Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 2)

Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 2)

Op donderdag 25 oktober heeft Mieke deel 1 op onze blog gepost. Vandaag zijn we aangekomen bij deel 2: Familieopstelling: Ook jij hoort erbij (deel 2)

Ieder heeft zijn eigen plek

Een heel belangrijke pijler, een uitgangspunt bij het opstellingenwerk is inderdaad dat iedereen zijn/haar plek heeft. Keer op keer wordt dit in de opstellingen bevestigd. En als ik het over iedereen heb, dan bedoel ik ook echt iedereen: de vader, de moeder, het doodgeboren broertje, de miskraam van moeder, de psychiatrische tante, de opa die ‘fout’ was in de oorlog, de geëmigreerde oom, het slachtoffer en ga zo maar door. Iedereen heeft een plek in het betreffende systeem.

Iedereen moet gezien worden

Op momenten dat de systemisch werker uitlegt dat ook de beul, de NSB-er, of de dief zijn plek heeft, stuit dit vaak op weerstand bij mensen. Alsof een systemisch werker goed wil keuren wat de een de ander heeft aangedaan. Zo simpel en zwart/wit ligt dit niet.

Als je naar een systeem kijkt, heeft in dat betreffende systeem de verkrachter, de moordenaar, de verrader ook een plek, omdat er een verbinding is gemaakt tussen het systeem en de ander. Als je je bedenkt dat ook deze mensen belast zijn met bijvoorbeeld een last van iemand anders, kun je hun gedrag vaak in een ander daglicht zien. Deze oordeelloze kijk vind ik dan ook prachtig in het systemisch werk.

Uitsluiten heeft effect op het hele systeem

Als er iemand uitgestoten wordt, uit een systeem wordt verbannen, genegeerd wordt, als zwarte schaap gebombardeerd wordt, heeft dit effect op het gehele systeem. Het kan zelfs een enorme impact hebben op familieleden die veel later geboren worden dan dat de situatie zich voordeed.

Voorbeeld: oma heeft tijdens de oorlog haar Joodse buurvrouw verraden, waardoor de buurvrouw met haar kinderen naar Auschwitz is afgevoerd en nooit is teruggekeerd. Op het moment dat oma doodgezwegen wordt door haar eigen familieleden, alsof ze geen bestaansrecht heeft, ontwricht dit het gehele systeem. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kleinzoon van oma onbewust loyaal is aan oma en zich ook wederom onbewust uit zijn eigen systeem werkt, bijvoorbeeld door verslaafd aan heroïne te raken en alles wat hij heeft opgebouwd kapot te maken. Uit liefde voor zijn oma kan hij onbewust trouw aan haar zijn, omdat zijn ziel weet dat oma ook bij het systeem hoort. Zonder dat hij zijn oma heeft hoeven kennen in ons aardse bestaan. Hij draagt als het ware de last van zijn oma. Deze last is zwaar, heel zwaar voor hem.

Het uitsluiten van mensen kan verregaande gevolgen hebben.

Op het moment dat oma geëerd wordt, dat ze gezien wordt, dat ze alleen al op zielsniveau in het systeem wordt binnengesloten, zal dit de balans helpen te herstellen. En ten goede komen aan de aan heroïneverslaafde kleinzoon en andere betrokkenen.

Als je moeite hebt je bovenstaande tekst voor te stellen, denk dan eens aan een mobile die boven een wiegje wordt gehangen. Dit soort mobiele hangers, is in evenwicht. Op het moment dat je 1 schakel verbant, reageert het hele systeem erop. De mobile zal uit balans gaan hangen.

Wil je reageren op deze tekst?

Ik kan me voorstellen dat mensen zich gekwetst kunnen voelen met deze uitleg. Dit is uiteraard niet mijn bedoeling. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan lees ik ze graag in de reacties op deze blog. Ik zal dan mijn best doen je zo goed mogelijk antwoord te geven.

Tip: mocht jij in je familiesysteem, op je werk of in je kennissenkring iemand weten die buitengesloten wordt, zeg dan in gedachten eens tegen deze persoon:

“Ook jij hoort erbij”.

Nathalie

Als het je interessant lijkt om met dieren te kunnen praten, kun je je altijd inschrijven voor onze Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren. Er gaat een wereld voor je open!

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
martine desoppere
Door

martine desoppere

op 30 Oct 2012

Mooi Nathalie! Groetjes, Martine

Lucretia
Door

Lucretia

op 31 Oct 2012

Wat is het toch mooi dat het zo werkt, hoe moeilijk ook, dat alles en iedereen gezien mag en moet worden. En dat daar dan de oplossing in schuilt....... Wat uit de schaduw komt brengt (en maakt) licht (en geeft wellicht lucht)

Nanke
Door

Nanke

op 01 Nov 2012

Hallo Nathalie, toen ik dit las had ik de tranen in mijn ogen "Als er iemand uitgestoten wordt, uit een systeem wordt verbannen, genegeerd wordt, als zwarte schaap gebombardeerd wordt, heeft dit effect op het gehele systeem. Het kan zelfs een enorme impact hebben op familieleden die veel later geboren worden dan dat de situatie zich voordeed." Dit is hoe ik mij van jongsaf heb gevoeld en nog steeds. Mijn vader was altijd het zwarte schaap van de familie van jongsaf aan en mede daardoor ook wij, zijn kinderen! Kortgeleden werd het me vooral weer duidelijk bij een familie reunie, ondanks dat mijn vader al 17 jaar geleden overleden is. Toen ik thuis kwam dacht ik bij mezelf en nu kap ik met die familie, ik was er kapot van wat daar werd gezegd en gedaan. Maar ja, je hebt maar 1 familie en dan is het de vraag, krijg ik spijt en is er voor mijzelf nog iets aan te doen. Heb al eens een opstelling meegemaakt maar dan voor iemand anders maar had achteraf het gevoel dat ik maar wat speelde, was er niet echt bij. Misschien heb je een tip voor mij? Alvast bedankt en succes.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 01 Nov 2012

Fijn dat er zoveel reacties op onze blog worden gepost. Hartelijk dank hiervoor. Nanke, dank je voor het delen van je ervaring. Ook voor anderen kan jouw verhaal een steun zijn omdat het wellicht herkenbaar is. Ik heb me dan ook eerst afgevraagd of het 'netjes' zou zijn als ik op onze openbare blog zou reageren of in een persoonlijk bericht naar jou. Omdat je zelf ook een bepaalde openheid hebt ingezet, wil ik graag jouw voorbeeld volgen. Hopelijk bereiken we op deze manier een grotere groep mensen, die hier baat bij heeft. Tijdens opstellingen hier op De Zomerhof wordt inderdaad elke keer zichtbaar hoe zwaar het kan zijn voor de betrokkenen als iemand het zwarte schaap van de familie blijkt te zijn. Let wel; in de ogen van de anderen. Daarnaast ben ik hier in mijn privéleven ook getuige van (geweest), bij mijn vriendin. Hoe groot en zwaar de last is voor een persoon die de schuld in haar schoenen geschoven krijgt van familieleden, de schuld van iets waar zij geen aandeel in heeft of kan hebben. Het is dan pittig, vermoeiend en slopend. En als je niet oppast ook erg frustrerend. Als ik jou verhaal lees, valt het me op dat je er mee worstelt. Jezelf afvraagt waar je goed aan doet? Een aantal jaren geleden zou ik geneigd zijn om te schrijven dat het toch je familie blijft, dat je ze niet uit kunt gummen, dat ze een deel van je systeem blijven. Op dit moment zou ik deze mening wat bij willen schaven, al ben ik het nog steeds eens met bovenstaande :-) Uit ervaring merk ik nu ook hoeveel rust het kan geven om op dit moment geen contact, geen interactie te hebben met de andere personen, in ons geval met de familieleden die mijn partner zo naar behandelen. Daarbij geeft het mij ook rust dat je dus geen beslissing voor het leven hoeft te nemen. Als je nu meer rust ervaart door je grenzen te stellen en nu uit het directe contact te blijven, kan dat je juist energie opleveren. Wellicht voel je op een later tijdstip de behoefte om wel contact te zoeken. Dat is dan weer een mogelijkheid die je kunt benutten. Elke situatie is zo verschillend, ik kan er geen algemene uitspraak over doen. Iedereen spreekt en voelt toch uit zijn/haar eigen referentiekader. Wel hoop ik dat je iets aan deze reactie hebt. Als je wilt, zou je ook eens als representant/toeschouwer bij een opstelling van ons aanwezig kunnen zijn. Mocht je hier interesse in hebben, stuur gerust een mailtje naar admin@dezomerhof.nl Je kunt dan voor een bijdrage van € 5,- een opstelling van een ander bijwonen. Ik hoor graag van je of hiermee je vraag beantwoord is, Nanke. Lieve groet, Nathalie

Reactie plaatsen