Normen en waarden

Normen en waarden

In de cursus Communiceren met Dieren gaan we tijdens één van de 40 oefeningen in op de werking van het ego. Waar komt dat ego toch vandaan? Wat hebben we eraan? We gaan ook in op de waarden en normen zoals we die in het gezin van herkomst aangeleerd krijgen als we nog maar klein zijn. De wereld zoals wij die leren kennen, is de wereld van onze ouders. Wat zij vinden, vinden wij ook. Als zij verdrietig zijn tijdens een uitvaart, zijn wij dat ook. Als zij uitgelaten en druk op vakantie gaan, zullen wij ons vermoedelijk ook zo gaan gedragen.

We nemen normen en waarden van anderen over

Tijdens ons hele jonge leven kopiëren wij veel van de gedragingen van onze ouders en de emoties die zij laten zien. Zolang we klein zijn, is hun waarheid, in grote lijnen onze waarheid. Hebben wij met de paplepel ingegoten gekregen dat taal belangrijk is, dan zal het begrip taal in ons latere leven zeker een rol spelen.

Kinderen praten met dieren

Veel kinderen die op jonge leeftijd met hun dier praten en thuis vertellen wat hun dier hen heeft verteld, komen van een koude kermis thuis. Vader of moeder zegt dan doodleuk dat dieren niet kunnen praten of gaan niet in op het verhaal van het kleintje. Dit heeft tot gevolg dat het kind dat gevoelig genoeg was om die informatie op te vangen, nu denkt dat ie het mis heeft. Of dat ze iets doet wat niet mag. Ze doet in elk geval niet iets dat haar ouders positief stimuleren.

De vaardigheid m.b.t. het praten met dieren wordt vernieuwd

Door een negatieve reactie op deze gevoeligheid van het kind, zal het kind zich langzaam of misschien in 1 klap afsluiten voor de communicatie met dieren. Het kind wordt niet verder gestimuleerd in haar vermogens en haar beschermingsmechanisme zal langzaam de ‘antenne’ intrekken, waarmee ze feilloos met dieren kon communiceren.

En zo is heel onbewust een vaardigheid verloren gegaan die in onze cursus Communiceren met Dieren weer kan worden opgepoetst. Maar ook met de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren kun je deze weer oppoetsen. Ook in het boek Dieren – Sprekend als Mensen staan, naast Mieke’s verhaal, ook verschillende reacties en ervaringen van cursisten.

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen