Wat doen geuren met onze belevingswereld?

Wat doen geuren met onze belevingswereld?

Wat doen geuren met onze belevingswereld? Nou het reukzintuig is het zintuig dat in onze samenleving de minste bewuste aandacht krijgt. Veel geld wordt commercieel gestopt in het visuele (bijvoorbeeld kijken naar de televisie) en het auditieve (het luisteren naar muziek of naar de radio bijvoorbeeld). Maar omdat geurtelevisie nog niet bestaat, krijgen geuren in de massa nog niet veel aandacht.

Zonder geuren geen overlevingskansen

Het reukzintuig bevindt zich in je reptielenbrein, daar waar je instinctmatige overlevingsmechanisme huist. Als je reukzintuig om wat voor reden dan ook is uitgeschakeld, en je zou in je eentje op een onbewoond eiland belanden, dan is jouw overlevingskans gering. Omdat je instinctmatig dan niet in staat bent om te ruiken, zou je gemakkelijk bedorven voedsel kunnen eten. Hierdoor zou je heel ziek kunnen worden, wat uiteindelijk tot de dood zou kunnen leiden.

Welk gevoel krijg jij bij Sinterklaas?

Geuren zijn van levensbelang voor ons. Hoewel we ons daar vaak helemaal niet meer van bewust zijn, nemen we heel veel beslissingen op basis van geuren. Wat doet bijvoorbeeld de geur van speculaas met jou? Denk jij dan ook meteen aan de tijd dat jij nog in Sinterklaas geloofde? En wat doet de geur van de zee met jou? Moet jij dan ook denken aan de tijd dat jij nog met je ouders naar het strand ging?

En bij net gebakken cake?

Het voorbeeld dat sinds programma’s zoals De TV-makelaar bekend en populair is geworden: bak een cake of een appeltaart vlak voordat er mensen komen die je huis komen bezichtigen. De geur van net gebakken cake of appeltaart doet ze vanzelf denken aan grootmoeders keuken. Die geur geeft de aspirantkopers een fijn gevoel. Dit gevoel gaan ze associëren met jouw huis dat ze aan het bezichtigen zijn. De kans dat ze dit huis met dit fijne gevoel willen kopen, is meteen bij wijze van vertienvoudigd.

Saartje van Zwiebertje

Maar het bizarre van het verhaal is: zelfs als je net als ik nooit zo’n grootmoeder hebt gehad, ga je ook denken aan ‘grootmoeders keuken’. Ik herinner mij mijn grootmoeders keuken van de keuken van Saartje uit de serie Zwiebertje. Het gevoel dat ik bij ‘mijn’ grootmoeders keuken krijg, is dat van geborgenheid en gezelligheid. De geur van net gebakken cake of appeltaart, geeft mij dus een gevoel van geborgenheid en gezelligheid. En dat omdat ik in mijn kindertijd keek naar een serie over een vriendelijke onbenullige landloper!

Dieren zijn zich heel bewust van geuren

Waar wij ons al lang niet meer bewust zijn van geuren, zijn dieren dat beslist nog wel. Zeker dieren die nog in het wild leven. Dat honden een onvoorstelbare neus hebben, daar verras ik je niet mee. Het verhaal Hoe gevoelig is de neus van een hond? spreekt daarvan boekdelen.

Geuren belangrijk tijdens onze communicatie

En juist omdat de door ons in het dagelijks leven ondergewaardeerde geuren, wel degelijk belangrijk zijn voor de dieren waarmee wij communiceren, is het handig als je je toch wat bewuster wordt van het inzetten van je reukorgaan. Lees ook: Train je vermogen om geuren op te vangen.

Vandaag al starten met het communiceren met je eigen dieren

Misschien heb je iets aan de voorbeelden die ik beschrijf in mijn boek Dieren – Sprekend als Mensen. Hierin leg ik aan de hand van vele verhalen uit welke zintuigen ik aanspreek tijdens mijn gesprekken met dieren.

Of als je zelf wil ervaren hoe het is om met een dier te praten, dan heb je misschien iets aan mijn handboek Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren. Schrijf je snel en gemakkelijk in en je kunt vandaag al starten met het communiceren met je eigen dieren!

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen