Hond bang om alleen te zijn

Hond bang om alleen te zijn

In ons feuilleton over angsten bij dieren, hebben we het vandaag over honden die bang zijn om alleen te zijn. Sommige honden kunnen er wat van. In hun angst om alleen te zijn, trekken ze alles uit de kast om  maar te laten weten dat ze alleen zijn: ze blaffen hard, zacht, lang of kort, huilen, janken, gillen, krabben tegen de deuren, willen ze openspringen, beginnen te slopen, vreten kasten, meubels, muren en deurposten aan, vermoorden pluche beesten of kussens die binnen hun bereik liggen.

Onze 9-persoons zithoek werd kleiner en kleiner

Ik spreek uit eigen ervaring als ik je vertel dat wij ooit een enorme 9-persoons zithoek hadden die uit losse zitelementen bestond. Telkens als wij bij thuiskomst de sleutel in het slot omdraaiden durfden we bijna niet te kijken naar wat we deze keer weer zouden aantreffen. Binnen een paar maanden was van onze 9-persoons zithoek, namelijk nog 1 stoel over. De andere 8 losse zitelementen waren inmiddels als losse snippers in de Kliko beland.

Hond wil graag bij de roedel blijven

Nu is een hond natuurlijk een roedeldier dat het liefst in de buurt van de roedel verblijft. Met wat training en geduld kun je je hond doorgaans wel leren dat eventjes alleen zijn, niet per se heel verschrikkelijk hoeft te zijn. Maar niet iedere hond voelt zich aangesproken tot het woord ‘doorgaans’. Dan kom je er niet met wat training, geduld, geduld en geduld.

En zo kun je, hoe goed je ook je best doet, de wanhoop nabij raken omdat je hond, wat je ook probeert, niet alleen kan zijn. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat er een dieperliggende reden is waarom jouw hond zich gedraagt zoals deze doet. Neem bijvoorbeeld dat deze niet zo’n fijne start heeft gemaakt in dit leven.

En wat als training en geduld gewoon niet werken?

Mogelijk speelt er een dieperliggende oorzaak bij zo’n hond. Wellicht is jouw hond

  • te vroeg uit het nest gehaald
  • samen met zijn broertjes en zusjes wees geworden nog voordat ze door hun moeder hadden meegekregen wat ze aan emotionele vaardigheden nodig hadden in dit leven
  • een poosje wegens ziekte buiten het nest gehouden
  • afkomstig uit de broodfok. Hierbij is het voor de fokker interessanter om de pups vroeg te verkopen zodat de teef dan weer snel gedekt kan worden. Vroeg bekent in dit geval: te vroeg
  • de kleinste in het nest geweest en werd deze met het flesje werd bijgevoerd door de fokker. Deze doet er natuurlijk alles aan om te voorkomen dat er pups sterven en voert uit liefde voor het nest bij. In de natuur zou zo’n kleintje misschien niet levensvatbaar zijn en zou het worden verstoten door de moeder; in de mensenwereld kunnen wij vaak niet aanzien hoe hard en wreed dieren onderling kunnen zijn. We schrikken als een zogende teef of moederpoes een van haar kindjes buitensluit en laat sterven en daarom grijpen we graag in. Uit liefde voor de dieren. Liefde van de fokker heeft dit pupje dan zeker gehad. Maar niet de onontbeerlijke moederliefde want mogelijk zou moeder het kleintje gewoon hebben afgestoten. Omdat het haar natuur was.

Jouw hond bang om alleen te zijn – wanneer komt dat tot uiting?

Naarmate een pup uit bovenstaande omstandigheden ouder wordt en terechtkomt bij zijn nieuwe gezin, zul je in het begin misschien niks merken: alles is nieuw, de pup is leuk en nieuw, iedereen is er druk mee etc. maar naarmate de pup ouder wordt, kan er gedrag in groeien dat je niet had verwacht en zeker niet had besteld. Zou deze jonge hond om wat voor reden dan ook, ooit herplaatst moeten worden, dan komt pas op dát moment het nesttrauma naar boven: gebrek aan moederliefde en dit kan zich o.a. uiten in het niet alleen kunnen. Dus gaat de hond blaffen, janken, huilen, krabben, slopen … als gevolg van het nesttrauma van jaren eerder.

Mens met gebrek aan moederliefde

Ook mensen die op jonge leeftijd een gebrek aan moederliefde hebben gekend, herken je van grote afstand. Ik weet zeker dat ook jij wel iemand kent die aan de volgende omschrijving voldoet: deze persoon praat graag. Praat veel. Houdt niet op met praten. Je krijgt er geen woord tussen. Het gaat alleen maar over hem/haar. Het hele levensverhaal ligt binnen vijf minuten op tafel ook al ken je deze persoon niet.  Deze persoon doet er alles aan om maar niet alleen te hoeven zijn en klampt zich daarom aan jou vast. Helaas heeft zo iemand niet in de gaten dat jij de volgende keer alvast maar oversteekt als jij hem/haar dreigt tegen te komen. Gewoon omdat jij geen zin hebt overmeesterd te worden en weer alles te moeten aanhoren. Een vriendenkring heeft zo iemand vaak niet. Simpelweg omdat hij/zij teveel met zichzelf bezig is en absoluut niet geïnteresseerd is in wat jou als toehoorder bezig houdt. Eenzaamheid is voor zo iemand de grootste angst. Dit type mens kan volledig blind zijn voor anderen, omdat het alleen aan zichzelf denkt.

Herken jij jezelf in deze omschrijving? Dan zou je gebaat kunnen zijn bij Bachbloesems voor mensen. Het middel helpt je ter zake te komen, alles weer in perspectief te zien en geklets te vermijden. Hierdoor zal er ruimte komen om minder aan jezelf te denken maar ook  belangstelling te tonen voor een ander en oog te krijgen voor wat er in jouw omgeving gebeurt. En je zult zelf ervaren dat anderen het prettig vinden om bij je in de buurt te zijn en je zult minder de behoefte voelen om anderen ‘vast te houden’ met jouw verhalen.

Hond met gebrek aan moederliefde? ->  hond bang om alleen te zijn

Bij een hond met gebrek aan moederliefde geldt het volgende:

  • hond is bang om alleen te zijn
  • doet van alles om de ogen op zich gericht te krijgen
  • is opdringerig
  • voelt zich diep ongelukkig als het geen contact kan hebben met zijn/haar mens
  • heeft niet geleerd om de liefde uit zichzelf te halen en is daarvoor afhankelijk van zijn/haar mens
  • kan tijdelijk onzindelijk zijn, als hij/zij maar aandacht krijgt (positief, negatief, maakt niet uit, aandacht is aandacht)

Mocht jij zo’n hond in huis hebben, word dan niet boos op dit dier. Het is bang en onzeker en jij bent de enige op de hele wereld die hem/haar kan redden. Jij bent zijn/haar laatste strohalm. Je weet nu wat erachter kan zitten en maar nog niet wat je eraan kunt doen. Maar ook dit dier is gemakkelijk te behandelen met Bachbloesems voor honden. We geven hem/haar dan wat liefde voor zichzelf terug en waardoor hij/zij minder beroep op jou zal doen. Dus krijg jij meer vrijheid en wordt jouw hond gelukkiger.

Reeds verschenen over angsten bij dieren:

Dier bang om dood te gaan  Heeft jouw dier een trauma? Nee? Hoe zeker kun jij daarvan zijn?

Dier bang om vies te worden Sommige dieren vinden het heerlijk om vies te zijn. Anderen ontwikkelen ziektes als ze vies worden. Wat voor dier heb jij?

Hond bang voor onweer Hierbij een rijtje van ‘problemen’ waaraan ik jouw hond op afstand herken als een ‘Hond bang voor onweer’

 

Heb jij een hond die bang is om alleen te zijn? Schrijf je hier je ervaring? Wij lezen graag met je mee!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Alike Lira
Door

Alike Lira

op 03 Apr 2019

Mooi geschreven en zeker herkenbaar wat betreft de verlatingsangst bij onze hond, we hebben haar nu 1 1/2 jr. en ze komt uit Cyprus, wat er precies is gebeurd op jonge leeftijd is niet duidelijk omdat ze met 5 mnd. in een gemeenteasiel is beland en daar belaagd. Ze heeft een litteken op haar pootje. Een dog rescue stichting heeft haar er uit gehaald en ter adoptie gesteld via fb. De kenmerken die boven beschreven staan zijn heel herkenbaar op een enkel punt na. Gelukkig sloopt ze niks en blaft ook niet als we even weg gaan maar langere tijd b.v. theater bezoek of visite waar ze niet mee kan is een probleem, ze is dan heel zielig en weet dat goed aan te geven, de volgende ochtend ligt er een plas om haar onrust en verdriet aan te geven. Gelukkig zijn we veel thuis en kan ze vaak mee, maar dit is heel triest, je ziet duidelijk dat ze heel bang is. Ook in de buurt is een asiel toont ze bang gedrag. Logisch gezien haar achtergrond.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 03 Apr 2019

Wat verdrietig wat je schrijft over het gedrag van je rescue-hond. Ook jouw hond kan van deze angst worden afgeholpen. Dus mocht je jouw hond willen helpen, dan denken wij graag met je mee. Dit is inderdaad wel erg verdrietig voor het dier zelf. Mocht je je dier willen helpen, mail dan naar info@dezomerhof.nl Dan gaan we samen kijken hoe we jouw hond van dit verdriet en deze angst af kunnen helpen.

Yvonne
Door

Yvonne

op 04 Apr 2019

Helaas heb ik ook een bange hond. Helaas dan wel omdat ik het voor haar zo sneu / vervelend vind dat zij deze angsten heeft. Niet een helaas omdat ik weer een hond met problemen heb want naast haar angsten en onzekerheden is het (meestal) ook een ontzettend lieve en leuke hond met een eerlijk, zacht, grappig, nieuwsgierig, leergierig en soms ondeugend karakter. Ze komt van een boerderij in NL waar ze samen met een andere hond zat, konden wel en niet met elkaar, was niet gesocialiseerd, kwam (mocht) niet in huis, wel in een kennel op de deel, mochten op het erf met een stroomband voor de ingang van het erf, werd niet mee gelopen of wat dan ook mee gedaan, wsl. ook mishandeld door haar vorige eigenaar. Gilde en trilde het uit bij de 1e keer dat ze een halsband om kreeg, idem bij mee in de auto, angstig wegkruipen voor mensen en vooral mannen, bang voor onweer, vuurwerk, andere knallen, (geluiden van) kinderen, mensen- en hondendrukte, bang voor mensen met vishengels, mogelijk wel eens negatieve ervaringen gehad met zweep bij vorige eigenaar die ook paarden had. Ze heeft de jaren die ze nu bij mij is veel geleerd en dingen overwonnen maar veel van haar angsten zitten zo diepgebakken in haar systeem dat ze die denk ik nooit echt kwijt zal raken. Ik zou voor haar wensen dat ze wat stabieler wordt in haar vermogen om met haar angsten om te gaan, ze te trotseren en ze niet zo'n stempel op haar leven te laten drukken, dat de angsten vervagen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen, gewoon omdat ze een prettig(er) leven verdient.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 04 Apr 2019

Wat een ontzettend verdrietig verhaal schrijf je hier. Zo'n leven wens je geen hond. Maar jou ook niet. Het moet jou ook verdriet doen om jouw lieverd met haar eerlijke, zachte, grappige, nieuwsgierige en soms ondeugende karakter zo nu en dan zo diepangstig te zien, dat je er aan twijfelt of dit ooit nog goed komt. Ik begrijp dat je wilt dat zij een prettiger leven verdient. Natuurlijk mag ze zich al gelukkig prijzen dat ze bij jou is terechtgekomen. Je hebt haar begrepen en jij hebt geduld met haar. Zelfs met dit soort honden, honden die intens bang zijn voor alles waarvoor ze maar bang kunnen zijn, met honden waarvan je zou denken "dit kan nooit meer wat worden", hebben wij prachtige ervaringen. Natuurlijk hebben ze een langere weg te gaan dan een hond die alleen bang is voor de vuilnisbak, of voor mannen met zonnebrillen maar we bereiken opzienbarende resultaten met honden die al jaren buikschuivend door het leven gaan. Ik kan dus niet wachten om met jouw hond aan de slag te gaan. Misschien niet alleen met Bach voor de emoties, mogelijk ook met lichaamseigen mineralen om de constitutie van het dier te verstevigen, met een aroma om haar te aarden, met een engelenessence om de angst uit haar hele systeem te halen, een extra middel om trauma op een andere manier uit haar systeem te halen, een tonicum om de hormonen in balans te krijgen ... maar komen zullen we er. Zeker omdat ik ook de ervaring heb dat mensen die met een hond aan de slag willen die er zo slecht aan toe is, juist de mensen zijn met een lange adem en die heel veel geduld hebben met hun dier. Dus wil je dat ik met jullie meedenk ... ik doe het met liefde. Een simpel mailtje volstaat en dan bellen we even over het plan van aanpak: info@dezomerhof.nl

Natascha
Door

Natascha

op 21 Apr 2019

Mijn hond heef zeker een trauma En probeer alles goed op telossen Want mijn man heeft zich het leven genomen in bos en mijn hond heeft naast hem gezeten Daarna omdat hij nu ergg waaks daar door hebben mensen van alles na hem gegooid dus ik weet dat mijn hond een trauma heeft

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 23 Apr 2019

Wat verschrikkelijk voor je, Natascha! En ook heel verdrietig voor je hond. Ook jouw hond kan van dit trauma worden afgeholpen. Dus mocht je jouw hond willen helpen, dan denken wij graag met je mee. Mocht je je dier willen helpen, mail dan naar info@dezomerhof.nl Dan gaan we samen kijken hoe we jouw hond van dit verdriet en dit trauma af kunnen helpen. Heel veel sterkte en een knuffel voor jou en je hond!!

Lieve Bonte
Door

Lieve Bonte

op 14 Apr 2022

Hallo, ik heb vorig jaar de cursus dierentolk gevolgd (online). Ik heb een groot probleem met mijn hondje Scana. Ze blaft naar alles wat beweegt (ook andere honden en mensen) en heeft extreme verlatingsangst. Het is een ramp als ik bezoek krijg. Haar emmertje stress staat altijd op overlopen. Bachbloesems werken niet. Dan maar een sessie aangevraagd bij Caroline. Zij heeft veel ontdekt over haar trauma en door haar kan ik Scana heel goed begrijpen. Scana haar moeder heeft het hele nestje achter gelaten wegens?????? Caroline constateerde zelfs dat Bachbloesems niet kunnen helpen omdat haar trauma zo diep zit. Het was voor Caroline ook een groot vraagteken! Een vicieuze cirkel dus en het zit diep in haar hersentjes vastgeroest. Haar rustig houden lukt moeilijk, want iedere prikkel brengt haar van streek. Ik ben naar een holistische dierenarts in de buurt geweest en ben momenteel al 2 weken bezig met een kuur etherische oliën van Young Living, op maat samengesteld. Wel heel lastig, want ik kan, als alleenstaande nergens heen zonder haar en een thuiswacht lukt ook niet omdat ik haar mama ben. Ze heeft van haar eigen mama als puppy nooit iets geleerd. Ze bleef alleen achter in een grot in Zuid-Spanje, is gevonden geweest door een man en uiteindelijk in een dodenstation beland, totdat de refugio "Ace Shin" in Mijas (Malaga), waar ik een maand vrijwilligerswerk deed, haar meer dood dan levend, vrijkocht. Ik ontdekte haar en adopteerde haar onmiddellijk, samen met een ander podenco-tje (een bangerdje door een jager getraumatiseerd). 2 projectjes dus. Ben eigenlijk ten einde raad, want mijn sociaal leven lijdt er natuurlijk onder na anderhalf jaar. Ik heb al een en ander toegepast die ik in de cursus leerde, maar bij Scana lukt dit nauwelijks. Groetjes, Lieve

Reactie plaatsen