Villa Achterwerk

Villa Achterwerk

Tip van de dierentolk

Het simpelweg uitleggen aan een dier wat de bedoeling is van wat je wilt, pakt soms verrassend leuk uit. Het werkt niet altijd maar vaak wel. Een leuk voorbeeld gebeurt tijdens de opnames voor de tiendelige serie “Wat zeg je nou?” voor Villa Achterwerk van de VPRO waarin kinderen een vraag kunnen stellen aan de dierentolk.

Het is de allereerste opnamedag. De hele ochtend al worden er opnames gemaakt in het huis van Siepie, de kat om wie het in deze aflevering draait. Siepie laat zich niet graag zien. Sprint telkens weg als er maar een cameravrouw of geluidsman in de buurt komt. 

Tja, dat is geen leuke televisie. De ster van de dag laat zich niet gemakkelijk filmen.

Ik arriveer rond half één in de middag. Siepie heeft dan al heel wat kilometers gemaakt in huis. En zo ook de crew.

Als we wat opnames maken over wat mijn vak dierentolk inhoudt en hoe ik het met Siepie ga aanpakken, komt de kat voorzichtig de huiskamer inlopen en positioneert zich op een van de eetkamerstoelen. Daar krult hij zich in slaap.

Een paar uur later zijn de opnames klaar. Dan zegt de cameravrouw dat ze het toch wel jammer vindt dat er geen intro kon worden opgenomen waarin Joost zijn kat Siepie en het probleem voorstelt.

Met in hun achterhoofd nog die hectische ochtend, zeggen regisseur en geluidsman dat dat niet gaat lukken. Vanmorgen lukte dat immers ook niet.

Ik vraag of Siepie nog een kans krijgt. Die krijgt ze. Dan vertel ik Joost dat hij me moet nazeggen. Niet geschoten is altijd mis. “Siepie, ik weet dat je nu lekker ligt te slapen maar ik ga je nu optillen en naar de bank dragen. Daar leg ik je op je fijne rode dekentje. Ik wil je namelijk graag voorstellen aan alle kinderen van Nederland.” Als Siepie comfortabel op zijn dekentje ligt, laat hij zich heerlijk door Joost aaien. De crew kijkt elkaar verbaasd aan. Huh? Hoe kan dat nou? Hij springt niet weg? Joost doet zijn intro en Siepie blijft netjes liggen met draaiende camera.

Iedereen is blij. Nou, bijna iedereen dan. De cameravrouw zegt: “Ik vind dit al geweldig, maar het zou nog mooier zijn als Siepie recht in de camera kijkt als Joost zijn verhaal doet.

De rest van de crew zegt: “Nee, dat lukt NOOIT meer!”

Joost zegt mij weer na: “Lieve Siepie, wat heb je het geweldig gedaan, ik ben heel trots op jou. Nu zou ik willen dat je recht in de camera kijkt. Ik wil namelijk graag aan heel Nederland laten zien hoe mooi jij bent!”

Wat de reactie van Siepie is, zie je in de uitzending. De uitzending opent er namelijk mee:

Mieke

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen