Een opstelling, wat is dat?

Een opstelling, wat is dat?

Heb je het ook wel eens dat je je afvraagt waarom het contact met je broer/zus/vader/moeder de afgelopen jaren toch zo veranderd is? Of wil je graag weten waarom je hond/kat zich de laatste tijd zo raar gedraagt? Of kom je er maar niet achter waarom je zoon/dochter elke nacht moet huilen als hij/zij naar bed gebracht wordt?

Allemaal vragen die tijdens een opstelling beantwoord kunnen worden. 
Een opstelling is een manier van werken die wordt ervaren als zuiver, integer, kijkend vanuit het grotere geheel, zonder oordelen, liefdevol en warm.

Een opstelling, wat is dat?
Een opstelling is een vorm van systemisch werk. Je kijkt dus naar een systeem. Dat kan een familie zijn, een organisatie, een team, een relatie tussen mens en dier. Van alles. Bij een opstelling is er iemand die een vraag heeft (de vraagsteller).Er zijn mensen aanwezig die opgesteld worden in de ruimte (de representanten). En er is iemand die het proces begeleidt (de begeleider). De andere mensen zijn de toeschouwers.

De vraag kan betrekking hebben op verschillende zaken, zoals relaties in je gezin, met je dier, op je werk, of iets geheels anders; een vraag over een allergie van jezelf.

Zodra de representanten zijn opgesteld, maken ze contact met de energie van de ander. Tussen de representanten ontstaat een dynamiek; er is dus sprake van een interactie. Het is bijzonder om te zien hoe magisch dit kan werken! Bijna niet uit te leggen. Veel prettiger is het om het een keer zelf te ervaren, ook al vind je het wellicht wat spannend.

In een opstelling worden vragen die je hebt, snel en duidelijk door ‘het wetend veld’ beantwoord. Elke deelname aan een opstelling gebeurt vrijwillig, maar je kunt natuurlijk ook alleen toeschouwer zijn.

Tot zover deze korte introductie in het systemisch werk. Het is echt mijn passie. Als iemand mij vraagt voor welk werk je mij midden in de nacht mag wakker maken, is mijn antwoord luid en duidelijk: voor het begeleiden van opstellingen. Wat een prachtig werk!

Ik zal je de komende tijd regelmatig voorzien van achtergrondinformatie over de opstellingen zodat je nog meer inzicht krijgt wat nu een opstelling is en wat deze doet voor mens en/of dier.

Heb je nu al zin om meer te lezen? Klik dan op deze link.

Systemisch werker Nathalie

 

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen