Waarom jaagt de moederpoes de dochterpoes weg?

Waarom jaagt de moederpoes de dochterpoes weg?

Waarom jaagt de moederpoes de dochterpoes weg?
Soms willen onze katten iets anders dan wij. Dat kan tot problemen leiden. Zo kwam ik eens bij een fokker die een poesje uit het eerste nest had gehouden om mee door te fokken.  De moederpoes was het daar niet mee eens. Zij vond dat het poesje weg moest.

Hoe gaat het in de natuur?

In de natuur is het zo dat de dochters vaak in de groep bij de moeders blijven terwijl de katers worden weggejaagd als ze geslachtsrijp worden. Maar soms wordt de groep te groot, vinden de katten de voedselvoorraad niet voldoende voor nog meer katten of is er gewoon niet voldoende ruimte. En dan worden ook de dochters weggejaagd als ze groter worden (meestal vanaf een leeftijd van 3 maanden).

Waarom jaagt de moederpoes de dochterpoes weg?

Bij de fokker was die situatie ook ontstaan.  De moeder wilde haar dochter weg hebben. Helaas kon de dochter nergens heen, sterker , de fokker wilde de dochter absoluut houden. Dit leverde conflicten op tussen moeder en dochter.  De moeder viel de dochter aan die steeds banger en gestresster werd.

Dierentolkgesprekken bieden inzicht in de situatie door beelden en geluiden

Ik ben begonnen met dierentolkgesprekken met zowel de moeder als de dochter om de situatie duidelijk te krijgen. Ik heb de moeder gevraagd om te stoppen met het wegjagen van haar dochter, maar dat was teveel gevraagd van haar.  Vervolgens heb ik beide katten een combinatie van Bach Bloesemdruppels voorgeschreven, voor de dochter vooral gericht op vermindering van de angst en voor de moeder tegen onverdraagzaamheid en dominant gedrag. Dit gaf al flink wat rust in huis.

Een herintroductieprogramma zorgt voor goede verhoudingen in huis

Tenslotte heb ik een herintroductieprogramma voorgeschreven, waarbij de moederpoes weer zou leren dat er leuke dingen gebeurde, juist als haar dochter in de buurt was, en de dochterpoes leerde dat ze niet altijd werd aangevallen door haar moeder.  Het heeft wel een tijdje geduurd, maar nu is er weer harmonie in huis.

Wanneer jij een kat hebt die een andere kat lastig valt, of gewoon jouw kat wil leren begrijpen, dan kun je nu onze Gratis tips om zelf met jouw kat te praten downloaden. Dit is een prachtig gratis e-book met film- en audiomateriaal.

Over de schrijver
Reactie plaatsen