Opstellingendag ‘pesten of gepest worden’.

Opstellingendag ‘pesten of gepest worden’.

Voor nu vragen we jullie aandacht nogmaals voor onze Opstellingendag rondom het thema Pesten; Opstellingendag ‘pesten of gepest worden’.

Opstellingendag ‘pesten of gepest worden’.

Een tijdje geleden berichtten we over onze geplande Opstellingendag met het thema ‘pesten of gepest worden’ op zaterdag 15 december 2012.

Aanleiding hiervoor was de zelfmoord van Tim, een jonge knul, die zich zo gepest voelde dat hij het leven niet meer aan kon. Pesten heeft een enorme invloed. Veel mensen worstelen, zelfs jaren na dato, nog met de gevolgen van pesten.

Daarom besluiten we er een hele Opstellingendag aan te wijden. Bij deze dag zijn deelnemers welkom die met dit thema in aanraking komen (of zijn geweest) of ervoor open staan. En dat betekent ook dat er plaats is voor hen die zelf pesten of die ooit gepest hebben. Als we elkaar beter begrijpen, komen we dichter bij elkaar, waardoor jongeren zoals Tim een keuze voor het leven kunnen maken.

Oproep Opstellingendag ‘pesten of gepest worden’.

Misschien is de oproep aan je voorbij gegaan, daarom plaatsen we hem voor de zekerheid nogmaals op de blog. Heb je, op wat voor manier dan ook, met pesten te maken (gehad)? Lees dan zeker verder en schrijf je in voor deze Opstellingendag. Want alleen met elkaar komen we dichter tot elkaar.

Ik voel me buitengesloten

Zoals je vorige week al op onze blog kon lezen, schreef ik over het thema: buitengesloten worden/iemand buiten een systeem plaatsen. Ik gaf aan hoe zwaar dit is voor de betreffende persoon. Loodzwaar dus. Dit artikel leverde een aantal reacties op, ook van mensen die zich hierin herkenden. Helaas is het nog steeds een actueel thema, iets dat elke dag nog speelt in onze maatschappij.

Twintigjarige Tim

Tot mijn verdriet las ik namelijk gisterochtend in de Twentsche Courant Tubantia het schrijnende verhaal van de 20-jarige Tim. Deze jonge knul heeft zelfmoord gepleegd, omdat hij zich zijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten voelde.

Kun jij het je voorstellen?

Ik bedoel: kun jij het je echt voorstellen hoe dit moet hebben gevoeld? Persoonlijk kan ik me er slechts een piepkleine voorstelling van maken hoe ondraaglijk dit voor Tim moet zijn geweest. Op het moment dat ik namelijk zelf wel eens werd buitengesloten – al was het maar omdat ik niet mee mocht doen met verstoppertje –  voelde ik me kwetsbaar, onveilig en alleen. En dan heb ik het slechts over een enkele keer, een uitzondering, geen stelselmatigheid.

En dan gaan mijn gedachten naar Tim… uur in, uur uit, dag in, dag uit, week in, week uit, jaar in, jaar uit… Hoe zwaar moet dit zijn geweest voor hem? En voor zijn ouders, die hem lief hebben, maar die hem niet konden helpen? Voor de mensen die bij Tim betrokken zijn? Onze gedachten gaan uit naar hen.

Boos op de pesters

Als ik op internet de reacties lees, zijn er zoveel mensen heel erg boos op de pesters, op de ‘schuldigen’….

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen

Persoonlijk kies ik ervoor om geen beschuldigende vinger te wijzen naar de pesters. Vanuit het opstellingenwerk heb ik geleerd dat meerdere facetten een rol spelen: met welke last zijn de pesters zelf opgezadeld? Wat hebben zij uit te werken? Hoe komen ze tot deze verschrikkelijke daden, waarmee ze iemand de dood in kunnen jagen?

Steentje bijdragen

Liever wil ik mijn steentje positief bijdragen aan het verhelpen of voorkomen van dit soort trieste en pijnlijke situaties.

Opstellingendag Pesten of gepest worden

We kiezen er daarom voor een opstellingendag te organiseren met als thema: Pesten of gepest worden.

Hierbij zijn deelnemers welkom die met dit thema in aanraking komen (of zijn geweest) of ervoor open staan. En dat betekent ook dat er plaats is voor hen die zelf pesten of die ooit gepest hebben. Als we elkaar beter begrijpen, komen we dichter bij elkaar, waardoor jongeren zoals Tim een keuze voor het leven kunnen maken.

Zaterdag 15 december 2012 Opstellingendag met als thema: Pesten of gepest worden

info Opstellingendag Pesten of gepest worden

Opstellingendag voor wie?


Ben je of heb je ooit zelf gepest? Of word je zelf nog steeds buitengesloten? Dan kun je een opstelling aanvragen. Heb je beroepsmatig met pesten te maken? Dan kun je deelnemen als representant.

Laten we er een mooie dag van maken.

Aanmelden kan via: admin@dezomerhof.nl

Liefs Nathalie

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Agnes Jansen
Door

Agnes Jansen

op 07 Dec 2012

Ik vind het een ontzettend goed idee, helaas kan ik niet op 15 december. Anders was ik zeker gekomen aangezien ik zelf ook gepest ben op school vroeger. Hopelijk kunnen jullie veel doen die dag voor het collectief. Lieve groet, Agnes.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 07 Dec 2012

Dankje Agnes, voor je open reactie. We hopen ook dat er nog veel aanmeldingen binnen gaan stromen. De representanten druppelen al wel binnen, maar de opstellingenaanvragen nog niet. We kunnen ons goed voorstellen dat het voor veel mensen dan ook erg spannend en eng kan zijn om de stap te nemen. Maar... ze zijn in goede handen, toch? We maken er een prachtige intense dag van. Liefs, Nathalie

Reactie plaatsen