Wat is een houtpaard

Wat is een houtpaard
Wat is een houtpaard? Vraag jij je ook wel eens af waarom je je aangetrokken voelt tot een bepaald type paard? Lijken de paarden waar jij graag bij in de buurt bent op elkaar? Of loop je steeds tegen hetzelfde aan bij de omgang met een bepaald type paard, maar kun je er de vinger niet opleggen? Dan is de indeling die dierenarts Eric Laarakker onderscheidt zeker iets voor jou. Hij benoemt  bepaalde typen paarden, te weten: het houtpaard, het vuurpaard, het aardepaard, het metaalpaard en het waterpaard. Elk type paard heeft zijn/haar eigen kenmerken, gedrag en karakter. Vandaag geef ik een beschrijving van het houtpaard. Wat is een houtpaard nou precies?

Karakters van paarden

In de komende delen ga ik, Laura, (veterinair natuurgeneeskundige) telkens één van de types nader bespreken. Zo krijg jij inzicht in het karakter, de omgangsvorm en het emotionele welbevinden van dat betreffende paard. Dit versterkt jullie band en komt de samenwerking ten goede. Vandaag is de beurt aan het houtpaard. Wat is een houtpaard? Wil jij nou ook meer begrip en respect kweken tussen jou en jouw paard? Lees dan zeker dit artikel verder.

Wat is een houtpaard? Het houtpaard is een streber

Het houtpaard is een streber. Hij/zij wil altijd hoger, sneller, harder, meer. Het dier is erg streng voor zichzelf en dient eigenlijk tegen zichzelf in bescherming te worden genomen. Het houtpaard heeft een hoge pijngrens en is hierdoor blessuregevoelig. Dit dier gaat te lang door, zelfs wanneer er pijn is. Hierdoor is een eventuele klacht al ernstig wanneer hij/zij het eindelijk zichtbaar maakt.

Houtpaarden zijn vooral volbloedpaarden en warmbloedpaarden

Houtpaarden zie je met name bij volbloed- en warmbloedpaarden alsmede bij arabieren. De tak van sport waar houtpaarden vaak naar voren komen zijn de military en het springen. Wanneer je een houtpaard hebt, heeft deze de volgende behoeftes: hij/zij houdt van beweging hebben, maar wel een rustig leertempo. Zoals ik aangaf, bescherm het dier ook tegen zichzelf, het houtpaard gaat snel over zijn/haar grens heen.

Hoe leert het houtpaard het beste?

Korte en krachtige leermomenten werken het beste. Benader dit paard rustig en zonder geweld, maar geef wel duidelijk je grenzen aan. Het is een prestatiegericht dier, dus in wedstrijden kan het houtpaard erg goed uitkomen, maar let goed op signalen van overbelasting (al geeft hij/zij het niet zo snel aan).

Wat vindt het houtpaard leuk en wat niet?

Wat erg leuk is voor een houtpaard zijn lange speelse buitenritten. Hij/zij kan hierin zijn/haar energie kwijt zonder moeilijke technische opdrachten te vervullen. Wanneer een houtpaard in disbalans is, uit dit zich in woede en frustratie. Hij/zij komt dan lichamelijk in verzet. Ga hier niet tegenin, maar beloon hem/haar juist voor eenvoudige opdrachten. Tip: Wanneer je dit dier al beloont voor eenvoudige, positieve opdrachten dan krijg je een houtpaard wat in balans is: een moedig, sterk en gelukkig paard! Lijkt het je leuk om met paarden of andere dieren te kunnen communiceren? Dan hebben wij wat jij zoekt, namelijk de Cursus Communiceren met Dieren! Ook is het boek Dieren - Sprekend als Mensen echt een aanrader. Daar staan ook de ervaringen van cursisten in!
Over de schrijver
LIeke
Door

LIeke

op 13 Feb 2013

Ik ben erg benieuwd naar de andere soorten!

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 19 Feb 2013

Die gaan komen hoor. Ze gaan hier allemaal de revu passeren!

Reactie plaatsen