Wat kun je doen als je kat aan meubels krabt?

Wat kun je doen als je kat aan meubels krabt?

Katten hebben iets nodig om aan te kunnen krabben. Ze scherpen hier hun nagels mee, en, nog belangrijker, ze geven er hun geur mee af. Het territorium wordt ermee gemarkeerd. Zolang ze buiten krabben, aan bomen en dergelijke, hebben we er niet veel problemen mee. Het wordt pas vervelend als het nieuwe bankstel kaal wordt gekrabd door de kat. Maar wat kun je doen als je kat aan meubels krabt? Ik ken mensen die hun kat hiervoor hebben ‘weggedaan’. Dat is wel erg rigoureus en ook nergens voor nodig. Een kat kan het krabben aan meubels namelijk afleren. In dit artikel leg ik je uit hoe.

De kat krabt aan meubels

Ik zal een voorbeeld geven. Er was een kat die de krabpaal totaal negeerde en zich concentreerde op een oude stoel die aan de andere kant van de kamer stond. De mens bij de kat besloot dat dat mocht, het was toch een oude stoel. Een paar jaar later was de stoel zo lelijk geworden dat besloten werd om hem te vervangen door een mooie stoel, die bij de bank paste. De kat ging natuurlijk gewoon verder met krabben, en nu op de nieuwe stoel. Dat vond de mens niet goed.

Wat is een goede krabpaal voor katten?

De mens bij de kat belde me op en vroeg om advies. In dit geval bleek dat de krabpaal te klein was voor de kat. Hij kon zich niet lekker uitrekken. Sterker nog, als hij eens goed wilde krabben, viel de paal om. Bovendien stond de krabpaal in een hoek van de kamer, waar geen vreemde luchtjes waren die overtroefd moesten worden. Na mijn advies werd er een grotere krabpaal net naast de nieuwe stoel gezet. Deze krabpaal is interessant gemaakt met kattenkruid en speeltjes aan touwtjes terwijl de nieuwe stoel onder een ruime grandfoulard verdween (waar de kat geen houvast aan had).

Dus wat kun je doen als je kat aan meubels krabt?

Na deze verandering is de kat zonder moeite overgestapt van het krabben aan de stoel naar het krabben op de krabpaal. De stoel heeft hij vanaf dat moment met rust gelaten. Ook kun je de Ttouch uitproberen bij je kat.

Onzekere katten krabben meer

Een onzekere kat zal meer behoefte hebben om zijn geur te verspreiden. Straf de kat dan zeker niet, want straffen helpt echt niet bij ongewenst gedrag. Het zal bij een onzekere kat zelfs een averechts effect hebben waardoor hij alleen maar meer zal gaan krabben.

Zou je ook graag met je kat willen communiceren? Om te weten wat hem/haar dwarszit? Dan is het een goed idee om de Gratis tips om zelf met katten te praten uit te proberen. Zo kom je erachter wat jouw kat echt denkt en voelt.

Over de schrijver
Harvey
Door

Harvey

op 26 Feb 2015

Het in dit artikel geschetste probleem heb ik zelf meegemaakt. Ik heb namelijk niet een losse krabpaal maar zo'n groter geheel van verbonden krabpalen met tussenverdiepingen waar de kat op kan zitten. Het probleem was inderdaad dat mijn kat net niet rechtop kon staan om te krabben. De hoogte tussen de vloer en tussenverdieping was daarvoor niet groot genoeg. Ze maakt er daarom dus maar zelden gebruik van. Ze gebruikt nu om die reden een rieten prullenbak als krabpaal. Ik ben van plan om die 'krabpaalinstallatie' weg te doen en in te wisselen voor een losse krabpaal. Zodat ze zich helemaal kan uit rekken.

Laura
Door

Laura

op 26 Feb 2015

Wat een goed idee Harvey! Hoewel ze misschien de grote installatie wel zal missen om gewoon op te zitten? Of gebruikt ze die eigenlijk nauwelijks?

Reactie plaatsen