Kan een kat ziek worden door stress?

Kan een kat ziek worden door stress?

Kan een kat ziek worden door stress?
We ontvingen onderstaand bericht van Jenny. Jenny heeft in het verleden de cursus Communiceren met Dieren op De Zomerhof gevolgd. Jenny schrijft:

Vijf jaar geleden heb ik met mijn kat Jim ook iets bijzonders meegemaakt. Jim kreeg iedere keer blaasontsteking. Ik ging iedere keer maar naar de dierenarts en die gaf iedere keer antibiotica en pijnstillers mee, maar naar een paar weken kwam het altijd weer terug.
Op een gegeven moment was ik het een beetje zat, want de dierenarts reageerde zo lauw en ik had er geen goed gevoel bij.

Mijn schoonzusje bleek ongeneeslijk ziek te zijn

Toen ben ik eens terug gaan denken wanneer Jim “blaasontsteking” kreeg. Het is begonnen toen ik te horen kreeg dat mijn schoonzusje ernstig ziek werd, zij had kanker en het was ongeneeslijk. Iedere keer als ik een paar dagen naar haar toe ging kreeg Jim prompt blaasontsteking. Ik werd daar heel gestrest van, want ik wilde voor mijn zieke kat zorgen en voor mijn schoonzusje. Uiteindelijk is mijn schoonzusje op 1 maart 2010 overleden en Jim kreeg daarna weer “blaasontsteking”.

Kan een kat ziek worden door stress?

Opeens was ik het zat en heb een andere dierenarts gebeld en kon daar meteen langskomen. Mijn moeder was ook mee en daar ben ik achteraf gezien heel blij mee want mensen zouden mij nooit geloofd hebben. Bij deze dierenarts heb ik het vermoeden geuit dat Jim misschien ziek werd van mijn stress en heb haar uitgelegd wanneer hij ziek werd, iedere keer als er iets met mijn schoonzusje was.

Probeer je dier eens de situatie uit te leggen

Deze dierenarts begon niet hard te lachen maar zei dat dit zeker kon. Er is hier een officiële naam voor maar die ben ik kwijt. Om blaasontsteking uit te sluiten heeft ze Jim daar ’s middags gehouden en heeft zijn urine onderzocht en er was dus niks aan de hand. Wat zij mij als advies gaf is: Leg Jim dingen uit. Dat ben ik vanaf toen gaan doen en hij heeft nooit meer blaasontsteking gehad.

Situaties uitleggen helpt jouw kat, maar jezelf ook!

Soms als ik gestresst thuiskom, dan komt hij van boven, staat stil op de trap en gaat mij heel aandachtig aankijken. Dan leg ik hem heel duidelijk uit waarom ik van slag ben en dat het wel weer goed komt en soms kan het even duren maar dat hij zich niet ongerust hoeft te maken en dan is goed. En voor mij is het ook goed want dan is voor mij ook de druk van de ketel.

Dit is mijn verhaal en misschien heeft iemand er iets aan, want ik heb hier in ieder geval van geleerd dat je altijd je intuïtie moet volgen zeker als het om je eigen dieren gaat en dat hebben jullie eigenlijk ook bevestigd met de Cursus Communiceren met Dieren.

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt.Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Inge Septer
Door

Inge Septer

op 24 Feb 2015

Wauw, mooi. Mijn kat heeft 1 keer een blaasontsteking gehad, 4 jaar geleden, en van de dierenarts moest hij voor de rest van zijn leven op dieetvoer en elk half jaar op controle. Alles in mij zei dat dit niet nodig was, dat hij middels zijn blaasontsteking mij iets duidelijk wilde maken. Ook ik ontdekte dat de oorzaak stress was en ben hem gaan uitleggen dat hij niets hoeft te doen met mijn stress. Ik heb de keus gemaakt niet op dieetvoer over te gaan, wel heb ik hem 2 maal laten controleren. Niets aan de hand en tot de dag van vandaag geen blaasontsteking meer gehad.

Laura
Door

Laura

op 25 Feb 2015

Wauw Inge. Wat ontzettend fijn en wat bijzonder om te lezen. Wat goed dat je naar jouw eigen gevoel hebt geluisterd. Super om te horen!

Evelien
Door

Evelien

op 25 Feb 2015

Dit heb ik ook gehad met mijn kat. Naast blaasontsteking door stress, gaat hij ook vechten met mijn andere kat als ik of mijn man niet goed in ons vel zitten. Hierbij is ook de enige oplossing dat wij hem veel vertellen en/of dingen uitleggen. Sindsdien heeft hij geen blaasonsteking meer gehad en vecht hij een stuk minder.

Laura
Door

Laura

op 25 Feb 2015

Wat goed dat je dit hebt gemerkt Evelien. Dank je wel voor je reactie. Spanning en/of sfeer kan heel bepalend zijn voor een dier. Het simpel vertellen aan je dier wat er speelt helpt dan al zoveel. Wat fijn dat jullie dit doen!

Denise
Door

Denise

op 20 Jan 2022

Hey Jenny, Super goed om te horen. Ging hier ook vanuit en wilde laatst kijken of het mogelijk was een nieuw huisdier aan te schaffen en goed rond te kijken. Echter wilde ik het niet opzadelen met mijn studiestress en dat afwachten. Nu weet ik weer dankzij jou dat ik daar dan over kan praten. Nu alleen nog extra tijd vrijmaken. Super bedankt! Veel spreekplezier!

Reactie plaatsen