Natuurlijk en gelukkig oud worden voor honden

Natuurlijk en gelukkig oud worden voor honden

Bij ons op de boerderij wonen twee Duitse Herders. De jongste heet Liza, de oudste heet Easy. Echt een makkelijk hondje.
Ze is een dame van twaalf jaar oud, zit nog prachtig in haar vacht en wordt op een mooie natuurlijke manier oud. Natuurlijk en gelukkig oud worden voor honden vinden we erg belangrijk.

Het zal ongeveer anderhalf jaar geleden zijn dat ze flink strammer ging lopen, haar tanden waren al eerder afgesleten en zo zien we dat ze steeds iets minder kan. Maar wat ze nog wel heel goed kan, is in haar kracht blijven staan.

Natuurlijk en gelukkig oud worden voor honden

 

Als Eas door haar achterbenen of heupen zakt, slaat ons hart automatisch even over … ieks… om haar daarna direct rustig te vertellen dat we zo trots op haar zijn dat ze zich snel weer herstelt na een misstap.

Eas heeft ons tijdens een dierentolkconsult en een mens/dier-opstelling laten weten dat ze niet zielig gevonden wil worden omdat ze ouder wordt, dat ze aangesproken wil worden op haar kracht, dat ze precies zo behandeld wil worden als vroeger. Op deze manier voelt zij zich er het beste bij. Heerlijk dat zij het ons zelf kan laten weten!

Als we dus gaan spelen met de bal, gooien we hem slechts 1 keer voor haar. Daarna gaat ze erbij liggen en kijkt ze hoe Liza met haar jonge lijf achter de bal aan blijft rennen. In haar koppie is ze nog jong en wil ze graag nog meer rennen en spelen, haar lijf is al een stukje ouder.

Wat mooi om te zien hoe zij er mee omgaat.

Nathalie

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen