Wat kun je doen tegen stress bij paarden?

Wat kun je doen tegen stress bij paarden?

Paarden zijn erg gevoelige dieren die snel last hebben van stress. Dit kan bij paarden al gebeuren bij kleine dingen. Een paard kan stress krijgen wanneer het alleen op pad gaat, wanneer een plastic zak plots opwaait of wanneer een eend plotseling kwaakt. Ook het bezoek van een dierenarts of de hoefsmid zorgt er bij sommige paarden voor dat ze in de stress schieten. Wat mensen vaak niet beseffen is dat een veranderende samenstelling van de groep van het paard ook voor stress zorgt. En deze stress kan lang aanhouden. Daarom is het zorg het dier zo min mogelijk stress te bezorgen. In dit artikel leg ik uit wat je kunt doen tegen stress bij paarden.

 

Paarden floreren in een stabiele, rustige omgeving

Paarden zijn vluchtdieren, dus het is ook niet verwonderlijk dat ze snel schrikken en snel stress hebben. Het zit immers in hun aard. Maar stress is niet altijd goed voor de dieren. Gelukkig zijn er natuurgeneeskundig veel middelen op de markt die het paard helpen de wereld met meer vertrouwen tegemoet te zien.

Wat kun je doen tegen stress bij paarden?

Een voorbeeld van die middelen zijn de Bach-bloesems. De ontwikkelaar hiervan, Edward Bach, selecteerde een aantal bloesems die erg goed helpen bij stress. Een voorbeeld hiervan is de bloesem Mimulus (Maskerbloem).

Bachbloesem Mimulus voor paarden

Mimulus kan gegeven worden wanneer je paard bang is voor allerlei dagelijkse dingen: wanneer hij bijvoorbeeld bang is voor die plastic zak, of voor die kwakende eend. Mimulus helpt om de rust in zichzelf beter te bewaren waardoor de schrikreactie niet zo heftig zal zijn. Het paard is en blijft een vluchtdier, dus helemaal krijg je het er niet uit, maar met Mimulus kan het paard beter bij zichzelf blijven en zichzelf niet verliezen in de angst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen