Levenslessen van een Jack Russel Terriër

Levenslessen van een Jack Russel Terriër

Corrine Snijders-Caspers schrijft columns voor het Jack Russelblad, waarbij het gedrag van hond en mens centraal staan.
In deze column schrijft ze over ons gratis e-book over communiceren met dieren!
Veel leesplezier!

Ik ben Bram, een Jack Russel Terriër van 8 ½ jaar oud.

Graag vertel ik jullie over alles wat ik samen mijn baasjes Rob en Corrine en mijn vriendinnetje Jink mee maak.

Dit keer gaat mijn column over hoe mens en hond op een andere manier met elkaar contact kunnen maken, anders kunnen communiceren. Let op: het zijn “mijn levenslessen” en Corrine haar manier van ‘omgaan met haar honden’. Het staat iedereen vrij om er van te vinden wat hij/ zij wil. Ik wens je veel leesplezier en fijne feestdagen.

Het begon allemaal met dat Corrine een aantal lessen over Liefdevol Leven ging volgen. Door die lessen ging ze beter voelen wat er in haar lichaam gebeurd als er situaties voorbij komen waarin ze zich onprettig voelt. Dezelfde situatie, maar anders reageren, levert minder stress en je kunt de dingen laten zijn zoals ze zijn. Ze noemen dat ‘mindfulness’. Een woord dat ik niet begrijp, maar ik merk, lees voel, wel dat het werkt.

Tegelijkertijd las ze toevallig een artikel over ‘op een andere manier communiceren met je hond’. Dat leek wel een beetje op wat ze al aan het doen was. Dus bestelde ze het E-boek van Mieke Zomer met daarin tips waarmee je de basis kunt ‘leren’ om zuiver en telepathisch met je dieren ‘in gesprek’ te gaan.

Wat is het idee? Dat je honden gaat begrijpen, dat je er achter komt hoe ze ‘denken, voelen en ervaren’. Hmmmm, dat is geen gesneden worst dacht ik en dat klopt ook. Om met je hond ‘in gesprek’ te gaan moeten mensen nieuwe dingen leren, veel oefenen, niet alles tegelijk willen doen én geduld hebben. Maar Corrine ging er mee aan de slag,  samen dus met de mindfulness en samen met mij natuurlijk.

Ze begon met tip 1: Zorg dat je goed geaard bent. Niet de hond, maar de baas natuurlijk

Aarden  is letterlijk jezelf weer met de aarde verbinden. Als je geaard bent, sta je met beide benen op de grond. Dit brengt een gevoel van rust, vertrouwen en balans met zich mee

Door te aarden zorg je er voor dat je niet omgeblazen wordt, dat je bij jezelf en bij je eigen energie komt en blijft. Dat is precies waar honden goed in zijn: energieën lezen en voelen. Door als baas te aarden en je energie bij je te houden ben je een betrouwbare partner voor je hond, voelt een hond zich veiliger en zal zich makkelijker voor zijn hondenbaasje openstellen.

Corrine kende de visualisatie-oefening al en samen met de mindfulness-oefening ging dit al snel heel goed.

Toen was het tijd voor tip 2: Creëer stilte in jezelf

Stilte heb je nodig hebt om te kunnen ‘horen’ wat er echt wordt gezegd. Stilte is erg belangrijk; stilte om je heen, stilte in jezelf, rust en ontspanning. Als je geaard bent, is dat al een stuk makkelijker, maar je moet ook goed in je eigen vel zitten, zodat je een ‘leeg hoofd’ kunt maken.

Een leeg hoofd, dat is interessant, want dat is precies wat ik als hond altijd heb! En, wat mensen nodig hebben om even los te komen van de waanzin van alle dag. Het zorgt er voor dat je je even in het hier en nu bent en je geen zorgen maakt. En dan komen mensen op hetzelfde ‘level’ als wij honden. Hoe mooi is dat. Vervolgens hoef je alleen nog maar een rustige plek te zoeken, geen andere mensen, geen andere dieren, geen telefoon of laptop. Alleen stilte. Het doel is, vanuit de verbondenheid met de aarde een zuiver en helder gesprek te laten plaatsvinden tussen hond en mens.

Tip 3 heeft Corrine nog even overgeslagen, die komt een volgende keer, maar tip 4 en 5 doen we wel.

Tip 4 is heel simpel en deed Corrine eigenlijk al (en heel veel van mijn lezers denk ik ook); ze praat tegen Jink en mij. Ze doet net alsof wij alles begrijpen wat zij denkt en zegt. Ze vertelt altijd wat ze gaat doen, dat we even moeten wachten, dat ze zo terug komt, dat ze even moet werken om geld te verdienen en dat ze even naar de winkel gaat om lekkere dingen voor ons te kopen en dat we naar bed moeten. Ze twijfelt er echt niet aan dat wij het snappen en gelooft er zelf in. Ze gebruikt wel altijd korte zinnen, dezelfde woorden en een neutrale stem (geen emoties) en is eerlijk – ze zegt wat ze doet.

Tenslotte tip 5: Denk in plaatjes

Dat was wel een enorme verandering in de communicatie tussen Corrine en mij. Corrine kwam er achter dat haar plaatjes niet klopte met wat ze zei. Ze zei namelijk dat ik niet hoefde te brommen als er een lompe labrador op mij afstormde of als er een onopgevoede pup mij de weg afsneed, maar in haar hoofd zat een plaatje dat ik het wel deed en ook dat de andere hond daar dan weer negatief op reageerde. Toen ze haar plaatje in haar hoofd veranderde in wat ze zei, klopte het voor mij en hoefde ik niet te grommen, want ik wist dat het oké was. Corrine geloofde het eerst niet en nam de proef op de som. Een volgende keer nam ze weer het foute plaatje in haar hoofd en prompt begon ik te grommen. Toen we dat ontdekte veranderde onze wereld.

Nu oefent ze zo veel mogelijk het goede plaatje bij wat ze zegt en ja het werkt best vaak. Natuurlijk niet altijd, want we zijn soms zo diep met onze oren in de grond aan het graven, dat we helemaal niet ‘horen’ wat Corrine denkt en zegt.

Ik denk dat we best al ver gekomen zijn. Het is sowieso bijzonder om te ervaren hoe het is om alleen maar te zijn, haar energie te voelen, te horen wat ze zegt en de juiste plaatjes er bij te zien. Dat geeft rust, zowel voor haar als voor mij.

Én…..ik denk dat het werkt. Weet je waarom? Gingen we eerst altijd in een best stevig tempo en grote afstanden ‘wandelen’ als we naar buiten gingen. Nu gaan we vaak helemaal niet zo ver en ook niet zo snel. Corrine begrijpt dat wij veel liever willen snuffelen, graven, onderzoeken, markeren, en nog veel meer dingen, die we niet of  minder goed kunnen als we ‘wandelen’.

Dus als je ons ziet lopen nu en je denkt ‘wat gaat dat langzaam’, weet dan dat wij aan Corrine vertelt hebben dat we willen snuffelen.

Wil jij ook meer lezen en weten over ‘anders communiceren met je hond’? of het zelf leren? Bestel dan ook het gratis E-book van Mieke Zomer met 5 Gratis Tips om Zelf met je Dier te Praten. Ga daarvoor naar https://dierentolk.nl/gratis-tips-om-zelf-met-dieren-te-kunnen-communiceren/

PS:

Deze column is geschreven met mede weten van de schrijver van het E-book.

Meer informatie over Mieke Zomer of De Zomerhof op de volgende websites: www.dierentolk.nl, www.goedvoormensendier.nl of www.dezomerhof.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen