Wat doe je met je dier als je het hebt laten inslapen bij de dierenarts?

Wat doe je met je dier als je het hebt laten inslapen bij de dierenarts?

Wat doe je met je dier als je het hebt laten inslapen bij de dierenarts? Sommige mensen kiezen ervoor het dode dier mee naar huis te nemen om het daar in de tuin of in de natuur te begraven. Bij de wet is dat verboden, maar ach, er mag zoveel niet… 

Wat doe je met je dier als je het hebt laten inslapen bij de dierenarts?

Anderen kiezen ervoor om hun dier te laten ophalen door het huisdiercrematorium. Na de crematie kunnen ze de as ophalen om deze later te verstrooien of om de as in een mooie urn te bewaren. Weer anderen kiezen ervoor om hun dier te begraven bij een begraafplaats voor huisdieren. En weer anderen kiezen ervoor om hun geliefde viervoeter achter te laten bij de dierenarts. Deze zal er wel goed voor zorgen.

Wat gebeurt er met overleden dieren bij de dierenarts?

Ik was achttien jaar toen ik bij een gerenommeerde dierenarts in Heemstede werkte. Erg groen ook, kan ik nu wel stellen.
Als ik op maandagochtend op mijn werk verscheen, had mijn baas vaak weekenddienst gehad. En bij weekenddienst hoorden spoedjes. En bij spoedjes hoorden ook spoedjes die niet meer te redden waren geweest: de dieren die dat weekend geeuthanaseerd waren, bijvoorbeeld.

Als ik dus op maandagochtend mijn fiets stalde en de garagedeur van de praktijk opentrok, moest ik soms over de kadavers heenstappen. Het kon heus een slagveld zijn. Grote doggen, kleine katjes, tekkels, konijnen, honden en katten … sommige nog half open zo van de operatietafel, sommige liggend in hun eigen ontlasting of braaksel … alles op de koude betonnen vloer. Soms gestapeld.

Goede morgen, maandag

Mijn eerste taak van die week was dan om een bedrijf te bellen dat de dode dieren ophaalde. Ondertussen begon ik dan alle dieren, koud en stijf in vuilniszakken te stoppen. Net zoveel dieren tot de zak vol was. De grotere honden wikkelde ik in dekens. Daar waren geen zakken voor.
En geloof me, in al mijn onschuld, dacht ik dat de dieren die bij ons vandaan kwamen, werden gecremeerd. Natuurlijk niet zo netjes als in het huisdierencrematorium maar wel allemaal tegelijk in een oven.

Niets bleek minder waar

Tot mijn grote schrik, hoorde ik pas maanden nadat ik er als dierenartsassistente werkte, dat alle dieren die bij ons in de behandelkamer of in de opname overleden, gewoon door het destructiebedrijf werden opgehaald. Dat al deze geliefde huisdieren, die waren gekoesterd en vertroeteld, waar heel veel liefde in was gestopt, waar grote investeringen voor waren gedaan, gewoon belandden in de containers met overleden landbouwvee: koeien, varkens etc. en dat van de botten van deze overleden huisdieren net zo goed lijm werd gemaakt!

35 jaar verder…

We zijn nu 35 jaar verder. Ik hoor nog steeds dat mensen hun dieren ontwetend achterlaten bij de dierenarts in de veronderstelling dat deze er wel goed voor zal zorgen.
Dit artikel schrijf ik om jouw onwetendheid weg te nemen, niet om je te shockeren of om wie dan ook in een kwaad daglicht te stellen.

Beste intenties

Mocht jij onlangs je dier bij de dierenarts hebben achtergelaten, voel je dan niet schuldig omdat je nu weet wat je toen niet wist. Als je deze kennis had gehad, had je waarschijnlijk anders gehandeld. Je hebt met de beste intenties voor je dier deze beslissing genomen.
Veel dieren hebben achteraf geen last van de gang van zaken. Ook in het systemisch werk (mens/dier-opstelling) komen wij zelden tegen dat dieren boos zijn over het handelen van hun onwetende mensen.

Wil jij reageren op dit artikel, dan nodigen wij je van harte uit dit te doen.
Wij vinden het fijn om je te helpen als dat nodig is.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Monique
Door

Monique

op 15 Oct 2013

Lijm maken van huisdieren mag tegenwoordig niet meer. Alle dieren worden verbrand. Weliswaar worden ze niet zo netjes behandeld als bij een dierencrematorium, maar gelukkig zijn de praktijken van 35 jaar geleden niet meer de praktijken van vandaag.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 15 Oct 2013

Wat ontzettend fijn om te horen, Monique! Dank je voor deze info. Toch heb ik nog recent gehoord dat overleden huisdieren elders in Europa nog gewoon tot honden- en kattenvoer worden verwerkt. Ik vraag me wel af hoe dat mogelijk is omdat dat euthanasaat natuurlijk nog wel in die lijfjes zit. Maar als je daar ook meer over weet, heel graag. Wat er allemaal in honden- en kattenvoer zit, dat is een ander hoofdstuk. Daarover later.

Judith
Door

Judith

op 23 Oct 2015

Afgelopen februari heb ik mijn kat, nadat ze zomaar uit het niets doodziek was, bij de DA achtergelaten nadat ze n spuitje had gehad. Vervolgens is er afgesproken dat ze gecremeerd zou worden. Heb daar ook bericht, en een rekening, van gehad. Ondanks dat het niet goed voelde hoop ik nog steeds dat ze met respect behandeld is

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 25 Oct 2015

Hoi Judith, wat naar dat je je kat hebt moeten laten inslapen. In jouw geval kan ik je geruststellen, jij hebt met de dierenarts de afspraak gemaakt dat ze gecremeerd zou worden. Dit stukje gaat over mensen die die afspraak niet maken en er vanuit gaan dat hun dier dan automatisch gecremeerd wordt. Wanneer je die afspraak wel maakt wordt je dier opgehaald door het crematorium waar jouw dierenarts aan verbonden is en zo'n crematie wordt met de grootste zorg en respect uitgevoerd. Daarna stuurt het crematorium jou daar een berichtje van. Dus als je dat ook gekregen hebt kun je er vanuit gaan dat ze met zorg gecremeerd is. Sterkte nog!

Diane
Door

Diane

op 31 Mar 2016

Dieren worden niet verbrand maar kort gemalen bij de rendac net zoals landbouw vee dat ze gecremeerd worden zijn fabels bel de rendac zelf maar die zullen het jou ook zo vertellen. Mijn hond is achteraf ook door de rendac opgehaald mij was toegezegd cremeren maar toen belde ik rendac en daar was mijn hond nee bij dierenarts kom ik nooit meer en mijn dieren begraaf ik gewoon omdat het gewoon een deel van me leven is. Er mag zoveel niet.

tanya geen
Door

tanya geen

op 02 Apr 2016

is dat nog steeds zo? als je een dode kat bij de dierenarts achter laat. wat gebeurd erdan. en hoeveel kost het?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 05 Apr 2016

Hoi Tanya, als je een dode kat achterlaat bij de dierenarts heb je zelf de keuze tussen destructie of een crematie. Destructie kost een paar tientjes, de kosten van een crematie verschilt per crematorium.

Inge van Dam
Door

Inge van Dam

op 22 May 2016

Ik heb mijn honden individueel laten verbranden en heb ernaast gestaan voordat ze de oven ingingen omat je ook verhalen hoort dat ze alsnog gezamelijk worden verbrand!

Margriet Ratelband
Door

Margriet Ratelband

op 24 Oct 2016

Waar heb je dat laten doen? Ik moet helaas ook 1 van onze labradors in gaan laten slapen. Ik wil hem na de crematie meteen meenemen.

yvonne
Door

yvonne

op 14 Sep 2016

Mijn hond is op 15 jaar overleden. Thuis ingeslapen en Da nam hem mee en ik wilde hem apart en zijn as uitstrooien. Na een grove fout kan dit niet. eerst komen ze met leugens en toen kwam de da thuis de waarheid vertellen. ze waren vergeten een sticker op de zak te plakken. met gevolg dat ze dan worden meegenomen en bij een destructie bedrijf terecht komen. Ik kan dus niks meer begraven. Ben heel boos hierom en zou wel eens willen weten wat ik kan doen. En eerst nog een verhaal wat van a tot z gelogen is.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 26 Sep 2016

Wat een verschrikkelijk verhaal, Yvonne. Echt afschuwelijk! We voelen intens met je mee en begrijpen heel goed dat je hier heel boos om bent. Wat e nog kunt doen zou ik ook zo gauw niet weten. Je krijgt je dier nergens meer mee terug, dat is de ellende. Heel veel sterkte hiermee!

Nancy Kerssens
Door

Nancy Kerssens

op 05 Oct 2016

Destructie bedrijf is verschrikkelijk , ik zou dat niet pikken , kijk maar eens op watisdestructie.nl daar zie je een filmpje van een paard die in een schreder word gedumpt het is vreselijk om te zien en te horen . Dit verdiend een trouwe huisdier niet . Wat er nu met jou hond is gebeurd is verschrikkelijk en kan geen vergissing zijn .

Phmmarkus @hotmail.com
Door

Phmmarkus @hotmail.com

op 05 Oct 2016

Onze loge kat moeten laten inslapen.nu wordt hij 14 dagen bewaard voor zijn baasje wat kost zoiets!

Nancy
Door

Nancy

op 05 Oct 2016

Ik hoop dat de echte dierenliefhebbers , hun trouwe huisdier , na overlijden , liefdevol , en met respect hun dier ten ruste brengen. Ik heb net met veel afschuw gekeken op de site "wat is destructie van dieren" daat was een filmpje te zien van iemand die blijkbaar NIETS om zijn trouwe paard heeft gegeven dit dier gaat in de verpulver machine , het is verschrikkelijk om dit te zien en te horen , dit verdienen deze trouwe huisdieren zeker niet , het blijkt weer hoe mensen hun dieren zien. Destructie zou moeten worden verboden het een schande dat dit wettelijk is toegestaan! Geef net als de schrijvers hier geld uit om ook je huisdier een waardig , en humaan afscheid te geven na alle trouwe jaren. Het zou ook eens moeten dat dierenartsen mensen wijze op de wijze die destructie inhoud , als je dan een hart in je lijf hebt doe je dit je huisdier NIET aan , het is verschrikkelijk.

Joop Brinckman
Door

Joop Brinckman

op 10 Jan 2017

Maar wat gebeurt er met uw eigen huisdier als u alleenstaand bent en plotseling komt te overlijden en u geen betrouwbaar(e) persoon(en) meer heeft om hier op toe te zien? Lifeline call for animals kan hierin een belangrijke rol spelen voor uw huisdier. 06-23550037

Van de Weyer Kurt
Door

Van de Weyer Kurt

op 13 Apr 2020

Ik heb vorig jaar na 16 jaar mijn maltezer laten inslapen. Ik mis hem nog iedere dag maar heb hem achtergelaten bij de DA. Hij heeft een mooi leven gehad, zijn dode lichaam is achtergebleven maar zijn ziel leeft voor altijd voort. Alleen zijn lichaam dat hij nodig had toen hij in leven was, werd vernietigd, hij voelt daar niets van. Hij zit voor altijd in mijn hart en dat is het belangrijkste. Ondertussen kijk ik uit naar een maltezerpup want zonder hond is het maar niks. Zijn gouden mandje staat klaar om hem weer vele jaren liefde te geven, hem te koesteren. Sterke voor allen die een huisdier verloren hebben, heel veel sterkte.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 14 Apr 2020

Dank je voor je reactie, Kurt. Wat een leeftijd, 16 jaar! We wensen je nog heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies en hopen dat je snel een nieuw maatje mag vinden. Wij branden hier een kaarsje voor je hondje.

Reactie plaatsen