Last van schuldgevoelens

Last van schuldgevoelens

Floor is al jaren zeer geïnteresseerd in opstellingen. Ze heeft al vaak als representant meegedraaid bij ons op De Zomerhof. Vandaag is ze aanwezig als degene die de opstelling aanvraagt.
Floor geeft aan dat ze last van schuldgevoelens heeft. Daar wil ze iets aan doen.
Hieronder het mooie verhaal van Floor.

Last van schuldgevoelens

Ik heb een opstelling aangevraagd voor mijn hond. Hij is 12 jaar geleden tijdens een operatie plotseling overleden. Hier heb ik nog veel schuldgevoelens over. Ik wil graag weten waarom het me zo raakt als ik aan deze hond denk en als ik er over vertel. Tijdens de opstelling worden mijn hond Naemi, de sterilisatie, de dierenarts van de sterilisatie en ikzelf opgesteld.

Het treft mij enorm wanneer de representant van mijn hond Naemi opgesteld wordt. Ik zie hoe verdrietig ze is en dat ze mij ook mist. Dat had ik totaal niet verwacht. Dat is voor mij heel verrassend. Ik had zelf al het idee, dat er een schuldgevoel was en dat raakt mij enorm.

Overleden door een fout tijdens de operatie

In de opstelling zelf sta ik tegenover de dierenarts die de sterilisatie heeft gedaan. Die sterilisatie is niet juist of te nonchalant uitgevoerd, waardoor de latere problemen zijn ontstaan met het overlijden van Naemi tot gevolg.

Ook in de opstelling ben ik boos, maar ik kan dat niet dusdanig uiten. Ik was dan ook blij met de hulp van de representant die voor mij stond en die namens mij de dierenarts wel even de waarheid wilde vertellen.

Een intens mooie band op gevoels- en spiritueel niveau

Wat ik heel erg mooi vind, dat zo duidelijk word dat ik met Naemi inderdaad een hele hechte band heb en heb gehad. Dat is voor mij erg waardevol. Ik was me er destijds niet zo van bewust als ik er nu van ben. Ik zat toen gewoon in een andere levensfase en hield gewoon verschrikkelijk veel van mijn hond.

Sinds een jaar of twee ben ik me er zoveel meer bewust van, dat je op gevoels- en spiritueel niveau een intens mooie band met dier en mens kunt hebben. Ik vind het erg kostbaar dat ik dat nu weet. Nu weet ik ook en mede door de opstelling, dat ik met Naemi zo’n band heb gehad. En ik denk dat die er nog steeds is. De opstelling heeft mij duidelijk gemaakt, dat wat ik voelde dat dat klopt.

De dagen na de opstelling

Maandagmiddag, de dag na de opstelling, begint op mijn werk mijn keel zeer te doen. Ik wist al dat er wat aan zat te komen. En ja hoor, maandagavond heb ik enorme huilbuien gehad, echt vanuit mijn tenen. Maar ik heb het het fijn laten stromen.

Donderdags na de opstelling ben ik nog bij de cranio therapeut geweest, niet vertellende over het schuldgevoel. Je raadt al wat er uitkwam: een enorm schuldgevoel naar mijn vader toe (heel ander verhaal, maar hetzelfde onderwerp kwam weer naar boven).

De hele week ben ik enorm moe geweest, maar dat had ik wel verwacht.

Een opstelling helpt je op weg

De opstelling heeft mij een flink eind op weg geholpen (zoals ook die vorige opstelling in oktober vorig jaar). Ik heb nog wat gevoel te gaan, dat blokkeert mij op dit moment nog om keuzes te gaan maken. Maar volgens de cranio therapeut zijn het de laatste stukjes en komt het helemaal goed. Ik voel dat er meer ruimte aan het komen is. Ik sta het mezelf nu ook toe. Emoties mogen er zijn, tranen mogen er zijn, en ik voel dat er daardoor meer ruimte komt.

Ik begin in huis ook steeds meer op te ruimen. Ik wil het opgeruimd om me heen hebben.

Geen opstelling is het zelfde

Soms let ik ook op Nathalie als begeleider van de opstelling, van wat gaat ze nu voor volgende stap doen. Ik vind het zo ontzettend fascinerend. Elke opstelling is weer mooi en het verveelt gewoon niet.

Het is zo mooi, dat na zo’n opstelling een liedje gedraaid wordt, waar je dan lekker middenin dat gevoel zit. Ik vind een opstelling echt geweldig. Elke keer weer is het fascinerend wat er zich voor mijn ogen afspeelt. Ook de plekken die de representanten innemen in de ruimte, hun blik in de ogen, wat er door een zin of woord in gezichten veranderd of in plekken of in houdingen van representanten, GEWELDIG en ontzettend fascinerend.

Tip: als je last van schuldgevoelens hebt en deze liefdevol recht in de ogen durft te kijken, kun je jezelf bevrijden van zware, nare gevoelens.

Echte liefde kent geen schuldgevoel (Simon Carmiggelt.)

Lijkt het jou leuk om met je dier te kunnen praten? Om te weten wat hij denkt en voelt? Wacht niet en haal de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren op en probeer het zelf uit!

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen