraak voor een familieopstelling. In deze nieuwsbrief staat haar verhaal. Op deze manier krijg je een ervaringsverhaal uit de eerste hand.

Hoe kan ik mijn grenzen goed aangeven?

Het stuk waar ik (Leontien) naar wil kijken is dat ik niet duidelijk mijn grenzen aan geef. Mijn vraag is dan: waarom kan ik mijn grenzen niet duidelijk aangeven? Ik voel ze wel, maar laat er elke keer over heen gaan. Ik vraag me af waarom ik niet goed kan laten zien wat mijn grenzen zijn?

De last die mijn dochter draagt

De opstelling verloopt anders dan ik had gedacht. Maar het laat heel mooi de situatie zien zoals deze thuis is.Op een gegeven moment heeft de representant van mijn dochter een zwaar kistje vast, een last van iemand anders. Als moeder neem ik het van haar over. Vervolgens neemt mijn moeder het over van mij en uiteindelijk neemt mijn oma het over van mijn moeder.

Er valt een last van mijn schouders

Op het moment dat ik de last aan mijn moeder geef, valt er letterlijk een last van mijn schouders. Het voelt minder zwaar, als een opluchting.

Ook ik mag er zijn, ik mag van mezelf houden

Door de opstelling wordt me duidelijk waarom ik moeilijk een grens kan trekken als het gaat om liefde. Ook komt eruit dat ik nog meer van mezelf mag houden, ik mag er ook zijn.

Ik voel me veilig bij de begeleiding en de representanten

De begeleiding ging op een goede manier. Ik voelde me veilig. Ik werd op een fijne manier welkom geheten, ook al vond ik het erg spannend wat ook aan me  te zien was. Gelukkig werd er zodanig mee omgegaan dat mijn spanning er kon zijn maar niet in de weg stond Heel apart omdat je jezelf ontzettend kwetsbaar opstelt, maar de mensen waarmee de opstelling wordt gedaan heel rustig en zonder oordeel zijn.

Bijzondere ervaring na de opstelling

Mijn moeder belde me de dag na de opstelling op, om te vragen hoe het met me gaat… dat klinkt wellicht als iets normaals, maar het is voor ons niet zo vanzelfsprekend. Dat ze mij juist nu belde vond ik ontzettend mooi. En daar ben ik jullie dankbaar voor. Liefs Leontien

Tip

Voelen wat je zelf wilt of belangrijk vindt, is moeilijk als je een last van iemand anders draagt. Als je de last liefdevol terug kunt geven, zul je dit als een bevrijding kunnen ervaren. Je kunt dichter bij jezelf blijven en voelen wat voor jou van belang is.

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen