Kunnen dieren corona krijgen?

Kunnen dieren corona krijgen?

Op 15-5-2020 liet de media weten dat dieren ook corona kunnen krijgen. De schrik zat er bij veel mensen direct dik in.
Wij schrokken ook, enorm. En NIET omdat dieren corona zouden kunnen krijgen, maar van de berichtgeving. Het aanwakkeren van de angst.
Het bang maken van de mensen in de samenleving. Onnodig.

Of dieren corona kunnen krijgen? Deze vraag stelden we Holistisch werkend dierenarts Tannetje Koning.

Zij zegt hierover het volgende:
“Kunnen dieren corona krijgen? Er zijn over de hele wereld een paar gevallen bekend. Twee honden in Hongkong. Deze honden hadden antilichamen, maar waren niet ziek geweest. En diverse katten, een in België, twee in Frankrijk, tijgers in een dierentuin in Amerika. Dit waren katten met lichte ziekteverschijnselen die om die reden getest zijn. Al deze katten en honden woonden in huis bij een persoon met corona. De tijgers hadden een verzorger met corona.
In China hebben ze onderzocht welke dieren er besmet kunnen worden met dit coronavirus. Dat waren proefdieren. Dat is gebeurd om te kijken welke dieren er geschikt zijn om dierproeven mee te doen voor corona-onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat alleen katten en fretten het virus konden vermeerderen en doorgeven aan soortgenoten. Een enkele kat werd een beetje ziek, maar de meeste katten niet.
Dus zoals het er nu uitziet kunnen katten corona krijgen van mensen. Ze worden er echter zelden ziek van. Het is zeer de vraag of het andersom ook kan. Dat is nog niet voorgekomen. Voor mensen blijven andere mensen de grootste besmettingsbron.
Bij de hond die antilichamen had tegen corona is het de vraag of de benauwdheid daarmee te maken had. Er zijn nergens nog zieke honden met corona gevonden.
En als laatste opmerking: Idexx is een laboratorium dat bloedonderzoek doet bij dieren. Het heeft een coronatest ontwikkeld die nu ook voor mensen gebruikt wordt. Zij hebben ongeveer 7000 honden en katten getest en geen enkele hond of kat met corona gevonden.

Mens en dier hebben niet dezelfde corona. De meeste diersoorten hebben hun eigen corona virussen. Bij de hond zijn er twee bekend; een die kennelhoes-achtige klachten geeft en een braken- en diarreevirus. Voor die laatste is er ooit een vaccinatie op de markt geweest die voornamelijk bij puppies gebruikt werd. Dat is degene die in het paspoort staat. Voor de mens zijn er 7 verschillende corona virussen bekend. En SARS-CoV 2 is het huidige virus en de ziekte die het veroorzaakt wordt covid-19 genoemd.”

Alsjeblieft, laat je dus niet bang maken en stel mensen in je omgeving gerust.
Voor het welzijn van onze dieren en hun mensen is het belangrijk dat we ons omringen met positiviteit, met liefde voor onszelf, onze naasten én onze dieren.

We zouden het enorm op prijs stellen als je dit artikel bij andere mensen onder de aandacht brengt of deelt.

Laten we blijven handelen uit liefde.

Een lieve groet,
Dierentolk Mieke Zomer en systemisch werker Nathalie Steffens, in samenwerking met holistisch werkend dierenarts Tannetje Koning,

 

Ps: mocht jij, je kind of je dier tijdelijk ondersteuning nodig hebben om positief te blijven, kijk dan gerust op:
Puur natuur druppels die 100% op maat en met liefde voor je worden samengesteld 

 

 

De Zomerhof

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Diana
Door

Diana

op 16 May 2020

Goed duidelijk artikel. Als we gewoon ons gezonde verstand gebruiken en handelen uit liefde kunnen we alles aan. Groetjes en pootje van Shinou

Het Zomerhof-team
Door

Het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Dankje voor je fijne reactie Diana! Veel liefs, ook voor Shinou.

Marga
Door

Marga

op 17 May 2020

Ik kan bijna van iedereen afstand houden maar absoluut niet van mijn hond?. Is ook nergens voor nodig. Ik zou deze tijd zonder mijn hond nergens zijn. Lekker wandelen met haar en ontzettend veel knuffelen. Geniet ontzettend van je dier.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 18 May 2020

Zo is dat, Marga! Veel liefs voor jou en je hond!

Miny
Door

Miny

op 16 May 2020

Bedankt voor het artikel, ik blijf zeker mijn hond knuffelen, Groetjes Miny en een poot en knuffel van Happy

Het Zomerhof-team
Door

Het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Dankjewel Miny, heel fijn om te lezen. Liefs voor jou en Happy.

Koby
Door

Koby

op 16 May 2020

Ik laat me niet gek maken over het geschreven stukje dat mijn hond Corona kan krijgen en stel dat het wel zo was zou ik nog beter voor haar zorgen ze is mijn alles ,Ik denk meer aan de Pups die in deze weken aangeschaft zijn misschien uit verveling maar worden ze straks weer gedumpt ? Als alles weer “normaal” gaat worden

Het Zomerhof-team
Door

Het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Fijn om te lezen dat je je ook niet gek laat maken. En laten we inderdaad hopen dat die mensen (waar jij op doelt) hun verantwoording blijven nemen, in alle liefde.

Diana
Door

Diana

op 16 May 2020

Ja, daar denk ik ook veel aan. Eigenlijk aan alle dieren die nu een thuis hebben gekregen.

Nancy van Son
Door

Nancy van Son

op 16 May 2020

Heel mooi stukje ja als we allemaal helder blijven denken en uit liefde handelen ❤️

Het Zomerhof-team
Door

Het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Dankje Nancy, ja, dat is echt heel belangrijk wat je zegt. <3

Marjan
Door

Marjan

op 16 May 2020

Wij laten ons ook beslist niet gek maken. Geven onze honden de aandacht, de liefde en de knuffels die ze alle dagen van ons krijgen. Zij en wij genieten daar optimaal van.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Super Marjan! Een dikke knuffel voor jou en je honden!

Dave
Door

Dave

op 16 May 2020

Grappig! Van de week belde een verpleegkundige me op om te vragen hoe het met me ging en één van de vragen die ze stelde was hoe ik tegenover corona stond. Ik heb haar gezegd dat het hele gedoe rond corona me niet heeft geïnteresseerd. Elk jaar rond 20 maart en 20 september ben ik al tientallen jaren niet lekker. Dat heeft niets met corona te maken, maar met de overgang van winter naar lente en van zomer naar herfst. En het gesnotter en gehoest van de afgelopen maanden wordt bij mij al sinds mijn jeugd veroorzaakt door allergie. Ze vroeg mij ook of ik (nog) een huisdier had. Ja dus, en ik vertelde haar minstens 5x per dag een wandeling te maken en op dagen dat de rolcontainers moeten worden klaargezet, 7x te wandelen. Ook vroeg ze of ik ooit bang was om corona te krijgen. Nee dus. Ik leef in het nu, het moment. Niet in het verleden, want is toch niet te veranderen. Ik kan er hooguit lering uit trekken. In de toekomst leven doe ik evenmin, want de toekomst heb ik niet onder controle. Wat heeft het voor zin om toekomstplannen te maken? Misschien ben ik over 5 minuten wel dood?

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Je hebt helemaal gelijk, Dave! Niet in angst leven, maar in liefde! Dank je dat je dit met ons wilde delen.

Marion
Door

Marion

op 16 May 2020

Ik heb hem gedeeld op facebook bedankt voor u duidelijke verhaal ❤️❤️❤️

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Dankjewel Marion, een dikke knuffel van ons!

Petra van Duijvenbode
Door

Petra van Duijvenbode

op 16 May 2020

Ik ben blij dat jullie er gelijk aandacht aan besteden. In al die weken zijn er geen huisdieren ziek geworden. Mensen denk aub na!!! Ze denken dat het virus van vleermuizen komt. Zien jullie wel eens vleermuizen bij je hond of kat of konijn? Denk na!!!!!! En laat niet zomaar je dier inslapen, omdat jij niet goed nadenkt. Je lieve vriendjes kunnen het niet overbrengen op mensen. Knuffel lekker je vriendjes zij zijn degenen die er altijd voor je zijn. En jou opvrolijken als je er even doorzit. Denk na en knuffel je huisdier terwijl je nadenkt. Dan weet je wat goed is. Namelijk de liefde tussen jullie.❤️ .

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Yes! Dankjewel Petra! Laten we de liefde altijd voorop stellen! Knuf..

Peggy Rottmann
Door

Peggy Rottmann

op 16 May 2020

Wacht even. Ik heb toch echt een gastkat in huis gehad die ook Corona had. Zij is uiteindelijk aan een combi van kwalen overleden. Dat was 8 jaar geleden. Daar kende ik de benaming Corona van. Ik begreep toen en nu trouwens ook, dat Corona een verzamelnaam is en we nu dealen met Covid-19. Of begrijp ik het nu niet?

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Klopt Peggy, Corona bestaat al heel lang. Wij hebben nu te maken met een mutatie daarvan. Dat maakt het anders dan het virus bij dieren. Op ons verzoek heeft Tannetje Koning nog een aanvulling gegeven: Klopt, mens en dier hebben niet dezelfde corona De meeste diersoorten hebben hun eigen corona virussen. Bij de hond zijn er twee bekend; een die kennelhoestachtige klachten geeft en een braken en diarree virus. Voor die laatste is er ooit een vaccinatie op de markt geweest die voornamelijk bij puppies gebruikt werd. Dat is degene die in het paspoort staat. Voor de mens zijn er 7 verschillende corona virussen bekend. En SARS-CoV 2 is het huidige virus en de ziekte die het veroorzaakt wordt covid-19 genoemd.

Jose
Door

Jose

op 16 May 2020

Mijn moeder van 90 is doodsbang. Al weken zit ze in haar flat in quarantaine. Ik heb twee honden. Ik ben ook wel bang (astma) maar mijn honden, het strelen van hun vacht, het gezellig wandelen, de liefde in hun ogen. Dat buigt alle angst om naar aanvaarding van het nu. Want dat is wat we hebben!

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Wat verdrietig voor je moeder en jou! Fijn dat je de liefde voor alles laat gaan! Tannetje Koning gaf ons nog deze aanvulling: Klopt, mens en dier hebben niet dezelfde corona De meeste diersoorten hebben hun eigen corona virussen. Bij de hond zijn er twee bekend; een die kennelhoestachtige klachten geeft en een braken en diarree virus. Voor die laatste is er ooit een vaccinatie op de markt geweest die voornamelijk bij puppies gebruikt werd. Dat is degene die in het paspoort staat. Voor de mens zijn er 7 verschillende corona virussen bekend. En SARS-CoV 2 is het huidige virus en de ziekte die het veroorzaakt wordt covid-19 genoemd. Een dikke knuffel voor jou, je moeder en je dieren!

Chris Demarest
Door

Chris Demarest

op 16 May 2020

Dag lieverds allemaal! Prachtige tekst! Wie is de idioot die dit beweerd? Willen ze iedereen de schrik op het lijf blijven jagen? Dat ze een beetje te erg om waar te zijn! Willen ze dat iedereen zijn trouwe dienaren en geliefden de straat opjagen of een prik laten geven? Kinderen verdriet aandoen hun liefste vriendje weghalen! Een trieste herinnering die ze hun leven lang zouden meedragen , en er iets aan overhouden ? Hoop dat de ouders meer verstand hebben dan degene die dit rondstrooien! Al had mijn hond of kat Corona dan nog niet want ze dragen het niet over! Ze Sterker dan het mensdom dus! Gelukkig zijn honden en katten op de wereld om eenzamen, alsheimerpatienten en zieke mensen en kinderen gelukkig te maken ! Laat jullie gezond verstand werken en neem aub geen afstand vd trouwsten in je leven! Laat je niet afschrikken door een of ander die niet de liefde en warmte kent wat een hond of kat je kan geven! ???????❤️?

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

We hadden het niet beter kunnen zeggen, Chris! Dankjewel! Knuf..

Diana
Door

Diana

op 16 May 2020

Bedankt voor de opheldering. Ik dacht al dat als het echt zo ernstig zou zijn, dan waren er veel meer (huis)dieren besmet en hadden we dat al veel eerder gehoord. En om het advies van minister Schouten om niet je huisdier te knuffelen als je ziek bent, moest ik heel hard lachen. Ik denk dat zij geen huisdieren heeft. Mijn kat komt me juist altijd troosten als ik ziek ben, het is gewoon een klein verpleegstertje en dan zou ik dan dus mijn deur dicht moeten houden met een huilende, miauwende kat ervoor?!?!?! Echt een raar advies en ze begrijpt duidelijk niet hoe de liefde tussen dier en mens en mens en dier werkt....

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 16 May 2020

Ik krijg een grote glimlach van je reactie, Diana. Dankjewel! Dikke knuf voor jou en je kat!

Jeanette
Door

Jeanette

op 16 May 2020

Ik heb nog een andere vraag: Weet je of andere mensen die besmet zijn met het virus en jouw hond aaien zo ook het virus op jou kunnen overbrengen als jijzelf je hond weer aait? Ik wil niet dat andere mensen nu aan mijn hond komen omdat ik niet weet of het kwaad kan.....

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 17 May 2020

Hoi Jeanette, ik zou graag 'nee' willen zeggen, maar ik weet dit niet. Ik weet dat een zieke hond het niet over kan brengen op jou, maar hoe het zit met een besmet mens die jouw dier aait dat weet ik niet. Om kwaad te kunnen zou het virus dan op de hond moeten kunnen 'overleven' en het is dus de vraag of dat kan. We hebben wel deze informatie nog gekregen van Tannetje Koning: Mens en dier hebben niet dezelfde corona De meeste diersoorten hebben hun eigen corona virussen. Bij de hond zijn er twee bekend; een die kennelhoestachtige klachten geeft en een braken en diarree virus. Voor die laatste is er ooit een vaccinatie op de markt geweest die voornamelijk bij puppies gebruikt werd. Dat is degene die in het paspoort staat. Voor de mens zijn er 7 verschillende corona virussen bekend. En SARS-CoV 2 is het huidige virus en de ziekte die het veroorzaakt wordt covid-19 genoemd. Hieruit zou je op kunnen maken dat 'ons' virus bij een hond niet overleeft, maar zoals gezegd: ik weet het niet voor honderd procent.

Elia
Door

Elia

op 16 May 2020

Dank jullie wel voor dit duidelijke bericht. Het is zo jammer dat de hele “officiële” media niets anders doet dan paniek zaaien en er meteen achteraan toetert dat heeeeeeeeeel Nederland bang is. Nou, onze eigenzinnige kat mag gewoon blijven en kopjes geven en wordt lekker gekroeld, op de momenten dat ze daar natuurlijk van gediend is, want het blijft wel een kat.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 17 May 2020

We worden heel blij van je reactie, Elia! Dankjewel!

Ria
Door

Ria

op 17 May 2020

Ik heb het coronavirus gehad in heel heftige mate in maart. Toen was dit nog niet bekend gemaakt. De poezenkindjes zijn gewoon blijven komen knuffelen. Geen van 3 de poezenkindjes hebben enige symptomen gehad of veranderd gedrag. Zowel mens als dier hebben dan juist ook liefdevol contact nodig. Het bevorderd juist herstel lijkt me naast een positieve instelling.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 17 May 2020

Wij denken er precies zo over, Ria! Fijn dat je weer hersteld bent, geniet van je poezenkindjes! Liefs van ons..

Deur Rosa
Door

Deur Rosa

op 17 May 2020

Mooi dat het zomerhof-team een holistische dierenarts heeft ingeschakeld. Dat geeft voor de mensen al meteen een andere kijk naar de dieren. Want de dieren hebben de hulp en de liefde van ons nodig. Dus blijven knuffelen doe ik ook met mijn lieve kat??

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 18 May 2020

Dankjewel Rosa! Wij hebben Tannetje Koning heel hoog zitten en zijn blij dat ze dit voor ons wilde doen!

sas
Door

sas

op 18 May 2020

Het is natuurlijk wel altijd belangrijk om hygiëne in acht te nemen. logisch toch dat je na het knuffelen met je huisdier eerst je handen wast voordat je eten gaat klaarmaken of in je ogen gaat wrijven. Het virus is voornamelijk doorgebroken omdat er veel dieren en mensen op 1 hoop bij elkaar waren. vandaar ook dat het wel bij nertsfarms voorkomt. maar dat zie bij alle massa productie. heel veel dieren bij elkaar geeft gewoon gedoe, teveel koeien, kippen varkens bij elkaar in een te krappe ruimte geeft ziektes dat is logisch, dat weten wel wel maar ja,.. we blijven toch bse, varkenspest , vogelgriep, q koorts accepteren enals de dieren dan niet ziek worden dan kunnen we ze ook niet behoeden voor alle ellende als zo'n mega stal afbrand. waarom hebben we niet wat meer respect voor alle dieren?

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 18 May 2020

Ja Sas, er mag wat dat betreft nog veel verbeterd worden in de wereld.

Alex
Door

Alex

op 18 May 2020

Ikzelf heb corona gehad en is vastgesteld. Onze poes heeft 3 weken bij mij geslapen en ook vaak bij mijn gezicht gelegen. Ze is niet ziek geworden. Katten hebben hun eigen corona virus. Was het overdraagbaar van mens op dier dan zouden er toch veel meer gevallen moeten zijn want ik geloof niet dat geen een katten- of hondenbezitter hun dier niet geknuffeld hebben tijdens dat ze besmet waren.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 18 May 2020

Dankjewel Alex, voor je reactie. Wij geloven dat ook. Heel fijn dat je inmiddels bent opgeknapt!

Olga Baeyens
Door

Olga Baeyens

op 18 May 2020

Lieve mensen, hartelijk dank voor deze nuttige informatie. Zelf merk ik tijdens de wandelingen nu al,dat meer mensen dan vroeger bang zijn van mijn hondje. Ik hoop dat veel mensen dit artikel delen, want er gaan zeker mensen zijn die onterecht hun dier gaan dumpen omdat ze bang zijn besmet te raken. En mijn Vankatje, die krijgt nog meer knuffels en kusjes hoor. Groetjes.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 18 May 2020

Dankjewel Olga. Het artikel wordt heel veel gedeeld en daar zijn we heel blij mee!

Reactie plaatsen