Iets op je lever hebben

Iets op je lever hebben

Iets op je lever hebben.
Het ligt zwaar op de maag. Een klein hartje hebben.
Heb jij je wel eens afgevraagd waar spreekwoorden zoals deze vandaan komen? Het is iets holistisch. Dat houdt in dat je gaat kijken naar het geheel. Alles heeft een verband met elkaar. Zo ook organen en emoties.

Iets op je lever hebben

Een vrouw is met haar hond naar de dierenarts geweest. Helaas kon de dierenarts niet vinden waar de leverklachten van de hond vandaan kwamen. De vrouw schakelt jouw hulp in. Hoe ga je dan kijken? Juist, holistisch. Het kan heel goed zijn dat de hond, net zoals het spreekwoord zegt, last heeft van vasthoudende boosheid. Misschien is het dat er keuzes zijn gemaakt waar de hond het niet mee eens is. Vraag het de hond. Waar zit hij mee? Zodra je dat weet, kan je de hond en zijn mens gaan helpen.

Organen hebben een connectie met emoties

Niet alleen bij de lever werkt het zo, ook de andere organen hebben een connectie met emoties. Neem bijvoorbeeld het hart. Deze staat voor liefde, passie en compassie. De longen hebben we om te ademen, leven en lucht te krijgen. De maag verteert geestelijke dingen en verwerkt de invloed van anderen. De lever en gal hebben een connectie met boosheid, kwaadheid en verbittering. Heb je het idee dat er een tekort is? Dan heeft dat te maken met de pancreas. De blaas werkt als afvoerder van spanningen en stress. De darmen verwerken en verteren problemen en emoties. Knieën helpen je bij het zetten van de volgende stap. Letterlijk en figuurlijk.

Met deze kennis kom je net een stapje verder

Heb je ooit al eens zo naar jezelf gekeken? Waarschijnlijk zul je met deze kennis een stuk verder komen als je ergens last van hebt. Bij dieren is het net zo. Kijk eens verder. Met medische ogen zie je lang niet zoveel als wanneer je holistisch kijkt.

Heb jij iets meegemaakt waarbij de medische ogen niet verder kwamen, maar de holistische ogen wel? Misschien bij een ziekte van een mens of een dier, of ergens waar je tegenaan liep. We lezen het graag als reactie op dit artikel.

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt. Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Reactie plaatsen