Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af?

Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af?

Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af? Een prachtig verhaal van Cindy over haar mens/dier-opstelling. Een mens/dier-opstelling kun je vergelijken met een familieopstelling, maar waarbij de vraag op een dier betrekking heeft. Voor Cindy was deze vraag het allerbelangrijkst: Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af? Na de mens/dier-opstelling van Cindy kreeg ik onderstaand, bijzondere verslag van haar.

Mijn hond en ik waren altijd samen

Cindy schrijft: De reden waarom ik een opstelling heb aangevraagd is dat Match, mijn vorige hond is gestorven in 2011. Hij is 15 ½ jaar oud mogen worden. We waren altijd samen, in voor- en tegenspoed, maar gedurende zijn laatste 2 levensjaren heb ik ook heel veel tijd besteed aan de pony’s.

Schuldgevoel tegenover mijn hond

Toen duidelijk werd dat Match zou gaan sterven, ontstond daarover een schuldgevoel bij mij, een idee dat ik hem in die laatste jaren te kort heb gedaan. Hoe heeft Match die jaren ervaren? Deze vraag hield me zo sterk bezig. Het nare gevoel belemmerde mij om de tijd met Match definitief en positief af te sluiten.

Ik voelde weerstand tijdens de mens / dier-opstelling

In het begin voelde ik nogal wat weerstand tijdens de opstelling; ik herkende mezelf niet helemaal in de weergave van de representant van mijzelf en ook de boodschappen van de representanten van Match en het ‘schuldgevoel’ kon ik niet goed binnen laten komen/ begrijpen. Ze waren op dat moment misschien te confronterend, te direct, waardoor ik blokkeerde en veel weerstand voelde.

Geleidelijk aan kon ik me openen

Toen ikzelf mee kon gaan doen in de opstelling, werd het geleidelijk aan meer mijn eigen ding en kon ik me weer openen. Zeker ook toen Nathalie als begeleider aangaf dat het te snel ging. Ze trapte liefdevol op de rem en gaf mij meer de ruimte om mijn gevoel te doorleven.

Het dier voelde mijn paniek aan

Dat was trouwens een zeer belangrijk moment tijdens de sessie, want ik voelde vlak daarvoor een zekere paniek in me ontstaan, een gevoel van wanhoop. Mooi om te merken dat één van de live-aanwezige-honden van Mieke en Nathalie mijn paniek leek aan te voelen. Ze kwam tussen mij en de representant van Match in liggen en jankte even.
Daarna werd de energie van ‘Match’ ook milder naar mijn idee en daardoor herkenbaarder voor me en kon ik de boodschap echt binnen laten komen. De live-aanwezige hond trok zich toen ook weer ontspannen terug.

Representanten in de vorm van mijn dieren

Vlak daarna werden ook nog representanten toegevoegd van dieren die momenteel een grote rol in mijn leven spelen; Migo en de pony’s en, ook die waren essentieel, omdat er daardoor meer balans kwam in mijn emoties; naast al het verdriet kon ik toen ook weer de vreugde voelen.

Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af?

Aan het einde van de sessie heb ik op een heel intense, maar positieve manier afscheid kunnen nemen van Match, wetende dat er tussen zijn energie en de mijne nog steeds een verbinding is. En ook heel bewust en met een goed gevoel heb ik de zware last van het schuldgevoel dat zowel op mij als op Match drukte, achter me neer kunnen zetten. Dus zo kwam ik van mijn schuldgevoel af.

Dankzij de mens / dier-opstelling losten de emoties echt op

Wat overbleef was een diep gevoel van liefde en dankbaarheid voor alle dierlijke en menselijke wezens die in mijn leven een grote rol spelen. Heel bijzonder om te ervaren was dat de gevoelens en emoties ook echt opgelost waren na de sessie. Meestal, als ik zulke diepe emoties naar boven/buiten laat komen, blijf ik nog uren daarna erg emotioneel en heb ik de dag erna zware hoofdpijn. Nu niet: tijdens de sessie was het zeer intens, daarna was het gewoon weer goed en kon ik me gemakkelijk openstellen voor de volgende activiteiten.
Ook geen hoofdpijn de volgende dag.

De mens / dier-opstelling hielp mij van mijn schuldgevoel af

Na een paar uur kwam er ineens een heel helder inzicht: als ik op tv wel eens iets zie waarbij mensen nog steeds erg kampen met schuldgevoelens naar een overledene toe, denk ik altijd; wat jammer en onnodig toch en ook mensen als Derek Ogilvie geven altijd aan dat overledenen enkel willen dat het je goed gaat en dat ze het heel erg vinden om hun dierbaren verdrietig of ongelukkig te zien. Toch was er in mijn geval ook nog een knagend schuldgevoel, dat ik blijkbaar niet met verstandelijke redeneringen op kon ruimen. Er was meer voor nodig en deze opstellingensessie bleek een heel goed middel.

De begeleiding tijdens de opstelling van deskundig, liefdevol en veilig

Naar de pony’s die ik nog steeds dagelijks bezoek, voel ik nu ook meer ruimte, ontspanning, zoiets van; er is geen enkele reden om mijn liefde niet volledig naar hun toe te laten stromen. De begeleiding van Nathalie was veilig, deskundig, liefdevol en duidelijk. Zoals ik al vermeldde was het moment waarop ze aangaf dat het te snel ging heel belangrijk voor mij, essentieel zelfs. Ook het toevoegen van de representanten voor Migo en de pony’s kwam op het juiste moment.
Het afsluiten van de sessie gebeurde heel zorgvuldig. Het lied aan het eind was zeer passend !!!

Cindy

Tip van de systemisch werker

Mocht je last van een schuldgevoel hebben, vraag je dan eens serieus af wie je daar een gunst mee doet. Waarschijnlijk niemand  Wil je van je schuldgevoel af? De eerste stap is je schuldgevoel te omarmen, voordat je het los kunt laten.

 

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen