Kat plast naast de bak

Kat plast naast de bak

In ons feuilleton over dieren die ergens bang voor zijn en wat je eraan kunt doen als jij zo’n dier in huis hebt, komen we vandaag bij dieren die bang zijn om vies te worden en daarom erg schoon zijn op zichzelf. Binnen elke diersoort heb je wel dieren die ‘schoon zijn’ belangrijk vinden. Zelf hebben wij bijvoorbeeld ezeltjes en ook in deze soort vinden we deze eigenschap terug.

Dit specifieke dier wil graag schoon zijn …

Sprekend voorbeeld van een dier dat het fijn vindt om schoon te zijn, is ons ezeltje Julia. Ongeacht het jaargetijde, de temperatuur, of het regent of dat het droog is, Julia ziet er onberispelijk en schoon uit. Zelden zul je een strootje of wat aarde aan haar vacht zien plakken. Julia kun je geen groter plezier doen dan haar te poetsen. Daarvan kan ze geen genoeg krijgen. Zou Julia in een vieze omgeving wonen, verplicht in een vieze stal waar ze niet uit kan bijvoorbeeld of zou Julia vaccinaties krijgen die haar systeem vervuilen, dan heeft dat voor haar gemoedstoestand zeker gevolgen. Welke dat zijn lees je verderop in dit artikel.

Ter illustratie, het ezeltje hieronder is Julia.

 

Kat plast naast de bak  Kat plast naast de bak

En dit dier absoluut niet … 😉

Opvallend genoeg is haar beste vriendinnetje in de ezelkudde Jolie. Een groter contrast zul je niet aantreffen want Jolie is een regelrechte viesneus. Dit ezeltje herken je doordat ze zich heeft behangen met stro en zand. Ook haar voeten en benen zijn vaak smerig en zouden een poetsbeurt kunnen gebruiken. Toch houdt Jolie niet van poetsen. Die poespas vindt ze allemaal niet nodig. En omdat zij het allemaal niet nodig vindt, laten we haar met rust als wij met de poetskoffer het weiland inlopen. Wij dwingen haar niet er schoon uit te zien. Als zij vies wil zijn, dan mag zij dat. Zouden wij haar koste wat kost willen poetsen en willen zorgen dat zij er (naar menselijke maatstaven) netjes bijloopt, dan zouden we haar hiermee ongelukkig maken. Wij ontnemen haar hiermee een stukje uniciteit. En daarnaast scheelt het ons een boel werk: binnen drie minuten na een poetsbeurt is ze toch weer haar eigen zelf 😉

Kat plast naast de bak  Kat plast naast de bak

 

Dier bang om vies te worden of vervuild te raken?

Jouw dier kan dat als volgt uiten:

* drinkt alleen uit een waterbak met vers drinkwater

* drinkt alleen bronwater

* weigert uit een waterbak te drinken als er iets in ligt dat er niet in hoort (strootje, grassprietje, steentje, kattenbrokje etc)

* is een kieskeurige eter

* hond gaat alleen op zijn/haar plaats gaan liggen nadat deze zojuist is opgeklopt. De rest van de tijd ligt de hond ergens anders

* paard gaat in geen geval liggen in een stal waarin ook zijn/haar mest ligt

* paard sopt zijn hooi in het water

* kan jeuk ontwikkelen, krabt voortdurend om de viezigheid uit of van hun lijf te proberen te krijgen

* kan obsessief gaan eten om het vieze gevoel weg te eten

* ontwikkelt diarree om zelf te proberen de vervuiling uit te scheiden

* gaat bij regen en sneeuw liever niet naar buiten

* hond loopt om de plassen heen

* ontwikkelt huidproblemen

* wast zich voortdurend nadat het een aanvaring heeft gehad met een ander dier of een mens

* kat plast naast de bak, etc. etc.

Doet of heeft jouw dier iets anders, voel je dan vrij om onder dit artikel te reageren. Wij lezen graag met je mee.

Kat plast naast de bak?

Je zou het niet zeggen maar sommige katten plassen naast de bak omdat ze het vies vinden om óp de bak te plassen. Zeker als een collegakat hen net voor is geweest. En dus weigert zo’n exemplaar op deze gebruikte bak zijn/haar behoefte te doen. En als de kat voor zijn/haar gevoel niet óp de bak kan, dan moet het maar ernaast, zal de redenering zijn. En zo ontstaat het fenomeen: Kat plast naast de bak.  In dit geval niet omdat de kat een viezerik is, maar alleen omdat deze kat te schoon is op zichzelf. Zoals een Julia dus. Bepaalde katten hebben zo’n last van viezigheid dat ze zich eindeloos poetsen en zich blijven wassen tot er uiteindelijk likplekken (open wonden) ontstaan. Dit soort katten is vaak ook erg pietluttig en het kunnen lastige eters zijn.

Een dergelijk dier dat graag schoon blijft, heeft ook heel goed in de gaten wanneer het lichaamsvreemde middelen toegediend heeft gekregen zoals vaak het geval is bij sterke reguliere middelen. Denk hierbij aan vaccinatie, antibiotica, ontworming, narcose etc. Zo’n dier is gebaat bij een inwendige reiniging van het systeem omdat het zich anders blijft wassen en krabben of diarree blijft houden om deze middelen uit het systeem te krijgen.

Een dier dat bang is om vies te worden of zich vies te voelen, kan dus zo ver gaan dat het zichzelf verminkt als gevolg van het vele wassen.

Kat plast naast de bak: een oplossing

In onzindelijke kat legt een kattengedragsdeskundige uit hoeveel kattenbakken je per definitie nodig hebt in huis en waar je op moet letten bij de plaatsing, de vulling en het aantal katten dat je in huis hebt. Dit artikel is een absolute must als je ook nog eens een kat in huis hebt die bang is om vies te worden.

Een dier dat heel bang is om vies te worden of te zijn en zich obsessief wast om zichzelf schoon te maken en te houden, kan heel gemakkelijk worden geholpen met  simpele natuurlijke druppeltjes die je een paar weken tot een paar maanden geeft. Zodra het dier zijn gedrag heeft aangepast omdat het zich schoon voelt en het systeem waarschijnlijk inmiddels ook schoon is, dan kun je de toediening stoppen. Dan heb jij jouw doel bereikt en heeft jouw dier voor de rest vanzijn leven rust.

Chemische middelen de oorzaak van een vies gevoel bij je dier?

  • Werd jouw dier ooit gevaccineerd?
  • En/of heeft het ooit antibiotica toegediend gekregen?
  • En/of werd het ooit regulier ontwormd?
  • En/of heeft het ooit reguliere medicijnen toegediend gekregen?
  • En/of is het gesteriliseerd/gecastreerd?
  • En/of krijgt het brokjes?

en heeft jouw dier sindsdien toediening van chemische middelen last van jeuk of wast het zich veel? Dan zou je het systeem van jouw dier naast de druppels ook extra en dieper kunnen reinigen: in dit artikel lees je er meer over.

Kortom: zou jouw kat naast de bak plassen en zou je echt niet weten wat er speelde, dan zou heel indirect ook nog eens een chemisch vervuild lichaam bij jouw specifieke kat de oorzaak kunnen zijn.

Heb jij een Julia in huis of een Jolie? En waarom vind je dat? Wij lezen graag met je mee 😉

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
janine
Door

janine

op 21 Mar 2019

Ik heb een paard , Aram, het is een schimmel, wordt waarschijnlijk vliegen schimmel, heeft nu 14 jaar, heel veel rode punten haar tussen de witte , maar ook , zwarte haren. Poetsen op het hoofd en benen en billen is nauwelijks een probleem, maar hals en romp is een ramp. vindt ie vreselijk. Toch heeft hij jeuk, zeker na het poetsen krabt/bijt hij zijn flanken. Verder eet hij alles , ligt graag , met zijn hals/hoofd in de mest en rolt in stal, paddock en rij hal. Maar dat poetsen vind ik toch een dingetje, doet het hem pijn, is het "hengstengedrag" zoals sommigen zeggen ( tis een ruin) of is er iets anders met vriendelijke groet janine

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 21 Mar 2019

Beste Janine, In het geval van Aram, zou ik een holistisch dierenarts naar hem laten kijken. Met het bijten/krabben van zijn flanken geeft hij aan dat daar iets niet in orde is. Natuurlijk zou je, in afwachting van de afspraak, kunnen beginnen met een reinigingskuur met behulp van lichaamseigen mineralen. Dan kan de holist meteen met een schoon paard aan de slag en dat verkort de behandelduur. En mogelijk is Aram na de kuur meteen van zijn ongemak genezen.

Sonja Friebertshauser
Door

Sonja Friebertshauser

op 21 Mar 2019

Hallo Mieke, Mijn kater Sammy heeft constant last van een vies oor.Na onderzoek geen last van mijten, maar ging stinken. 10 dagen ontstekingsremmer dierenarts gebruikt, hielp uiteindelijk niets. Gebruik sinds 2 weken iedere dag 1× Maxani,zure oogdruppels. Stank is weg, troep blijft.Sinds gisteren vindt hij de druppels niet meer aangenaam. Wat kan ik nog doen, Groetjes Sonja

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 21 Mar 2019

Wat vervelend voor je dat Sammy hiervan last heeft. Als hij gecastreerd is, is hij onder narcose geweest en heeft hij de residuen van de narcose = gif in zijn lijf. Mogelijk probeert hij dit gif via zijn oor uit zijn systeem te werken. Mogelijk moeten die residuen er eerst uit voordat hij kan genezen. In principe zou ik gaan voor een reinigingskuur met behulp van lichaamseigen mineralen eventueel aangevuld met oordruppels op natuurlijke basis. Ik mail je even, dat is handiger.

Inge de Jong
Door

Inge de Jong

op 21 Mar 2019

Wauw, wat herkenbaar. Er vallen wat puzzelstukjes op z´n plaats. Onze kat is ook zo schoon op zichzelf. Niet overdreven, maar er is wel het een en ander herkenbaar. Ik had het zelf nog niet zo bekeken. Fijn om te lezen.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 21 Mar 2019

Fijn Inge, het is een soort van 'omdenken' he? Fijn te lezen dat er wat puzzelstukjes op zijn plaats vallen.

Ellen
Door

Ellen

op 21 Mar 2019

Hallo Mieke, ik woon in Portugal en we hebben 2 honden, waarvan 1 steeds een plek op zijn poot rtot bloedens toe openlikt.... zo erg dat de huid verdikt rondom. Heeft nu weer haar gehate kap op. Gaat een paar weken goed en dan ligt het weer compleet open. Kan er niet vanaf blijven, likt stiekem. Er zit niets in van een prikker ofzo..... begon tussen de tenen tot nu boven op de wreef!! Doet denken uit ontevredenheid of saaiheid. Heel moeilijk. 😃 voor jou ook natuurlijk op zo'n verre afstand. ELLEN

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 21 Mar 2019

Hi Ellen, wat een naar verhaal schrijf je hier. Ook voor de hond zelf met die gehate kap op. Stel je zelf voor dat je jeuk hebt en je kunt er niet bij. Wat frustrerend moet dat zijn. In het geval van jouw hond zou ik een Bachanalyse laten maken. Dan kunnen we de ontevredenheid haar halen en je hond hiermee meer in balans brengen. Plus eventueel een reinigingskuur. Maar dat is aan jou. Ik verwacht dat we haar kunnen helpen. Ik mail je even.

Carine callewaert
Door

Carine callewaert

op 21 Mar 2019

Dankjewel...

Loura
Door

Loura

op 26 Mar 2019

Hahaha, Wat grappig..en.bevestigend. Ik had een konijn met smetvrees..en zijn vriendinnetje was een flodder....zo te lezen heb ik het gied aangepakt...wat fijn en bevestigend zeg...heerlijk...bedankt en heel leuk...liefs en een neusje van mn konijnen..Loura

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 26 Mar 2019

Hoi Loura, dank je voor je reactie. Heel fijn dat het herkenbaar en bevestigend voor je is! En een knuffel voor jou en je konijntjes..

Reactie plaatsen