Therapiehonden zorgen voor zelfvertrouwen en minder stress

Therapiehonden zorgen voor zelfvertrouwen en minder stress

Therapiehonden zorgen voor zelfvertrouwen en minder stress. Onderstaand het prachtige verhaal van Maud Jacobs, eigenaresse van DogsWork.

Zo, alle afspraken van de aankomende maanden hebben we omgegooid, verzet of andere planningen gemaakt. Onze Nanu is namelijk gedekt. Maar waarom moeten wij dan onze agenda’s omgooien?
Een stabiele therapiehond begint bij het begin; een lieve mamahond en een lieve papahond.

Omdat het nogal wat vraagt van een fokker hebben we zelf regelmatig een nestje pups, waarvan we enkele opleiden tot therapiehond.

De hond zelf laten kiezen voor pups

Voor ons is het belangrijk dat het teefje zelf pups wil. We praten daar over met haar. Vertellen haar dat wij het wel graag willen maar dat ze het niet voor ons hoeft te doen omdat we net zoveel van haar zullen houden. Dat zij echt zelf mag beslissen of ze pups wil.

Therapiehonden moeten stabiel zijn

We hopen dit keer op een eerste nestje van onze Nanu. We hebben Nanu als pup al uitgekozen op haar karakter (evenals onze andere Nizinny’s). Dus niet de mooiste hond omdat we graag met haar willen fokken, maar de meest open, stabiele, en lieve pup uit het nest. Want betrouwbare, stabiele therapiehonden zorgen voor zelfvertrouwen en minder stress.

Een samenwerkingsband tussen hond en mens

Tijdens de dracht steunen we de mamahond volledig. Vanaf een paar dagen voor de bevalling slapen we met haar in de giga werpkist en als de pupjes er zijn dan doen we het helemaal samen. We zijn een hecht team. Het is prachtig om mee te maken hoe die samenwerking verloopt. Mama hond is vol vertrouwen wat wij met haar pups doen terwijl ze toch erg beschermend zijn tegenover hun pasgeborenen.

Pups hebben is een groot feest

Het is bijzonder hoe de rest van onze roedel zich met de opvoeding van de pups bemoeit. Een ieder heeft hierin haar eigen taak. Zelf hebben wij ook een grote taak; namelijk vanaf drie dagen oud de pups al neurologisch stimuleren. En zodra mogelijk nemen we de pups overal mee naar toe (in het begin op de arm). Een voor een zodat ze ook zelfstandig leren wennen aan velerlei zaken. Het betekent tevens een tijd van vele zorgen, van slapeloze nachten en van hard werken en een lastig afscheid als de pups naar hun nieuwe mensen gaan.
Als je het DogsWork artikel in Me&MyDog leest dan begrijp je waarom we dit er allemaal voor over hebben.

DogsWork artikel in Me&MyDog

Wil jij het DogsWork artikel in Me&MyDog lezen? Dat kan! Het artikel is speciaal voor jou ingescand! Lees hier het hele artikel van DogsWork in Me&MyDog!
We vinden het erg fijn als jij in een reactie onder dit artikel of onder het ingescande artikel jouw mening wil geven!

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt.Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 18 Dec 2013

Lieve Maud, Ik vind dat je zo mooi en integer met de honden omgaat! Alleen al dat je schrijft: dat de teefjes zelf mogen beslissen of ze pups zouden willen. Helemaal natuurlijk en prachtig. Laten we onze krachten blijven bundelen en zorgen dat deze liefdevolle aanpak de wereld positief verovert. Let's go! :-)

jolanda
Door

jolanda

op 03 Jan 2014

Lieve Maud, Heel veel succes toegewenst met je therapiehonden. Jullie doen geweldig werk. Het is ongelofelijk wat je met een getrainde hond kunt bereiken. Wat super dat jullie al zoveel met de pups doen voordat ze naar een gezin gaan. Heel veel liefs van Jolanda

Reactie plaatsen