Dappere dieren

Dappere dieren

Dappere dieren. Wist jij dat ezels superdapper zijn? Dat ze niet zo snel bang te krijgen zijn? Dat ze uit fight or flight, vechten kiezen? In tegenstelling tot paarden die voor vluchten kiezen? Ezels zijn dus geen vluchtdieren. Als je naar ezels kijkt, zie je misschien niet meteen dat het dappere dieren zijn. Maar dit zijn ze echt wel! En waaruit blijkt dat dan?

Ezels bewaken de kuddes kleinvee

In Zuid-Amerika worden veel kuddes kleinvee gehouden: geiten, schapen etc. In datzelfde werelddeel heb je ook coyotes die wel van een lekker boutje schaap of geit houden. Nu zijn de boeren in Zuid-Amerika erachter gekomen dat het aantal aanvallen op de kuddes lager was als er ezels tussen de kuddes liepen. Op het moment namelijk dat de kudde werd aangevallen door een coyote, gingen de ezels juist helemaal niet op de loop maar bleven deze gewoon staan en verdreven de coyote.
Ezels zullen een aanvaller niet bijten of ertegen bokken, wat je zou verwachten. Nee, ezels vertrappen de belager met hun voorbenen. Ze vermorzelen ‘m bij wijze van spreken.

En daar zit zo’n coyote natuurlijk niet op te wachten.

Ezels tussen de dure sportpaarden in Groot-Brittannië

Paarden kunnen echte hittepetitjes zijn. Ze kunnen op de vlucht slaan als er maar iets onraad is.
In Groot-Brittannië worden ezels gehouden om de rust in die dure kuddes te bewaren. Op het moment dat die paarden, die hoog in bloed staan, op hol klepperen, lopen de ezels wel even mee, maar vinden al snel de rust weer. Waardoor de paarden iets hebben van: huh? Komen jullie niet mee?

Ezels nemen het op tegen een leeuw

Ezels zijn de enige dieren van dit formaat die het durven opnemen tegen een leeuw. Ze moeten wel, want ze zijn niet snel. En ook leeuwen kunnen worden vermorzeld onder de hoeven van een ezel.

Ezels kunnen het vuur doven

Een paar jaar terug hadden wij bedacht dat het leuk was om met Oud en Nieuw in de wei te gaan zitten met een vuurkorf. Gezellig tussen de ezels. Samen met hen de jaarwisseling vieren. Nou, daar dacht één van onze ezeltjes anders over: die begon telkens het vuur uit te stampen. Zaten we daar voor joker in het pikkedonker met onze toastjes en onze sect, te ralibalen van de kou!
Lees hiervoor: De les gelezen door een ezel
Begin je nu ook respect voor ze te krijgen? Voor die stoere compacte viervoeters met die veel te grote oren en dat veel te grote hoofd?

Misschien leuk om een ezeltje van dichterbij te leren kennen?

Dat kan! Bij ons op De Zomerhof kun je een ezeltje leren kennen door er een wandeling mee te maken.

Bekijk eerst het filmpje Hoe gaan wij met de ezels om en als het je aanspreekt, dan bel je ons 053 – 478 71 71 of je mailt info@dezomerhof.nl
Wandelingen uitsluitend op afspraak.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Harvey
Door

Harvey

op 27 Feb 2015

Wat een leuke informatie over ezels. Waarom we 'ezel' als scheldwoord gebruiken is me nu niet meer duidelijk. Ezels zijn dus niet snel onder de indruk. Dat zal ik onthouden als ik ergens een ezel zie staan in de wei. Dat zijn stoere dieren die niet met zich laten sollen!

Admin
Door

Admin

op 16 Apr 2015

Dat klopt, Harvey. In tegenstelling tot bijvoorbeeld paarden zijn ezels geen vluchtdieren, maar vallen ze aan als er gevaar dreigt. Heel stoer dus!

Reactie plaatsen