Kun je een varken laten inslapen?

Kun je een varken laten inslapen?

Kun je een varken laten inslapen?  Dit is een vraag waarmee ik helaas vorige week te maken kreeg. Ik had tot vorige week twee varkens. Beide gered van de productie. Beide al zeven jaar genietend van hun leven in goede gezondheid. Tot vorige week. Tot mijn grote schrik kon één van de varkens, Zorra, van de één op de andere dag ineens niet meer lopen. Haar achterhand leek het te begeven en hoewel ze zich voorttrok op haar voorpoten, voelde ze zich allerminst gelukkig in deze positie. Ik zag dat er geen verbetering mogelijk was en kwam zodoende op de moeilijke vraag: Kun je een varken laten inslapen?

Dierenarts voor varkens?

Ik had al snel door dat er geen mogelijkheid tot herstel meer was. Hoe verdrietig dit ook was, ik wilde dat ze op een rustige en diervriendelijke manier uit haar lijden verlost zou worden. Ik nam contact op met de veearts en hij constateerde een verlamming van de achterhand en dat euthaniseren nodig was. Hoe verdrietig ook. Hij vertelde daarbij dat je varkens niet rustig kon laten inslapen met een spuitje (zoals ik dat ken bij ‘normale’  huisdieren), maar dat dit enkel kon door middel van schieten.

Inslapen door middel van schieten?

Ik wist niet wat ik hoorde. Ik kon me niet voorstellen dat dit de enige manier was en daarbij werd ik radeloos van het idee dat mijn geliefde Zorra op zo’n manier aan haar einde zou moeten komen. Na zoekwerk op internet bleek ook dat er niets bekend was over de vraag Kun je een varken laten inslapen? Er werd alleen gesproken over schieten. Ik heb in allerijl contact opgenomen met allerlei varkensopvangen. Tot mijn grote opluchting kreeg ik binnen 10 minuten antwoord van Dafne Westerhof van Het Beloofde Varkensland. Ze mailde me met als eerste zin: ‘even snel: GEEN SPRAKE VAN SCHIETEN!

Wij hebben al tig productievarkens van 300 kilo en meer zacht laten
inslapen (via een ader in het oor) als ze ziek waren en geen toekomst meer hadden.
Daar hebben ze niks van gemerkt en niets van gevoeld.’ 

Dierenarts met ervaring in varkens

Wat was ik blij met dit antwoord. Maar wat baalde ik dat ervan dat het dus in eerste instantie helemaal niet duidelijk was wat er mogelijk is. Ze raadde een goede dierenarts aan die veel ervaring heeft, Peter Klaver. Peter Klaver was erg begripvol, kundig en wist waar hij het over had. Ook vertelde hij dat veel dierenartsen in hun opleiding niet leren hoe ze diervriendelijk met varkens om dienen te gaan en daarbij ook niet dat het wel degelijk mogelijk is om een varken te laten inslapen op een rustige, diervriendelijke manier. Gelukkig wist hij me een bevriende dierenarts in de buurt aan te raden die werkte op de ‘Peter Klaver-methode’.

Kun je een varken laten inslapen?

Deze dierenarts kwam gelijk dezelfde dag en door zijn rust, vakkundigheid en liefde voor dieren is mijn lieve Zorra heel rustig, zonder pijn en stress overleden in haar eigen stalletje. Hoe verdrietig dat is, ik ben erg blij dat het op deze manier gegaan is en dat ik niet blindelings het advies van de andere dierenarts aannam. Ik hoop dan ook zeker met dit blogbericht te laten weten dat varkens wel degelijk kunnen worden ingeslapen. Daarmee hoop ik een boel leed te kunnen besparen.

Over de schrijver
Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 11 Jun 2014

Wat geeft jouw verhaal naast het verdriet ook een rijk gevoel, Laura. Rijk, omdat je op deze manier hebt kunnen handelen. Dit geeft zowel Zorra als je andere varken Ellen vast veel meer rust en een beter gevoel. Daarnaast niet te vergeten alle mensen die nu lezen over de andere mogelijkheid rondom het laten inslapen van een varken. En uiteindelijk hebben er weer meer dieren baat bij; het kringetje is rond :-)

Reactie plaatsen