Wat is een paardenfluisteraar?

Wat is een paardenfluisteraar?

Wat is een paardenfluisteraar? Een paardenfluisteraar werkt voornamelijk op basis van gedragswetenschappen. Door te anticiperen op bepaald gedrag dat een paard laat zien, kan de paardenfluisteraar, dit paard observeren en daardoor begrijpen.

Omdat paarden erg gevoelige wezens en kuddedieren zijn, heeft een paardenfluisteraar vaak ook een diepe intuïtieve band met haar paarden. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Er ontstaat een soort van magie

Een paardenfluisteraar kan met subtiele lichaamsbewegingen een paard zelfs op pakweg 20 meter afstand ‘besturen’. Met bijna onzichtbare bewegingen zet een paardenfluisteraar een paard op afstand aan in draf, stap of in galop. Als het paard op deze afstand opeens een wending maakt, heeft dit nauw verband met de bijna onzichtbare bewegingen van de paardenfluisteraar. Het lijkt of er een soort van magie ontstaat.

Vertrouwen in de leider

Het paard handelt niet uit angst of omdat het een kunstje heeft geleerd, maar ‘in handen’ van de juiste paardenfluisteraar, handelt het paard uit vertrouwen. Als lid van de kudde met vertrouwen in de leider. Het kan een soort van dansspel zijn waarnaar je kijkt. En nogmaals: het is geen kunstje. Het is puur natuur en prachtig om te zien.

Bekende paardenfluisteraars

Verder zullen de echte paardenfluisteraars hun paarden met gemak zonder zadel en zonder bit (de stang in hun mond) berijden.
Bekende paardenfluisteraars zijn de Nederlandse Emiel Voest, de Deense Klaus Ferdinand Hempfling en de dames van het Nederlandse Terra Natura.

Verschil tussen paardenfluisteraar en dierentolk

Er zijn verschillen tussen paardenfluisteraars en dierentolken:

  • Een paardenfluisteraar heeft in haar nabijheid altijd fysiek een paard nodig om mee te kunnen werken.
  • Een paardenfluisteraar kan ook dierentolk zijn. Maar dat hoeft niet.
  • Een dierentolk kan ook paardenfluisteraar zijn. Maar ook dat hoeft niet.

Ik ben bijvoorbeeld wel dierentolk die feilloos met paarden praat, maar ik ben geen paardenfluisteraar.

Wat is een paardenfluisteraar?

Er bestaat dus veel verwarring rondom de term paardenfluisteren. Hoewel we erg blij waren met ons Artikel in de Margriet ‘Het begon met de paardenfluisteraar” was de titel niet correct.
Maarja, je kunt niet alles hebben ;-)

Wij hopen je voldoende antwoord te hebben gegeven op de vraag: Wat is een paardenfluisteraar?

Als je wil weten hoe een dierentolk precies werkt, is het artikel Wat is een dierentolk misschien iets voor jou. Wil je zelf proberen hoe het communiceren met dieren werkt, download dan ons gratis e-book: Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen