Opstellingendag uitgesteld, maar helaas wel actueel

Opstellingendag uitgesteld, maar helaas wel actueel

Opstellingendag uitgesteld, maar helaas wel actueel. In de Twentsche Courant Tubantia stond eergisteren een oproep voor onze opstellingendag ‘pesten/gepest worden’. Wij organiseren deze opstellingendag naar aanleiding van het overlijden van Tim Ribberink. Deze jongen maakte kortgeleden een einde aan zijn leven omdat hij zich gepest, getreiterd en buitengesloten voelde.

Opstellingendag uitgesteld, maar helaas wel actueel

Op onze oproep voor deelnemers zijn geen reacties binnengekomen. Er hebben zich wel representanten aangemeld, maar geen deelnemers. Daarom besluiten we deze opstellingendag voor nu uit te stellen. Zonder deelnemers is er immers geen opstelling. Voor hen die zich al representant hebben aangemeld, grote dank daarvoor. De opstellingendag rondom het thema pesten gaat zeker ooit plaatsvinden. Want helaas lazen wij vandaag opnieuw een afschuwelijk bericht wat de actualiteit van onze opstellingendag opnieuw aan het licht brengt.

Wanhoop door pesten

Voor het oog van klasgenoten heeft een vijftienjarige scholiere uit Staphorst dinsdag namelijk een einde aan haar leven gemaakt. Op weg van huis naar school sprong zij bij een spoorwegovergang voor de trein. Pesten zou de oorzaak van de wanhoopsdaad van dit meisje zijn.

Wat een afschuwelijk bericht wederom. Het raakt ons enorm dat mensen zich zo gepest en getreiterd voelen dat ze geen andere uitweg meer zien. Een opstellingendag rondom het thema pesten zal dus zeker plaats gaan vinden. Zo gaan we namelijk een vorm van dialoog aan met elkaar, waarin we hopelijk tot elkaar komen en waardoor dergelijke wanhoopsdaden voorkomen kunnen worden.

Tubantia

Zodra we een nieuwe datum hebben maken we dit bekend op deze blog en in de Nieuwsbrief.

NB We vinden het ontzettend fijn dat de Tubantia aandacht besteedt aan dit onderwerp. Op deze manier bereiken we een groter publiek en brengen we de bijzondere werking van opstellingen aan het licht. Echter is er een klein foutje in de tekst van de Tubantia geslopen. Er staat dat het de bedoeling van de opstellingendag is dat pesters en slachtoffers in gesprek gaan met elkaar. Dat is natuurlijk niet precies wat er in een opstelling gebeurd. Daarom zetten we voor, voor de mensen die niet weten wat een opstelling precies is, het nog even op een rijtje.

Wat is een Opstelling?

Bij een opstelling is er een vraagsteller, een begeleider, er zijn representanten die opgesteld worden in de ruimte, en er zijn toeschouwers.
De aanvrager stelt een persoonlijke vraag. In dit geval met betrekking tot pesten.
Zodra de representanten zijn opgesteld, nemen ze als het ware de plek van de ander in. Tussen de representanten ontstaat een dynamiek; er is sprake van actie en reactie.
In een opstelling worden vragen die de aanvrager heeft, snel en duidelijk door ‘het wetend veld’ beantwoord. Opstellingen geven een intense heling aan de betrokkenen.

Weet je niet precies wat een opstelling is? Zou je het graag uitvoerig willen lezen en kijken of het iets voor jou is? Lees dan Wat is een opstelling? Een opstelling is iets voor iedereen! Je kan altijd als je een probleem hebt of advies wilt een opstelling aanvragen bij De Zomerhof.

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen