Tips om te mediteren

Tips om te mediteren

Tips om te mediteren.  Wil je graag mediteren en weet je niet zeker of je het helemaal goed doet? Weet je niet precies wat de bedoeling is bij het mediteren? Houdt het je tegen om te gaan mediteren? Wat jammer! Gelukkig is mediteren heel simpel en kan iedereen het ‘leren’. Het is niet moeilijk, werkelijk iedereen kan het. Lees onderstaande tips door en er is niets meer wat jou in de weg staat om heerlijk te gaan mediteren.

Tips om te mediteren

De allerbelangrijkste tip bij het mediteren is dat je het idee van een goede meditatie los mag laten. Het klinkt misschien simpel, maar wanneer je een meditatie volgt, kun je het eigenlijk niet verkeerd doen. Je mag alles laten komen en gaan zoals het gaat. Probeer dus ook niet te geforceerd te mediteren. Maar laat het gewoon komen. Wees niet te streng voor jezelf.

Waar kun je mediteren?

Zorg er ten eerste voor dat je niet gestoord kunt worden door de telefoon of de mail of social media. Zoek een rustige plek op waar je heerlijk kunt zitten of liggen en waar je je prettig voelt. Mediteren kun je in principe op elke plaats doen waar jij je prettig voelt. Creëer je eigen kamer waar je heerlijk kunt ontspannen. Als je de mogelijkheid hebt, gebruik dan één aparte kamer voor meditatie alleen. Een klein kamertje voldoet dan al. Het is belangrijk om een kamer alleen voor meditatie te gebruiken omdat elke activiteit zijn eigen vibratie creëert. Zodoende wordt de kamer vanzelf meditatief. En dat is heel prettig. Een andere mogelijkheid is de natuur ingaan. Als je graag de natuur in gaat, kies dan bijvoorbeeld een stevige boom uit waar je tegen aan kunt zitten. Of kies een mooi weids landschap uit. Zolang jij je maar prettig en ontspannen kunt voelen.

Hoe moet je zitten tijdens het mediteren?

Maak het je vooral zo gemakkelijk mogelijk. Ga zo zitten dat je geen last hebt van knellende kleding. Het gaat er niet om of je in een stoel of op de grond zit, maar dat je gemakkelijk zit of ligt. Wanneer je last zou hebben van knellende kleding, of wanneer je niet lekker zou kunnen zitten dan werkt de meditatie niet op diepte-niveau, omdat je dan bezig bent met je kleding of jouw lichaam en niet met de meditatie op zich. Als je op het eerste niveau gespannen bent, blijven namelijk alle andere lagen afgesloten.

Over de schrijver
Harvey
Door

Harvey

op 26 Feb 2015

Leuk om te lezen over meditatie. Vroeger vond ik dat altijd maar zweverig. Maar ja een groot deel van de mensen in Azië mediteert. En die allemaal 'zweverig' noemen, is ook wel erg gemakkelijk. Misschien is het ook een idee om een vast tijdstip te kiezen voor je meditatie? Dat is wel handig als je met iets nieuws begint. En focus je aandacht op bijvoorbeeld je ademhaling en merk op hoe lichaamsprocessen (knorrende maag!), gedachten ('Nou hier zit ik dan te mediteren!') en gevoelens opkomen en verdwijnen. Niets blijft constant ...

Laura
Door

Laura

op 26 Feb 2015

Bedankt voor je tip Harvey. Dat is zeker een idee wanneer je net begint. Begin bijvoorbeeld de dag eens met een meditatie en bekijk of en hoe je jouw dag anders begint dan anders. We horen graag jouw ervaringen :-)

Mabelle Schols
Door

Mabelle Schols

op 22 Mar 2015

Hoe kom ik van de onrust en het haastige gevoel af ? Mediteren ! Maar soms zou ik wel gewoon willen wegrennen !

Laura
Door

Laura

op 23 Mar 2015

Het gevoel van te willen wegrennen is heel logisch. Maar gelukkig kun je (in plaats daarvan) ook kiezen om te mediteren, zoals je hebt ervaren werkt het inderdaad heel rustgevend.

Angela
Door

Angela

op 20 Apr 2015

Ik vind de stem lekker rustgevend en zal de meditaties wel vaker doen denk ik.....

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 21 Apr 2015

Heel erg fijn om te lezen, Angela! Wij wensen je nog heel veel plezier met de meditaties, geniet ervan!!

Corina
Door

Corina

op 09 Jun 2015

Ik mediteer altijd voor het slapen gaan, in bed. Dan heb ik én een fijne houding, én kan alles loslaten van de dag om zomerstop in slaap te vallen. Ik ben gaan mediteren óm te kunnen slapen. Van de week een keer ook ochtendmeditatiemgedaan om de dag fijn te beginnen. Ik ben geen ochtendmens(blijf altijd nét te lang op bed liggen om op tijd ergens te zijn, zodat ik moet haasten). Nu had ik alle tijd en kon heerlijk beginnen! Ook een aanrader!!!

Corina
Door

Corina

op 09 Jun 2015

Zomerstop is zo makkelijk

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 10 Jun 2015

Hallo Corina, mooi dat je voor jezelf een manier hebt gevonden waarop je echt baat hebt bij de meditaties. Het is inderdaad gewoon heerlijk! Dank je voor je reactie!

Ria Sontjens
Door

Ria Sontjens

op 30 May 2017

De meditaties zijn heerlijk. Ik ben gewend om geleide meditaties te doen. Al sinds jaren. Het is echter altijd fijn weer iets nieuws te horen. Dat motiveert.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 31 May 2017

Dankjewel Ria, fijn om te lezen!

Reactie plaatsen