Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 1)

Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 1)

Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 1): Zojuist zet ik het dijkje open zodat de ezeltjes erop kunnen en weer lekker vers gras tot hun beschikking hebben.

Om het dijkje op te kunnen lopen, moeten de ezeltjes een paadje oplopen dat in een u-vorm loopt. Zeven ezeltjes lopen deze u-vorm, op Elif na. Zij heeft niet in de gaten dat er nu een schrikdraadje loopt tussen de andere ezeltjes en haar. Op het moment dat de anderen het dijkje oplopen staat Elif dus nog in het weiland en wordt de afstand tussen haar en de rest van de kudde steeds groter.

Ook jij hoort erbij

Ik breng eerst de hondjes even naar binnen waarmee ik zojuist heb gespeeld, en loop daarna naar het weiland om Elif te helpen c.q. in haar ogen: te redden. Ik zie dat de paniek al is toegeslagen. Zodra Elif mij het weiland ziet betreden, komt ze in volle rengalop op me af. Ze ziet mij als haar reddende engel.

Zelf de route leren kennen

Ik maak even contact met haar en wil haar voorlopen naar het juiste paadje. Dit duurt Elif allemaal veel te lang en in volle rengalop rent ze weer naar de plek waar de afstand tussen haar en de rest van de kudde steeds groter werd. Met grote paniekogen lijkt ze me toe te roepen: “Schiet op mens! Hier naartoe!”. Maar ik heb helemaal geen zin om naar haar toe te lopen. Ik wil graag dat ze de juiste route leert kennen waardoor ze een volgende keer dit probleem zelf kan oplossen. En daarom fluister ik haar in stilte toe: “Kom maar hier Elif, dan wijs ik je de route zodat je zelf weer bij de kudde kunt komen.” En hierop komt Elif inderdaad weer aangalopperen. Ze blijft bij me wachten en volgt mijn bewegingen. Ik laat haar zien waar de ingang is naar het dijkje en zodra ze dat heeft gevonden, zet ze de sprint erin.

Buitengesloten worden

In de verte heeft ezeltje Olivia zich losgemaakt van de grazende kudde. Ze heeft de paniek van Elif aangevoeld en is terug komen draven om Elif op te halen. Zodra ze elkaar halverwege treffen, draaien ze zich om, en galopperen samen terug naar de kudde.

Ik zou Elif en Olivia echt niet als vriendinnetjes zien in onze kudde.
Maar is het niet aandoenlijk om te constateren hoe iedereen er in deze kudde bij hoort?
Elif, ook jij hoort erbij!

En hiermee komen we op het gebied van de familieopstellingen. Binnenkort zal Nathalie als  systemisch werker een stuk schrijven (inclusief tip) over wat er met het systeem kan gebeuren op het moment dat iemand buitengesloten wordt, als iemand niet bij de kudde of de groep mag horen.

Mieke

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
conny
Door

conny

op 30 Oct 2012

Dank je voor dit mooie verhaal Nathalie. Ik kan mij hier alleen maar volledig bij aansluiten. We zijn tenslotte allemaal onderdeel van het grote geheel en slechts individuele radertjes in ontwikkeling in het hier en nu. Conny

Angela
Door

Angela

op 31 Oct 2012

Zo mooi te lezen dat Olivia voelt hoe het systeem werkt. Ontroerend.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 05 Nov 2012

Zonder woorden ... :-)

Reactie plaatsen