Telepathisch contact met mijn 'demente' tante

Telepathisch contact met mijn 'demente' tante

Telepathisch contact met mijn ‘demente’ tante.
Vanochtend voel ik een sterke drang om bij mijn tante op bezoek te gaan.
Mijn tante woont al een paar jaar in een verzorgingstehuis en het lijkt erop dat ze steeds minder meekrijgt van haar omgeving. Noem het dement, noem het in de war, noem het lekker ontspannen. Voor mij is ze gewoon mijn tante Dinie.
Als ik aankom in hun gemeenschappelijke woonkamer zie ik haar vertrouwd in haar grote rolstoel zitten, haar hoofd naar beneden gebogen, ogen dicht.

Telepathisch contact met mijn ‘demente’ tante

Ze slaapt. Als ik een tijdje in stilte naast haar heb gezeten, begin ik zacht tegen haar te praten en wrijf ik over haar hand.
Normaal haal ik mensen niet graag uit hun slaap, maar deze lieve vrouw lijkt anders dag en nacht te kunnen slapen. Ook geen probleem, maar ik weet dat ze het ook leuk vindt als ze bezoek heeft.

Na een poosje doet ze haar ogen open en staart rustig voor haar uit. Ik probeer contact met mijn tante te krijgen door tegen haar te praten. Als ik niet tot haar door lijk te dringen, buig ik mijn hoofd iets in haar gezichtsveld. Wat er dan gebeurt, geeft me bijna vleugels… een grote glimlach van oor tot oor als ze me recht aan kijkt.

Deze glimlach zegt meer dan duizend woorden

Ik doe haar de liefdevolle groeten van mijn ouders, waarop ze weer reageert met een warme lach.
Vervolgens zitten we ontspannen naast elkaar, lachen naar elkaar en af en toe zeggen we iets hardop tegen elkaar.

Op het moment dat ze weer in slaap valt, leg ik mijn hand zachtjes op haar hand, in haar schoot. In gedachten zeg ik tegen haar dat ze zulke zalige zachte handen heeft. Dat ze voor mij een mooie wijsheid symboliseren. Ook vertel ik haar dat ik het liefdevol en fijn vind om zo bij elkaar te zitten. Het voelt puur en intens voor mij.

Ze pakt mijn hand

Direct daarna pakt tante Dinie mijn hand beet en begint mijn hand te wrijven. Ze doet dit met aandacht, met liefde. Ze bekijkt mijn hand en lijkt onze handen te vergelijken.
Ik vind het een bijzondere gewaarwording. Mijn tante neemt weinig tot geen initiatieven meer. En nu… is het anders. Ze houdt mijn hand vast en ik geniet van haar.

 

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
doggenfan
Door

doggenfan

op 19 Oct 2012

Waar ik werk is een dame vergelijkbaar met je tante, maar zij is vaak onrustig. Als ik dan eens 5 minuutjes heb, masseer ik licht haar handen met wat crème. Zij doet dat uit zichzelf ook bij mij en dat is een heel bijzonder moment (en ook fijn voor mijn arme handen!). Misschien een ideetje voor jou voor een volgend bezoek?

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 20 Oct 2012

Dankje Doggenfan. Een mooi rustig en intens moment gedurende je drukke werk? Klinkt prachtig. De creme staat al klaar :-)

els deheusch
Door

els deheusch

op 04 Nov 2012

mooie ervaring, gewoon zijn en aanvaarden wat er is een mooi voorbeeld van het leven in het hier en nu ! doe zo voort !

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 05 Nov 2012

Dankje Els, doen we, deal :-)

Irene
Door

Irene

op 10 Jun 2015

Had ik maar geweten dat ik op die manier contact had kunnen maken met mijn moeder. Ze is 15+ jaar Alzheimerpatiënt geweest waarvan 9 jaar in een verpleeghuis. Ze veranderde daar al snel van een onrustige en verwarde vrouw in iemand die niets meer kon, de hele dag in bed lag, incontinent was en gevoerd moest worden. Zo leefde ze jarenlang een vegetatief bestaan, vergroeide helemaal en herkende niemand. Contact maken met haar was onmogelijk, alleen op zingen reageerde ze met een blik van herkenning; alleen op de klanken en niet op de persoon die zong. Het enige dat ik in de laatste jaren voor haar heb kunnen doen is reconnective healing. Het gaf haar zichtbaar ontspanning zodat haar verkrampte en dichtgeknepen handen opengingen als madeliefjes in de ochtendzon en er een soort van glimlach op haar gezicht verscheen. De cursus communiceren met dieren heeft mij het inzicht gegeven dat ik ook intuïtief kan gaan communiceren met bijv. Alzheimerpatiënten en dat zal ik in de toekomst ook zeker gaan doen.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 11 Jun 2015

Hallo Irene, Heel mooi wat je allemaal wél voor je moeder hebt kunnen doen. Dat was heel waardevol! En geweldig dat de cursus Communiceren met dieren je een nieuw toekomstperspectief heeft gegeven! Wij wensen je daar héél veel succes bij!

Reactie plaatsen