Wandelen met een ezel

Wandelen met een ezel

Even helemaal weg uit de sleur van alledag? Lekker de rust opzoeken, genieten van natuur en tot jezelf komen? Denk er dan eens aan om met een ezeltje op pad te gaan, om te gaan wandelen met een ezel. Ezels houden van aandacht, zijn erg aanhankelijk en rustig. Ze zijn ideaal als metgezel om een heerlijk eind mee te gaan lopen. Geef ze een ontspannen wandeling en je krijgt er veel liefde voor terug.

Wandelen met een ezel

Om te komen wandelen met onze ezels, maak je een afspraak met De Zomerhof. Dat kan telefonisch of per e-mail. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op het contactformulier. Na aankomst en een hartelijk ontvangst lopen we samen wat punten door waar rekening mee dient te worden gehouden onder het wandelen. Ezels zijn namelijk geen vluchtdieren. Zij blijven bij gevaar stilstaan en zouden dan ter verdediging kunnen aanvallen. Het is dus belangrijk om hier wat aandacht aan te besteden voordat je met haar op pad gaat. Ook nemen we de tijd om jou met de ezel kennis te laten maken en een vertrouwensband op te bouwen.

Welke ezel wandelt er mee?

Er leven acht ezels op De Zomerhof. Genoeg keus dus om mee te gaan wandelen, maar de keuze wordt wel gebaseerd op ezels die zin hebben om mee te gaan wandelen. Dit geven ze altijd goed aan. Ook vinden de ezels het erg prettig als ze voor de wandeling worden geborsteld. Met een halster en alvast een touw eraan worden ze los op het erf gelaten. Vervolgens presenteren we gehurkt voor ze een zachte en harde borstel aan de ezel, zij maakt zelf een keuze met haar neus door er een aan te wijzen en vervolgens laat ze zich lekker borstelen.

Wat neem je mee met een ezelwandeling?

 Voordat de wandeling begint, zorgen we ervoor dat we een heuptasje mee hebben met muesli erin. Dit lekkere tussendoortje kun je de ezels geven wanneer ze heel braaf zijn, goed meelopen, maar ook voor als ze eventjes stil staan en niet meer willen lopen. Voor een beetje muesli gaan ze zo weer op pad! Ook kunnen we een van de ezels een tas omdoen waar we ons eten/drinken en andere kleine spulletjes in kunnen doen. Deze tassen zijn speciaal gemaakt, zodat de ezel gemakkelijk de spullen kan dragen.

De wandeling zelf

Dan is het tijd om een heerlijke wandeling te maken in het Buurserzand. Het loskomen van de kudde kan voor sommige ezels moeilijk zijn, ze blijven dan stilstaan en willen even niet meelopen, maar eenmaal onderweg genieten zij ook van de mooie omgeving om hen heen. Het eerste stukje lopen we met jullie mee om eventueel wat punten die aan de orde komen in de praktijk te bespreken en te doen. Als het wandelen goed gaat en jullie voelen je er goed bij, dan verlaten wij de groep en kunnen jullie de route verder vervolgen. Ezels houden van rondkijken en zijn ook erg alert op allerlei bewegingen en geluiden. Hierdoor kunnen zij soms ook al schrikken van een plotseling voorbij vliegend vogeltje. Wij mensen kunnen soms niet begrijpen waarom een ezel ergens van schrikt, dus blijf alert en kalm. De ezels zien jou namelijk als voorbeeld onder een wandeling en nemen jou in vertrouwen.

Met de tips uit dit artikel kan het niet anders dat jullie een heerlijke wandeling tegemoet gaan. Wij wensen je in ieder geval alvast erg veel plezier!

Oproep: Heb jij nou al eens met onze ezels gewandeld? Dan horen we graag hoe jouw ervaring was als reactie op dit artikel. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt.Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Agnes
Door

Agnes

op 03 Apr 2014

Een wandeling inclusief lunch met de ezels. Bij de instructies hoe ga je om met een ezel, gebeurde er achter onze rug een komisch tafereeltje, Een ezel bleef stokstijf staan, ik voelde zijn ogen prikken in mijn rug. Ik zag Mieke zeer geduldig staan te wachten tot meneer Ezel een stapje verder ging. Wat zou er toch in de Ezel omgaan dacht ik . Onzichtbaar gebeurde hier een 'krachtmeting' op intuitief niveau, of was de Ezel een womanizer? Ik was nog nooit zo dichtbij een ezel geweest, dacht dat ze nukkig waren bij het pannenkoekenhuis in Rijnauwen moet je ver op afstand blijven..Mooi niet he ezels zijn dus ook benaderbaar. Ik loop elke dag met mijn hond een uur. Lopen is niet mijn sterkste kant, maar deze wandeling trok mij over de streep, ik voelde me zeer ontspannen na afloop Het zijn volgens mij hele slimme beesten, hoe kan het toch dat als iemand je een ezel noemt dat je niet slim bent?? Ik kreeg de ezel Jesse, met mooie getekende vacht, die je grenzen laat stellen. Hij duwde me soms zachtjes een beetje naar de kant, geluk ...een kleine correctie maakte hij meteen weer plaats voor mij. Ik geloofde mijn eigen ogen bijna niet maar hij koos zijn eigen borstel uit met welke hij gekamd wilde worden. Ezels zien alles kunnen je precies vertellen wie voorbij zijn gefietst. Nou ik niet hoor, ik ben zo'n dromer. Echter als er passanten waren op de fiets dan voelde ik een 'twee eenheid' en begeleidde ik de ezel en opmerkelijk: hij mij naar de kant. Tijdens het lopen kwamen we in een soort ritme, een prettige cadans. Ezel past aan mij ik pas aan de ezel.. Terug liep ik met Anna de ezel. Ik wilde graag het verschil voelen lopen met de ene ezel of de andere.. Anna wilde nog lang niet naar huis. Tot mijn grote verbazing hield ze haar poten stijf. Wat ik ook vroeg en deed, niks.. geen centimeter, toch na wat gras en contact maken en de hulp van Nathalie, ging ze eindelijk weer lopen. Het was een komisch gezicht, vertelde later iemand mij, hoe ik stond te smeken.. aan Anna om in beweging te komen. Ze houd van vooraan lopen kennelijk, want toen Anna eindelijk in beweging kwam sprintte ze, wel rekening houdend met haar begeleiders doch het voortouw nemend naar de voorste plek. Ik kijk vanaf nu heel anders naar ezels en zal vol respect het woord ezel niet meer gebruiken als ik iets stoms heb gedaan. Na afloop van de wandeling voelde ik me heerlijk ontspannen. Dank je wel voor deze prachtige ervaring.

Maaike
Door

Maaike

op 04 Apr 2014

Wandelen met de ezeltjes van Mieke en Nathalie is echt een aanrader. Ze zijn superlief!

Reactie plaatsen