Of jouw hond in zijn of haar leven ooit trauma heeft opgelopen, kun je niet altijd weten.
Een hond die is aangereden, is een hond met trauma. Een hond die door een andere hond wordt gegrepen, is dat ook. Dat is allemaal wel duidelijk. Maar er is ook trauma dat je hond kan hebben opgelopen waar je als mens geen weet van hebt.
Dit stond niet in de bijsluiter
Stel, je haalt je vrolijke pupje op uit het nest, socialiseert het volgens het boekje, maar op de een of andere manier lijkt er na een paar maanden of jaren toch iets aan de hand te zijn waardoor jouw hond niet reageert zoals je zou willen.
Hoeveel liefde en aandacht je jouw hond ook geeft, hoeveel geduld je ook opbrengt, jouw pup of inmiddels volwassen hond gedraagt zich niet volgens de bijsluiter. En dat is merkwaardig want je hebt er alles aan gedaan om het dier een goed huis te geven. Verder heb je natuurlijk ook al honderdduizend adviezen gekregen van anderen die zeggen wat je verkeerd doet en daar ben je dus niet mee geholpen want bij jouw hond werkt het simpelweg niet.
Wanneer is je ‘hond met trauma’ ontstaan?
Dus kan het zomaar zijn dat er iets heel anders speelt: jouw hond(je) heeft trauma opgelopen nog voordat het bij jou kwam. Dit trauma kan bijvoorbeeld al zijn ontstaan in de tijd dat jouw pupje nog geborgen zat in de warme moederbuik. Wellicht heeft de moederhond tijdens de dracht of de bevalling om wat voor reden dan ook in doodsangst verkeerd en heeft zij onbewust en ongewild dit gevoel van doodsangst aan de pups in haar buik doorgegeven. Wat te denken van een nestje dat ook doodgeboren pups telde. Stel nu dat jouw hond uit zo’n nestje komt. Zou je je kunnen voorstellen hoe het zou voelen als jij als ongeborene blind en doof en kwetsbaar in de buik van je moeder zit en in die zelfde buik gaat er iemand die je lief is dood? De plek waar jij je opperveilig had moeten wanen, voelt nu opeens onveilig aan. Dus wil je eruit maar dat kan niet. Dat lukt niet. Misschien ligt je dode broertje of zusje wel voor de uitgang en verspert ie de weg. Je voelt je als een rat in de val. Hoe lang is dit broertje of zusje al dood? Misschien lig je wel tegen zijn of haar dode lijfje aan. Is dat al uren? Is dat dagen? Is dat weken? Dus is nu mijn vraag: wanneer ben ik aan de beurt om te sterven? Kom ik hier wel levend uit?
Doodsangst bij je hond
Als een pupje zoiets heeft meegemaakt, is dat verschrikkelijk. Voor veel mensen is bovenstaande alinea onbegrijpelijk maar het kan wel de bittere waarheid zijn. In een gesprek met een dier, kan zulk trauma aan het licht komen. Trauma waarvan zelfs de fokker zich niet bewust hoeft te zijn. Het pupje start zijn leven met een ervaring met doodsangst, trauma. Het zit intens diep in het systeem van het dier. En op basis van deze doodsangst, dit trauma, gaat jouw hond zich zijn leven met jou manifesteren. Dit is de basis waarop hij zijn gedrag gaat vormen. En als die basis angstaanjagend is, zet je deze basis met geen training, pilletje of poedertje recht. Ook niet met liefde, aandacht en veel wandelen.
En uit deze angstaanjagende basis vanuit de oorsprong van zijn bestaan, is zijn hele constitutie gebaseerd op angst. Angst voor vuurwerk, angst voor knallen, angst voor onweer angst voor …. Vul maar in. Je hebt een hond met trauma.
Welk middel zet je in?
Nu zijn er genoeg middelen in omloop die wel de angst van het dier wegnemen maar niet het trauma dat hieraan ten grondslag ligt. En dus keert de angst telkens terug. Soms kun je de klok erop gelijk zetten. In een ander geval lijkt de angst groter te worden of zich te verplaatsen.
Met als gevolg dat er goedbedoeld allerlei pilletjes, poeders en druppeltjes aan het dier worden toegediend waar het in feite maar tijdelijk baat bij heeft. Maar goed, je moet wat. Niks doen is geen optie als je hond zo angstig is.
Leven in angst lijkt daarom de enige optie te zijn en het is fijn dat het dier dat bij jou woont door jou wordt geholpen en dat jij verder kijkt dan je neus lang is, juist omdat jij dit artikel leest. En al tot hier bent gekomen 😉
Hond met trauma natuurlijk behandelen
Nog mooier zou het natuurlijk zijn om op de een of andere manier dat oude trauma bij je hond weg te kunnen halen.
En die manier is er.
Hiervoor gebruiken we Bachbloesems. Geen standaardmix afkomstig van een site voor mensen waar ze niks van dieren weten. Dat doen we onze trouwe viervoeter niet aan. Gaan we voor Bach, dan gaan we voor de analyse. Een analyse op maat. Helemaal toegeschreven op jouw hond met zijn/haar specifieke angsten en unieke achtergrond. Omdat de druppels anders net zulke symptoombestrijding zou zijn als de poedertjes, pillen en druppels die al op de markt zijn. En daar zijn er genoeg van. Dus alleen een analyse op maat heeft het juiste effect en anders niet.
Hoe werk het?
Met Bachdruppels werken wij van binnenuit. Het middel werkt op zielsniveau. En het werkt blijvend. Je hond hoeft niet levenslang aan de druppels. Soms is een paar weken genoeg. In andere gevallen een paar maanden. En dan is je dier vaak voorgoed verlost van al het kwaad.
Wil je jouw hond met trauma helpen zodat zijn leven wat makkelijker wordt? Wij helpen je er graag mee. Wij denken graag met je mee om ervoor te zorgen dat jouw hond weer lekker in zijn vel komt te zitten en jullie een leuke combi worden/zijn/blijven.
Klik onderstaande link aan en bestel hier de analyse op maat om het trauma op zielsniveau bij je hond te verwijderen.
Ja, ik wil mijn hond met trauma graag helpen
Ook verschenen over angsten bij dieren:
Dier bang om vies te worden Sommige dieren vinden het heerlijk om vies te zijn. Anderen ontwikkelen ziektes als ze vies worden. Wat voor dier heb jij?
Hond bang om alleen te zijn Kan jouw hond echt niet alleen zijn en helpt geen enkele training? Misschien moet je dan een laagje dieper kijken.
Thea de Badts
op 30 Dec 2018Joke van het Zomerhof-team
op 31 Dec 2018Henny Uhl
op 15 Feb 2019Mieke Zomer
op 15 Feb 2019Ingrid van der kooi
op 15 Feb 2019Mieke Zomer
op 15 Feb 2019Sylvia
op 15 Feb 2019Mieke Zomer
op 15 Feb 2019Lian
op 15 Feb 2019Joke van het Zomerhof-team
op 19 Feb 2019Iris Van Cauwenberghe
op 16 Feb 2019Joke van het Zomerhof-team
op 19 Feb 2019Noella Wouters
op 16 Feb 2019Joke van het Zomerhof-team
op 19 Feb 2019Dick Karthaus
op 20 Feb 2019Lianne knöps
op 18 Mar 2022Joke van De Zomerhof
op 18 Mar 2022