Wat kun je doen als katten veel vechten?

Wat kun je doen als katten veel vechten?

Wat kun je doen als katten veel vechten?
Regelmatig  wordt mijn hulp ingeroepen bij een conflict tussen katten. Het is erg lastig om de onderlinge verhoudingen tussen de katten daadwerkelijk te zien, vandaar dat de mensen bij de katten vaak de vraag hebben: ‘Wat kun je doen als katten veel vechten?’ Veelal zijn de conflicten in grotere groepen katten waar plotseling onderling ruzie is ontstaan zonder dat er enige aanleiding toe lijkt.

Wat kun je doen als katten veel vechten?

Mijn eerste actie is dan informatie inwinnen, om zo de onderlinge verhoudingen in te kunnen kaart brengen. Welke kat heeft ruzie met welke kat, wie slaapt bij wie, wie wast wie? Wat gebeurt er voor een aanvaring? Waar vinden de ruzies vooral plaats? Deze informatievergaring is een lastige klus.  Want ruzies tussen katten gaan snel, lijken vaak onverwachts te zijn. Het vraagt heel veel aandacht en kennis van de mens om te zien wat er eigenlijk precies gebeurt.

Wat kan een dierentolk nog meer opvangen dan een kattengedragsdeskundige?

Vaak vul ik de informatie van de mens aan met een dierentolkgesprek met de katten die het meest ruzie hebben.  Zo krijg ik dan een beeld van wat er precies speelt.  En op basis van dat beeld, bepaal ik een behandeladvies. Soms lijkt het wel een kluwen wol. Als de conflicten tussen de twee grootste ruziemakers sterk zijn verminderd, ontstaan er plotseling andere conflicten.  Het kan betekenen dat het lang duurt voor er rust in de groep is, maar in  > 80% van de gevallen, lukt dat wel.  Maar het vraagt veel volharding van de mens.

Dierentolken kunnen meer dan alleen vragen waarom er ruzie is

Wanneer de kat niet lekker in haar vel zit, kunnen dierentolken ook een oplossing bieden. Zij kunnen aan de kat zelf vragen wat er speelt. Die laat door middel van geuren, beelden, geluiden en gevoelens zien wat haar dwars zit.

Als jij nou ook met jouw kat wil praten, download dan nu ons gratis e-book Gratis tips om zelf met katten te praten. Honderden razend enthousiaste dierenliefhebsters gingen jou voor.

Over de schrijver
Reactie plaatsen