Kan een hond last hebben van ruzie in huis?

Kan een hond last hebben van ruzie in huis?

Pat heeft bij ons de cursus gevolgd en is flink aan het oefenen gegaan.
In onderstaand verhaal helpt zij een rashondje.

Ik ben trimster en daarom heb ik ruim de gelegenheid om met toestemming van hun mensen, met honden te praten als ik ze toch op tafel heb staan. Ik heb inmiddels al met een aantal honden gesproken die thuis problemen hadden.

Hondentrimster praat met honden

Eén ervan was Yorkje Daica van zes jaar. Ik kende het hondje omdat ik haar als trimster altijd op mijn tafel kreeg. Tijdens de wandeling leek het hondje steeds banger te worden voor geluiden. Zij wilde op een bepaald moment zelfs helemaal niet meer meelopen en bleef gewoon stilstaan. Langzaamaan zag ik Daica veranderen van een vrolijk hondje in een echt angstig beestje.

Maar Daica was alleen bang als Dinie erbij was

Maar het vreemde vond ik, dat als Dinie er niet bij was en ik haar alleen had, zij helemaal niet angstig was. Een ander had kunnen denken dat dit hondje thuis werd geslagen maar daarvoor had ik mijn hand in het vuur kunnen steken.
Op een gegeven moment kwam haar Dinie naar mij toe. Ze vroeg of ik misschien een keer met Daica wilde praten. Ik wilde dat wel.

Daica wordt erg onzeker

In het gesprek is Daica heel open. Ze laat mij plaatjes zien van haar tijd bij de fokster. Daar laat zij mij het filmpje van ruziënde mensen zien, en het geluid horen van veel kabaal. Daica duikt dan weg in een hoekje.
Meteen daarna laat Daica mij de mensen zien waar zij nu is, bij Dinie dus. Deze mensen blijken thuis ook ruzie te maken.

Mijn vermoeden komt daarmee uit.
Daica is een heel gevoelig hondje, dat wist ik al. Ze vindt het verschrikkelijk als haar mensen ruzie maken. Nu ze telkens weer getuige is van al die ruzies, voelt ze zich niet meer zeker met Dinie.

Inbreuk op de privacy

Maar hoe ga ik mijn klant Dinie vertellen dat Daica last heeft van zaken in het huis van Dinie zonder inbreuk te maken op haar privacy?

Ik trek de stoute schoenen aan en bel Dinie toch op. Ik leg haar het hele verhaal uit. Ik vertel haar dat Daica heel gevoelig is voor ruzie en voor harde geluiden. Dat ze hiervan erg onzeker wordt.

Kan een hond last hebben van ruzie in huis?

Dinie beaamt mijn bevindingen. Ze geeft toe dat er de laatste tijd heel veel ruzie in huis is geweest. Zij en haar partner zijn beide hun baan kwijt, hetgeen veel stress veroorzaakt.
Nu ze weet dat Daica er zoveel last van heeft, zal ze meer rekening met haar hondje houden.

Tijdens de volgende trimbeurt is Daica meteen een ander hondje.
Hoewel, het oude hondje: ze is weer vrolijk en alert.

———

Ben jij ook dol op honden en zou jij net als Pat ook met honden willen kunnen communiceren om ze zo te helpen? Wat Pat heeft gedaan, kun jij ook en het is niet eens moeilijk.
Pat heeft bij ons de Cursus Communiceren met Dieren gevolgd. Misschien is dat ook wat voor jou. Haal dan eerst even de Gratis tips om zelf met je dier te kunnen communiceren op. Dan kun je alvast oefenen ;-)

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt.Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Rianne Maas
Door

Rianne Maas

op 22 Mar 2014

Ik weet haast wel zeker dat de hond last heeft van ruzies. Zelfs onze cavia's en konijnen hebben dat. Een hond voelt heel goed dingen aan. Waarom komt een hond altijd naar een bepaald persoon???? Omdat de hond deze persoon erg graag mag. Zo is het ook met onze konijnen en cavia's.... Dieren hebben zeker voorkeuren en hebben ook de voorkeur om geen ruzie in huis mee te moeten maken.

Jolanda
Door

Jolanda

op 18 Nov 2016

Sinds kort heeft onze hond last van harde geluiden. Onze woning is best gehorig en onze buren hebben vaak ruzie. En sinds de laatste ruzie van de buren reageert onze hond op ieder hard geluid wat de buren maken. Een voorbeeld: smorgens wordt 1 van de Kids wakker en die loopt hard van de trap af. Dat hoort onze hond en dan gaat ze piepen en rillen. Wat kan ik hier aan doen. Voor heen heeft ze nooit ergens last van gehad en ze is nu 3 jaar oud. Groetjes jolanda

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 18 Nov 2016

Hoi Jolanda, het lijkt er op dat je hond een keer ergens flink van geschrokken is en nu elk geluid daarmee associeert. Je zou sowieso Bach Rescue druppels in het drinkwater kunnen doen, dat verzacht het trauma. En niet gaan troosten als de hond piept en rilt want dan versterk je het gevoel dat er iets heel engs aan de hand is. Misschien kun je eens bij een gedragstherapeut vragen wat je verder kunt doen?! En als één van onze lezers/lezeressen tips hebben zijn die natuurlijk zeer welkom! Succes Jolanda! Als je er helemaal niet uit komt zou je nog een consult bij één van onze dierentolken aan kunnen vragen. Stuur dan even een mailtje naar info@dezomerhof.nl, dan helpen we je verder.

Rosa koskamp
Door

Rosa koskamp

op 31 Dec 2021

Dieren krijgen het geschreeuw en de ruzies mee. Ik zie dat aan mijn kat Gompie,als we af en toe schreeuwen dan wil ze weg en dan het liefst naar buiten.

Joke van De Zomerhof
Door

Joke van De Zomerhof

op 31 Dec 2021

Dat is zeker waar, Rosa!

Reactie plaatsen