Schuldgevoel hoe kom ik er vanaf?

Schuldgevoel hoe kom ik er vanaf?

Schuldgevoel hoe kom ik er vanaf? Bijgaand weer een prachtig verhaal van Cindy over haar mens/dier-opstelling.
Een mens/dier-opstelling kun je vergelijken met een familieopstelling, maar waarbij de vraag op een dier betrekking heeft.
Voor Cindy was deze vraag het allerbelangrijkst: Schuldgevoel, hoe kom ik er vanaf?
Na de mens/dier-opstelling van Cindy kreeg ik onderstaand verslag van haar.

Cindy schrijft:

Een opstelling voor mijn overleden hond

De reden waarom ik een opstelling heb aangevraagd is dat Match, mijn vorige hond is gestorven in 2011. Hij heeft 15 ½ jaar oud mogen worden. We waren altijd samen, in voor- en tegenspoed, maar gedurende zijn laatste 2 levensjaren heb ik ook heel veel tijd besteed aan de pony’s.

Toen duidelijk werd dat Match zou gaan sterven, ontstond daarover een schuldgevoel bij mij.  Ik had het idee dat ik hem in die laatste jaren te kort heb gedaan. Van dat schuldgevoel wilde ik afkomen.

Hoe heeft Match die jaren ervaren? Deze vraag hield me zo sterk bezig. Het nare gevoel belemmerde mij om de tijd met Match definitief en positief af te sluiten.

Het schuldgevoel kon ik niet goed begrijpen

In het begin voelde ik nogal wat weerstand tijdens de opstelling; ik herkende mezelf niet helemaal in de weergave van de representant van mijzelf en ook de boodschappen van de representanten van Match en het ‘schuldgevoel’  kon ik niet goed binnen laten komen/ begrijpen. Ze waren op dat moment misschien te confronterend, te direct, waardoor ik blokkeerde en veel weerstand voelde. Ik wilde juist van mijn schuldgevoel af komen.

Toen ik zelf mee ging doen werd het duidelijk

Toen ikzelf mee kon gaan doen in de opstelling, werd het geleidelijk aan meer mijn eigen ding en kon ik me weer openen. Zeker ook toen Nathalie als begeleider aangaf dat het te snel ging. Ze trapte liefdevol op de rem en gaf mij meer de ruimte om mijn gevoel te doorleven.

Een van de honden leek mijn paniek te voelen

Dat was een zeer belangrijk moment tijdens de sessie, want ik voelde vlak daarvoor een zekere paniek in me ontstaan, een gevoel van wanhoop.
Mooi om te merken dat één van de live-aanwezige-honden van Mieke en Nathalie mijn paniek leek aan te voelen. Ze kwam tussen mij en de representant van Match in liggen en jankte even.

Daarna werd de energie van ‘Match’ ook milder naar mijn idee en daardoor herkenbaarder voor me. Nu kon ik de boodschap echt binnen laten komen. De live-aanwezige hond trok zich toen ook weer ontspannen terug.

Mijn emoties kwamen in balans

Vlak daarna werden ook nog representanten toegevoegd van dieren die momenteel een grote rol in mijn leven spelen; Migo en de pony’s, ook die waren essentieel, omdat er daardoor meer balans kwam in mijn emoties. Naast al het verdriet kon ik toen ook weer de vreugde voelen.

Ik heb positief afscheid kunnen nemen

Aan het einde van de sessie heb ik op een heel intense, maar positieve manier afscheid kunnen nemen van Match, wetende dat er tussen zijn energie en de mijne nog steeds een verbinding is.

En ook heel bewust en met een goed gevoel heb ik de zware last van het schuldgevoel dat zowel op mij als op Match drukte, achter me neer kunnen zetten. Dus zo kwam ik van mijn schuldgevoel af.

Wat overbleef was een diep gevoel van liefde en dankbaarheid voor alle dierlijke en menselijke wezens die in mijn leven een grote rol spelen.

De gevoelens en emoties waren opgelost na de sessie

Heel bijzonder om te ervaren was dat de gevoelens en emoties ook echt opgelost waren na de sessie. Meestal, als ik zulke diepe emoties naar boven/buiten laat komen, blijf ik nog uren daarna erg emotioneel en heb ik de dag erna zware hoofdpijn. Nu niet: tijdens de sessie was het zeer intens, daarna was het gewoon weer goed en kon ik me gemakkelijk openstellen voor de volgende activiteiten. Ook had ik geen hoofdpijn de volgende dag.

Een heel helder inzicht kwam er een paar uur: als ik op tv wel eens iets zie waarbij mensen nog steeds erg kampen met schuldgevoelens naar een overledene toe, denk ik altijd; wat jammer en onnodig toch. Ook mensen als Derek Ogilvie geven altijd aan dat overledenen enkel willen dat het je goed gaat en dat ze het heel erg vinden om hun dierbaren verdrietig of ongelukkig te zien.
Toch was er in mijn geval ook nog een knagend schuldgevoel, dat ik blijkbaar niet met verstandelijke redeneringen op kon ruimen.

Er was meer voor nodig en deze opstellingensessie bleek een heel goed middel.

Ik voel meer ruimte naar de pony’s

Naar de pony’s die ik nog steeds dagelijks bezoek, voel ik nu ook meer ruimte, ontspanning, zoiets van; er is geen enkele reden om mijn liefde niet volledig naar hun toe te laten stromen.
De begeleiding van Nathalie was veilig, deskundig, liefdevol en duidelijk.
Zoals ik al vermeldde was het moment waarop ze aangaf dat het te snel ging heel belangrijk voor mij, essentieel zelfs. Ook het toevoegen van de representanten voor Migo en de pony’s kwam op het juiste moment.

Het afsluiten van de sessie gebeurde heel zorgvuldig.
Het lied aan het eind was zeer passend !! Liefs Cindy

Schuldgevoel hoe kom ik er vanaf?

Tip: mocht je last van een schuldgevoel hebben, vraag je dan eens serieus af wie je daar een gunst mee doet. Waarschijnlijk niemand. Schuldgevoel, hoe kom ik er vanaf?
De eerste stap is je schuldgevoel te omarmen, voordat je het los kunt laten.

Een opstelling komt ook aan bod tijdens de cursus Communiceren met Dieren. Die kun je zelf meemaken door de cursus te volgen. Want zou jij graag net als Cindy met dieren willen communiceren? Zou je willen weten hoe zij denken? Haal dan nu de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren op!

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen