Wat is een aardepaard?

Wat is een aardepaard?

Wat is een aardepaard? De vijf elementen bij paarden. Holistisch dierenarts Eric Laarakker onderscheidt in zijn behandeling vijf typen paarden, te weten: houtpaarden, vuurpaarden, aardepaarden, metaalpaarden en waterpaarden. Elk type paard heeft zijn eigen kenmerken, gedrag en karakter. In komende delen ga ik telkens één van de types nader bespreken. Vandaag is de beurt aan het aardepaard. Wat is het aardepaard nu precies?

Het aardepaard is een stabiel dier. Hij is betrouwbaar, rustig en vriendelijk, het type ‘allemansvriend’. Voor deze paarden is eten erg belangrijk, wat zij dan ook het liefst de hele dag door doen. Nog meer dan dat andere paarden dat graag doen.

Aardepaarden zie je vooral bij de koudbloedrassen als friezen, fjorden en haflingers. Vanwege hun betrouwbare rustige karakter worden deze dieren het meest ingezet in maneges en voor recreatie.

Wanneer je een aardepaard iets aan wilt leren is het belangrijk dit met regelmaat en rust te doen. Deze dieren hebben veel herhalingen nodig om zich de stof eigen te maken. Daarom is een langzame opbouw in trainingssessies aan te raden.

Wat deze dieren leuk vinden is afwisseling in werk zonder teveel techniek, zoals buitenritten of trektochten. Wanneer je teveel van dit paard vraagt zal hij drammerig gaan worden wat door kan slaan in agressiviteit. Als dit gebeurt is het voor deze dieren zelf ook heel vervelend, omdat het helemaal niet in hun aard zit om zich zo te gedragen. Maar door het overschrijden van hun grens kunnen ze als het ware buiten zichzelf raken.

Bewaak zelf ook goed de grens van dit paard en dan heb je er een gouden dier aan!

Lees ook onze andere artikelen over paarden,  het waterpaard en het houtpaard!

 

Over de schrijver
Arie
Door

Arie

op 08 Jun 2016

Friezen zijn geen koudbloeden.

Reactie plaatsen