Vogeltje tegen raam gevlogen

Vogeltje tegen raam gevlogen

Vogeltje tegen raam gevlogen. Een vervelende bijkomstigheid van het voeren van wintervogels, is dat veel vogeltjes de infrastructuur van jouw huis en erf/tuin niet kennen. En daarmee dan niet snappen dat je niet door dat raam heen kunt vliegen. Totdat ze hun nek voelen breken.

Vogeltje tegen raam gevlogen

Zojuist knalt er een vinkje tegen het raam.
Ik sta op om te kijken of ik hem ergens zie liggen met een gebroken nekje.
Maar dat is niet zo.
Een paar meter verderop zit ze, rechtop voor zich uit te kijken.
In shock.

Wat doe je met een vogeltje in shock?

Ik loop naar de keuken en pak daar een grote placemat.
Op mijn weg naar buiten pak ik een anti-vliegenkap mee. Je weet wel, zo’n horretje dat je in de zomer buiten over het voedsel zet tegen de vliegen.
Heel rustig loop ik naar het vinkje. Aan de groen/bruine kleur zie ik dat het een meisje is.
Ik benader haar van achteren en plaats behoedzaam de kap over haar heen.
Vervolgens neem ik de placemat en schuif deze voorzichtig onder het meisje.

Geef het vogeltje eerst rust binnen

Dan loop ik met het hele spul naar binnen en plaats het vogeltje in haar tijdelijke kooi (placemat met anti-vliegenkap) op een rustige plaats in de keuken. Ik lift de vliegenkap nog even voorzichtig op en laat een druppeltje Rescue tegen de schrik, het trauma en de shock op het verenkleedje vallen. Dan pak ik een theedoek uit het kastje en dek het geheel af. Zo krijgt het diertje ook geen visuele prikkels meer. Ik sluit de deur achter mij.
Op deze manier laat ik het vogeltje het liefst een paar uur staan. Afhankelijk van de activiteit die ik af en toe waarneem.

Ruim voor de schemer valt, kan het ik vogeltje vaak weer vrij laten. Het heeft dan nog de tijd zich opnieuw te oriënteren waar het zich bevindt en om nog wat voedsel voor de nacht ‘in te slaan’.

Laat haar buiten acclimatiseren

Ik zet hiertoe de placemat met antivliegenkap en theedoek op de picknicktafel buiten en laat het diertje zo een paar minuten staan om weer te wennen aan de geluiden buiten en aan de temperatuur hier. Zo is de overgang niet zo groot.

Bereid haar voor op de terugkeer

Vervolgens haal ik de theedoek van de antivliegenkap zodat het vogeltje even om zich heen kan kijken en zich verder kan oriënteren.

Laat haar weer vrij

Als laatste til ik, als ware het een gerecht van een topkok, de antivliegenkap omhoog.
Het vogeltje kijkt om zich heen. Zoekt een goede tak voor de eerste landing en vliegt weg.

Met geen vinger heb ik het diertje dan aangeraakt. Oppakken en aaien zijn de grootste stressfactoren voor dit soort getraumatiseerde vogeltjes. Sterven ze niet aan een gebroken nek, dan wel aan een hartstilstand vanwege onze goede bedoelingen of omdat we het diertje zo nodig moeten ‘redden’.

Vogeltje tegen raam gevlogen

Vogeltje tegen raam gevlogen

Ik heb diertje wat rust gegeven, de tijd gegeven om op adem te komen voordat de kat van de overburen het versufte vogeltje heeft gevonden, binnengehaald om op temperatuur te blijven, met rust gelaten en weer weg laten vliegen.

Zou jij dit anders aanpakken? Heb jij dan nog een andere handige tip?

Wij staan er wel open voor hoor! We horen het graag als reactie onder dit artikel.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
C. Procee
Door

C. Procee

op 14 Feb 2016

Bij mij is er een pimpelmees die steeds opnieuw tegen het raam van de schuifpui aanvliegt. Niet hard, maar heel voorzichtig alsof het naar binnen wil en de opening niet kan vinden. Soms doet hij/zij dit ook bij het raam van de schuurdeur. Wat kan hier de verklaring voor zijn?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 16 Feb 2016

Hallo, waarom het vogeltje het doet weet ik niet. Je zou het wel kunnen helpen. Ik weet niet of je bekend bent met visualiseren?! Je zou denkbeeldig een kruis op het raam kunnen zetten om te laten zien dat het vogeltje er niet doorheen kan vliegen. Succes!

Martine
Door

Martine

op 20 Feb 2016

En hoe is het afgelopen met het pimpelmeesje? Heb je het nog gezien of is het gestopt met het "raamvliegen"? Bij ons thuis is het nu ook al 3 dagen dat een vogeltje tegen het groot venster aanvliegt. 't Is zo zielig om zien en 't wordt enkel maar moe.... maar communiceren lukt uiteraard niet.

Martine
Door

Martine

op 24 Feb 2016

Ik probeer nu geen aandacht meer te geven aan het vogeltje. Het is misschien een spelletje dat het speelt....:-) Het vliegt nu al bijna een week tegen het raam, nu ook al tegen ons ander raam aan de zijkant van de living. Blijkbaar een doorzettertje.... Weet iemand raad???

martin
Door

martin

op 29 Mar 2016

Pimpelmees ziet zichzelf in het raam en gaat het gevecht aan met die irritante concurrent :-)

inge
Door

inge

op 24 Jun 2016

Idd.. Gebeurd in de baltsperiode.. gewoon ff wat zilverfolie aan binnenkant raam plakken...t is maar kort die periode.. Scheelt veel ongelukjes tegen t raam

Lou
Door

Lou

op 16 Aug 2020

Er is een mus tegen ons raam gevlogen zijn hoofd is naar de andere kant gedraaid

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 17 Aug 2020

Ach wat sneu. Dan vrees ik dat hij het niet gered heeft.

Reactie plaatsen