Onzekere hond

Onzekere hond

Onzekere hond. Liza woont nu drie jaar bij ons. Sinds haar puppytijd. Ze is niet de eerste hond die we hebben. Net als Liza waren haar voorgangers ook Duitse Herders. Ze is zelfs opgevoed door Easy. Die hield haar goed onder de duim. Ze is meegeweest op training, ze draait natuurlijk gewoon mee hier in huis, ze draait mee als we de cursus in het Communiceren met Dieren draaien, ze loopt rond als hier een heleboel liefdevolle cursisten rondlopen en toch … ondanks alle liefde die wij haar geven, alle geduld dat wij met haar hebben … gaat ze van bepaalde dingen uit haar panty. Puur uit onzekerheid.

Blaffen uit onzekerheid

Staat er een keer een vuilniszak op het erf op een plek waar zij ‘m niet verwacht, dan gaat ze al borstelend en blaffend op die vuilniszak af. Als wij aan het werk zijn met de ezeltjes, blijft zij bij de voordeur zitten, in de hoop dat ze zo snel mogelijk weer naar binnen kan. Het maakt niet uit wie het erf betreedt, of dat nu medewerkers zijn, of wij dat zelf zijn, of dat bekende cursisten zijn … ongeacht wie het erf op komt … hij of zij wordt al blaffend en borstelend begroet. Niet heel leuk dus. En als ik ergens vreemd zou binnenkomen, zou ik me ook niet zo welkom voelen.

Maar we wonen natuurlijk wel buitenaf en een hond die onraad signaleert is dan natuurlijk wel heel handig, maar als Nathalie en ik ook tot die onraad behoren …. dan voelt dat wat minder.

Angstige kat

Een paar weken terug schreef ik een artikel over een angstige kat van een van onze cursisten op Kasteel Nieuwenhoven in Belgie. We gaven daar cursus en een van de deelnemers die daar ook woonde, had een heel bange schuwe kat die zich niet liet zien als er mensen waren. Deze kat hebben we uit haar angst gehaald met behulp van een Engelenessence. De hele cursusgroep was er getuige van en begreep niets van wat er met die kat was gebeurd toen deze zich zomaar bij de groep cursisten voegde en zich zelfs door hen liet aaien!

Voor het hele verhaal verwijs ik naar het artikel Angstige kat.

Onzekere hond

Wij besloten de proef op de som te nemen en onze onzeker hond Liza ook met dezelfde Engelenessence te gaan behandelen.

We deden dagelijks één pufje van de spray op onze handen en aaiden Liza er helemaal mee. Haar rug, haar borst, haar pootjes, haar kop.

Metamorfose

En na drie weken is nu een heuse metamorfose zichtbaar.

1.

Een paar dagen terug hadden we een ezelwandeling en onze vrijwilliger Wouter was nog even de borstels uit de poetskoffer aan het schoonmaken. Liza zat gezellig bij hem. Daar was niets geks aan. Maar het bijzondere was wel dat de twee ezeltjes die op wandeling gingen, vrij op het erf rondliepen. Gewoon om Liza heen en zelfs neus-aan-neus.
Mijn mond viel open toen Liza gewoon bleef zitten toen de ezeltjes haar benaderden.

2.

Toen ik gisteren terugkwam van een boodschap, kwam mij geen blaffende, borstelende Liza tegemoet. Ze had vermoedelijk het geluid van de auto al herkend en lag heel tam en rustig in het gras te slapen. Mij kwispelend tegemoet komen, dat deed ze dan nog niet, maar dat is dan weer van latere orde.

3.

Ondanks dat wij haar telkens weer uitlegden dat er cursisten kwamen, dat wij blij zijn met de cursisten, dat – omdat er cursisten komen, zij ook weer lekkere worsten krijgt – dat de cursisten van dieren houden en vaak ook heel erg van honden, dat de cursisten haar heel lief vinden etc. etc. … bleef ze iedereen die het erf betrad, luid blaffend en borstelend begroeten. Deden we haar in de woonkamer bij de aankomst tijdens een nieuwe cursus, dan ging ze in de woonkamer uit haar dak. Deden we haar even op kantoor, dan gebeurde het daar …. Het maakte niet uit waar wij Liza, omwille van haar eigen rust, even parkeerden, ze hoorde, zag en rook alles en ging dan helemaal los.

De verandering

Bij aankomst van de cursisten uit afgelopen cursus (binnen een half uur komen er dan een stuk of 8 ‘nieuwe’ mensen het erf op), merkten we bijna niet dat we cursus gingen geven. Niet aan Liza in elk geval. We hadden haar uit voorzorg op kantoor gelegd maar zij was rustig en liet het allemaal over zich heen komen.

Hoe lang ga je het gebruiken?

Natuurlijk rijst meteen de vraag: moet je zo’n dier nu levenslang met dit middel behandelen?
Nee, dat lijkt ons niet zinvol.
Zodra het nieuwe gedrag goed gesetteld is, kun je voorzichtig afbouwen met de behandeling. Als je ziet dat het dier toch weer wat terugvalt, behandel je weer tot het nieuwe gedrag er weer is. En later probeer je weer een keer te stoppen.

Engelenessence

Het mag duidelijk zijn dat wij zouden willen dat elke onzekere hond of angstige kat, contact maakt met de Engelenessence die wij hiervoor succesvol gebruiken. Wil jij deze Engelenessence bestellen? Ga direct naar de webshop!

Of je leest eerst nog het verhaal van de getraumatiseerde ezel.

Als je dieren hebt die zelfs niet benaderbaar zijn, die je zelfs niet kunt aanraken omdat ze zo schuw zijn, dan is deze essence ook als tinctuur beschikbaar. Dan doe je een pufje over het voer dat het dier eet. Zelfs kieskeurige dieren zullen hun eten smakelijk opeten als de essence goed voor hen is.

Als je wil weten hoe wij met onze Liza communiceren, download dan nu onze Gratis tips om zelf met je hond, kat of paard te kunnen praten!

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Gea Zweepe
Door

Gea Zweepe

op 28 Nov 2013

Ik las jullie verhaal over Liza, daar herkende ik mijn eigen hond in. Wij hebben het alleen anders aangepakt. We hebben een cockerspaniel van 13 jaar. Onze hond heet Trustie. Toen wij hem kregen was hij alleen gesocialiseerd met andere honden. Hij had negen maanden in een schuurtje gezeten met andere honden. Waarschijnlijk is hij een aantal keren geplaatst en toen weer teruggebracht. Toen wij hem kregen was hij overal bang voor, voor mensen, verkeer, dingen in huis, een theemuts, de koelkast ect. Wij zijn met hem op een hondencursus geweest. Dat heeft wel wat geholpen. Maar het grootste probleem was als er bezoek kwam. Het bezoek negeerde hem, maar dat hielp niet, hij kon drie of vier uur lang doorblaffen totdat het bezoek was opgestapt. Wij waren helemaal radeloos. Wij hebben uiteindelijk in een hondenboek gevonden wat je moet doen. De hond moet je aan een lange lijn houden als er bezoek komt, het bezoek mag hem niet aankijken. Dit kun je langzaam verder uitbouwen. Het bezoek kijkt eerst naar links of knippert met de ogen. Dit laatste betekent genegenheid. Daarna geeft het bezoek hem dan een brokje. Zo gauw hij het brokje aanpakt, zeg ik goed zo Trustie. Al die tijd zit hij aan een lange lijn, zodat hij contact heeft met mij. Bij objecten deed ik hetzelfde: was hij bang voor een vuilniszak, dan liep ik er eerst naartoe en legde mijn hand op de vuilnisbak. Zodra hij lang uitgerekt begon te snuffelen aan de vuilniszak, prees ik hem de hemel in en kreeg hij wat lekkers. Dit hebben we volgehouden en we hebben een prima hond gekregen. Deze methode kun je eventueel ook gebruiken bij Liza. We hebben nooit met kalmerende druppels gewerkt omdat je die ook weer moet afbouwen. Maar ik ben er ook niet op tegen. Groetjes, Gea Zweepe

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 28 Nov 2013

Super Gea, dat deze methode voor Trustie zo heeft geholpen. Bij Liza werkte dit niet. Niet de vuilniszak, niet het bezoek dat haar negeerde, niet de brokjes, niet de kalmerende signalen (ogen knipperen, gapen, uitrekken, smakken, lippen aflikken) niets.En daarom was de Engelenessence zo'n uitkomst. Niet om haar te kalmeren maar wel om haar zekerheid te geven. Zodra zij een aantal keer voldoende zekerheid haalde uit nieuwe dingen die vroeger eng voor haar waren geweest, leerde zij dat die nieuwe dingen dus niet eng waren.De essence is geen kalmerend of verdovend middel maar geeft juist kracht. Daarom hoef je dus niets af te bouwen.Maar fijn dat je met ons hebt meegedacht. Heb je de titel van het boek dat jij bedoelde? Misschien heeft een volgende lezer er iets aan.Boekentip onder Boekentips op deze site: Kalmerende Signalen - Turid Rugaas

S. Tiemessen
Door

S. Tiemessen

op 22 Jan 2014

Bestaat de webshop niet meer? Ik ging op zoek naar de engelenessence voor dieren en het verhaal van een vrouw over "opvliegers vrij", zij heeft kennelijk een eigen recept hiervoor. Ik kan dit nergens vinden, de link is er niet meer. Ik hoop dat u me kunt helpen.Vr.gr. S. Tiemessen

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 24 Jan 2014

Beste heer of mevrouw Tiemessen, Wat jammer dat u nu net achter het net lijkt te vissen met betrekking tot de producten die u bij ons wilde bestellen. We zitten met De Zomerhof eigenlijk een beetje op de wip wat betreft: wel of niet deze producten aanbieden in de shop. Graag willen we zoveel mogelijk mensen laten profiteren van de kennis die wij hebben maar het is ook heel tijdrovend om er een webshop op na te houden. We zijn er dus nog niet helemaal uit. Toch gaan wij kijken of wij u achter de schermen nog even kunnen helpen. Vr.gr. M. Zomer

Gerry Copal
Door

Gerry Copal

op 14 Jul 2014

Met veel belangstelling heb ik het verhaal over Liza gelezen. Ik heb twee havanezers (ze lijken op lhasa apso's) in huis van 6 en 3 jaar. Daarnaast heb ik sinds kort ook twee Maine Coons. Toen de hondjes in huis kwamen hadden we nog een oudere golden retriever en een huiskat, maar die zijn inmiddels overleden. Onze jongste hond van 3 jaar, Tommy, is erg onzeker. Ik heb er geen idee van waarom. Hij komt van een goede fokker, is in de huiskamer geboren en opgegroeid en hij is ook met mij op cursus geweest. Hij gromt tegen iedereen die te dicht bij hem komt, dus ook tegen onze kleinkinderen, en tegen mij alleen als hij gekamd moet worden. Hij laat ook weleens zijn tanden zien, maar hij heeft nog nooit iemand gebeten. Na het lezen van het verhaal over Liza zou ik eigenlijk ook graag de engelenessence weleens willen proberen. Waar kan ik die kopen, in welke mate moet ik hem gebruiken en wat zijn de kosten.Ik hoop van harte dat u mij kunt antwoorden, want ik weet niet zo goed hoe ik Tommy meer zelfvertrouwen kan geven. Hij is overigens ook heel vrolijk en hij luistert goed naar mij. Naar mijn echtgenoot wat minder, maar die is erg zacht van karakter en daarom niet echt een 'baas'. Tommy speelt moet de poezen en likt zijn oudere 'broertje'. Ik houd zielsveel van hem en zie hem graag de hele dag gelukkig.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 16 Jul 2014

Hai Gerry, Dankje voor je reactie. Leuk om te lezen over Tommy en wat heerlijk dat hij ook heel vrolijk is. Als ik je berichtje lees, moet ik ook denken aan het boek van Jan Fennel; De vrouw die naar honden luistert. Ken je dat boek? Deze dame beschrijft een methode/wijze hoe om te gaan met honden, zodat ze op de juiste wijze hun plek in de roedel innemen. Dat ze 'niet te veel omhoog vallen' en een te zware verantwoordelijkheid voelen voor bijvoorbeeld de mensen om hen heen. Wat een hond kan in dat geval namelijk kan laten zien, is dat ze agressief gedrag vertonen omdat ze het idee hebben dat zij voor iedereen moeten zorgen. Als ik dit in het heel kort beschrijf kan ik niet goed overbrengen waar de hele methode van Jan Fennel voor staat. Als je interesse hebt, en je hebt het idee dat het bij jullie Tommy wel aan zou kunnen slaan, dan kun je het boek wellicht bestellen bij Bol.com of lenen in een bibliotheek. Wij hebben er zelf ook heel veel profijt van gehad! En nu nog steeds :-) Gerry, ik hoop dat je baat hebt bij deze tip.Ps; de engelenessence verkopen we eigenlijk alleen aan huis, dus als er bijvoorbeeld een cursus is. Zo'n engelenessence kost € 25,-

Margreet Groothuis
Door

Margreet Groothuis

op 22 Jul 2014

Ook ik heb met belangstelling jullie artikel over Liza gelezen. Sinds maart heb ik een Tibetaanse terrier uit het asiel. Het is een erg lief hondje, helaas kan ik daar alleen van genieten. Zodra er iemand anders bij is blijft ze zenuwachtig heen en weer drentelen. Ik kan geen dagje uit omdat ze bij niemand in de buurt komt om de riem om te doen. ze neemt met langgerekte nek wel iets lekkers aan. Ze speelt niet, is bijna nooit blij. Ze is gek op eten en tijdens de wandeling blijft ze meters achter mij lopen, ik moet steeds een rukje aan de riem geven, dan komt ze weer wat dichterbij. Ik had mij zo verheugd op lange wandelingen en spelletjes doen. Ik heb extra gewacht tot ik genoeg tijd had om aan de hond te besteden. Ik zou graag de engelenessence willen proberen zodat Lara weer een blij hondje wordt. Kan ik die bij jullie komen ophalen? Ik woon in Enschede. Ik hoop dat het kan. Met vriendelijke groeten, Margreet

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 22 Jul 2014

Hai Margreet,Dankje voor je bericht. We zullen deze week even contact met je opnemen via de mail om even wat af te spreken. Hopelijk kunnen we jullie een stukje verder helpen. Dat gunnen we jullie graag.Een fijne avond en tot snel!

ilse van woerkom
Door

ilse van woerkom

op 21 Oct 2014

Hoi, ik heb net het verhaal gelezen van Lisa, ik heb een witte herder die heel erg bang is van geluiden buiten zoals een motor die voorbij rijdt of een boot die voorbij komt en ook harde klappen. Zeker voor vuurwerk. Is engelenessence iets voor onze witje? Het is zo erg dat hij regelmatig niet naar buiten durft.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 22 Oct 2014

Hai Ilse, wat vervelend voor je witte herder. Naar om te zien als hij zo bang is. We hebben goede ervaringen met de engelenessence. Van te voren kunnen we niet garanderen dat het bij jouw hond ook werkt, omdat elk dier verschillend is. Maar de reacties die we terugkrijgen van mensen, zijn positief, met een uitzondering daargelaten. Een voorbeeld van een uitzondering: we hebben een cursiste met een witte herder die bang is voor onweer. Bij haar hond heeft de engelenessence een stukje geholpen. Maar ook zijn ze nu aan het trainen op geluiden. Alleen de essence was niet voldoende. Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Succes!

Chantal
Door

Chantal

op 23 Oct 2014

Goeiemiddag, ik snap het niet zo goed: jullie maken er wel reclame voor maar ik kan het niet kopen anders dan via een cursus?! Groeten, Chantal

Laura
Jacqueline
Door

Jacqueline

op 25 Oct 2014

Wat een bijzonder verhaal. Geldt dit ook voor honden met een honden probleem ? Ik heb namelijk een hond, die ondanks de gedragstherapieen, nog steeds moeite heeft met andere honden. Het is wel enorm verbeterd, maar het probleem is er nog steeds. Ook hij gaat dan uit zijn dak, vergelijkbaar met Liza naar mensen, heeft hij het naar honden.Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaring.

Laura
Door

Laura

op 26 Oct 2014

Hallo Jacqueline, bedankt voor je vraag. Ja, het middel werkt erg goed voor honden met een 'honden-probleem'. Of voor dieren die dergelijk gedrag bij andere dieren vertonen. Het geeft vertrouwen aan je dier, waardoor deze met een rust en stabiliteit de wereld tegemoet kan treden.

Irène Nollet
Door

Irène Nollet

op 02 Dec 2014

Een mooi verhaal. Ik vraag me wel eens af of Liza kan begrijpen waarom al die cursisten die zo van dieren houden haar negeren. Ik weet dat jullie dat vragen omdat het anders teveel voor haar wordt, maar toch . . . ? Maakt juist dat haar niet onzeker?

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 02 Dec 2014

Hai Irene, Het geeft Liza juist een ontspannen gevoel dat alle lieve cursisten het voor haar welzijn over hebben om haar te negeren. We merken heel duidelijk verschil als er een aantal mensen in een club het maar niet voor elkaar krijgen om Liza geen aandacht te geven. Ze is dan een stuk meer gespannen en meer alert. Het lijkt er dan op alsof ze haar rust niet meer kan vinden. Dusseh, we doen het voor haar gezondheid :-)

Marlene
Door

Marlene

op 26 Dec 2014

Ik ben benieuwd wat er in de Engelenessence zit, behalve 'the touch of an angel'. Ik werk zelf met homeopathische geneesmiddelen en Bach bloesems, die ook heel goed werken bij angsten, onzekerheden en trauma's. Mijn geadopteerde en getraumatiseerde kat was ook overal bang voor, toen ze hier kwam, maar door haar te behandelen met Homeopathie, Bach bloesems, healing en 'gesprekstherapie', is ze van een angstige kat veranderd in iemand die lef heeft en ze wordt nu de baas van de buurt genoemd :) Hartegroet, Marlene

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 27 Dec 2014

Wat mooi om te lezen Marlene! We zijn zelf ook erg fan van Bach Bloesems, daar kun je echt wonderen mee verrichten hè? Voor onszelf maken we ook wel eens een mixje aan. Heerlijk, dat zoveel natuurlijke aspecten (homeopathie, healing, gesprekken) zo goed werken. We hopen dat steeds meer mensen en dieren en baat bij hebben. Wat in de Engelenessence zit kunnen we je helaas ook niet vertellen, we weten het zelf niet ;-) Fijne dag! Lieve groet terug!

Cindy
Door

Cindy

op 18 Feb 2015

Wat een bijzonder verhaal!Ik heb zelf een hond uit het buitenland. Was 4 maanden toen ze bij ons kwam, klein, onzeker, niet gesocialiseerd. Heel wisselend in hoe het met haar gaat. Sinds anderhalf jaar ongeveer durft ze niet meer in de wijk te wandelen. Het grasveld op de hoek van de straat is prima voor een ochtendplas, 's middags durft ze het soms en 's avonds 9 van de 10 keer absoluut niet (durft de voortuin niet eens uit). Heb verschillende dingen geprobeerd met haar, we hebben een gedragstherapeut laten komen, heb verschillende Bach mixen laten samenstellen, supplementen gegeven, maar niks helpt echt. Ik kijk nu elke dag wat zij aan kan, dat scheelt wel, geeft ons beiden rust. Ben dan ook tevreden met een plas op de hoek en voor de dagelijkse beweging gaan we lekker naar het bos. Maar ook daar kan ze soms zó enorm onzeker zijn, er hoeft maar in de verte iets te klinken wat Heel Erg Eng is (naar haar maatstaven) en de wandeling is ten einde.Inmiddels wordt ze bijna 4. Het gaat nu redelijk, het is beter geweest, maar ook vele malen slechter.Hoeveel zit er in zo'n flesje? En hoe lang doe je ermee? Ook ik zou graag willen weten wat erin zit, maar ik begrijp dat jullie dat ook niet weten. (Moeten ingrediënten niet altijd terug te vinden zijn? Dit ivm mogelijk allergieën bijvoorbeeld?)

Laura
Door

Laura

op 19 Feb 2015

Lieve Cindy, Bedankt voor je reactie en wat goed dat je zo meedenkt en meeleeft met jouw hond. De essence zou zeker een heel goede steun kunnen zijn. De inhoud is ongeveer vergelijkbaar met de inhoud van een aangemaakt flesje Bach (iets meer). Hoe lang je er mee doet is lastig te zeggen. Het toepassen gaat vooral ook op eigen gevoel. De ene dag heb je aan 2 'sprietsjes' genoeg, en de dag erop misschien 6. Onze ervaring is dat we met één flesje zeker een half jaar toe kunnen. Maar ook dat is natuurlijk per dier verschillend. De ingrediënten zijn allemaal van natuurlijke origine. Er is nog geen geval bekend waarin allergie optrad, zeker omdat het verstuift wordt en niet in grote hoeveelheden wordt gebruikt.

Manon
Door

Manon

op 16 May 2016

Goedemorgen, ik zit al een poos te denken wat ik met onze onzekere teckel aan moet. Hij is voor ons lief en goed benaderbaar maar voor vreemden duikt hij weg en als ze in huis komen dan rent hij er al blaffend op af. Het is rentetheorie van inmiddels 3 jaar die wij toen hij 6 maand was bij de fokker hebben gekocht. Hij heeft volgens mij geen socialisatie gehad waardoor hij nu zo onzeker reageert. Zou het wat zijn om bij hem de engelen essence te proberen? Hij heeft ook last van verlatingsangst en is dus niet graag alleen thuis. Ook is hij s morgens veel te vroeg wakker ( rond 6.30 uur) Zou hij wat meer rust krijgen van de engelen essence?? Graag zou ik uw advies willen. Mvg. Manon

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 16 May 2016

Hoi Manon, ik zou het zeker eens proberen. Kwaad kan het sowieso niet, ze pikken er van mee wat ze nodig hebben. Veel succes!

katja
Door

katja

op 07 Mar 2017

mijn hond hondnee is een maltezer. Ze is net loops geworden, en toen is er een grote herder op haar gesprongen. Nu is ze erg onzeker en blaft tegen ze tegen vuilnisbaken en pakt ze telefoons af. Help wat moeten we deon?

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 10 Mar 2017

Hoi Katja, ik zou zelf wat druppels Bach Rescue in haar water doen tegen de schrik en eventueel trauma. Hopelijk wordt ze daardoor alweer wat stabieler. Succes!

Inaatje
Door

Inaatje

op 14 Mar 2017

Dag Mieke. Zou de engelenessence ook iets zijn voor een kater met een sressblaas? Wij hebben een kater en zodra er iets is, (wat dat iets is, is ons vaak niet duidelijk,) verkrampt zijn blaas waardor hij niet kan plassen. Hij heeft dan echt pijn en moet op pijnstilling en valium om te ontspannen. Dan is alles goed. Hij krijgt speciaal antigruisvoer, maar de gruis is het niet alleen. Alvast hartelijk dank voor je reactie.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 17 Mar 2017

Hoi Ineke, zeker kun je engelenessence hierbij gebruiken en als dat niet voldoende is kun je denken aan een Bachconsult. Veel succes!

Reactie plaatsen