Hoe geef ik mijn kat medicijnen in?

Hoe geef ik mijn kat medicijnen in?

Hoe geef ik mijn kat medicijnen in?
Dieren hebben het vermogen gedachten te lezen. Ze kunnen zich verbazen over alle drukte die wij in ons hoofd hebben. Dat brengt veel verwarring bij het dier. Je kunt hier ook gebruik van maken door bijvoorbeeld het dier in te lichten over wat hem staat te wachten.

Als je weggaat, zeg hem hoelang je wegblijft en wanneer je weer terugkomt. Heel belangrijk is een bezoek aan de dierenarts. Vertel waarom en eventueel wat er gaat gebeuren en dat je daarna samen weer naar huis gaat. Uitleggen kan in korte duidelijke zinnen. Dit moet wel kloppen met wat je denkt.

Mijn kat wordt steeds magerder

Poes Celina van 15 jaar heeft een te snel werkende schildklier, waardoor ze steeds magerder wordt. Ik bereid haar voor op het bezoek aan de dierenarts. Na afloop vertel ik haar dat ik zo trots op haar ben omdat ze zich toch zo goed heeft gedragen.

Hoe geef ik mijn kat medicijnen in?

Om de schildklier te vertragen moet ze nu twee keer per dag  een pilletje innemen. De pilletjes mogen niet verpulverd worden want dat vermindert de werking. Ze moeten dus worden ingegeven.
Ik zie daar enorm tegen op maar het is niet anders dus moet ik er het beste van maken en een goede manier zien te vinden om dit de rest van haar leven zo soepel mogelijk voor ons alle twee te laten plaatsvinden.

Ik leg mijn kat uit wat er gaat gebeuren

En daarom vertel ik Celina dat ze het pilletje moet opeten. Dat ik dat in haar bekje duw en dat ze dat dan moet doorslikken. Ik vertel haar dat ik het ook heel erg vervelend vind maar dat het beter voor haar is en als we dit samen rustig gaan doen het dan ook weer snel voorbij is. De volgende ochtend ga ik rustig bij Celina zitten en vertel haar dat ze het pilletje moet innemen. Ik zet haar tussen mijn knieën en doe zachtjes haar bekje open, duw het pilletje naar binnen waarna ik haar rustig over haar keel wrijf zodat ze gaat slikken.  Zolang je de dieren maar niet vast gaat klemmen en zelf rustig blijft gaat het goed. Na afloop bedank ik haar voor het innemen en zeg haar dat ik zo trots op haar ben. Nu is het zo dat ik alleen maar hoef te zeggen dat ze het pilletje moet innemen en blijft ze rustig zitten zonder te miauwen en neemt ze het in. Super Celina!

Heb jij positieve of negatieve ervaring met het geven van medicijnen aan jouw kat? Wij lezen het graag als reactie op dit artikel. Zo kunnen wij elkaar helpen en de kennis met elkaar delen.

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt. Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Annelies Hoek
Door

Annelies Hoek

op 22 Nov 2013

Laatst kreeg ik van de dierenarts "Easypil" mee om onze kat de medicijnen toe te dienen. Dit is een voor de kat heel aantrekkelijk ruikend spul. Het is een staafje waar je een plakje kunt afsnijden en de pil in kunt "verpakken". Formaat plakje aanpassen aan het formaat van de pil. De geur van de medicatie wordt door de kat niet meer waargenomen en het wordt moeiteloos opgegeten alsof het om een traktatie gaat. Neerleggen is voldoende. Groetjes Annelies

Edith Snijder
Door

Edith Snijder

op 06 Dec 2013

Dat klopt Annelies dat heb ik ook geprobeerd maar alle twee mijn poezen draaiden zich gelijk om en moesten er niets van hebben. Ze hebben er nog geeneens aan geroken. Ik heb het ook in een beetje eten verstopt, maar het eten was op en het pilletje lag nog netjes in het etensbakje. Ook met een pillenschieter heb ik het geprobeerd maar dat ding ook niet, het pilletje vloog er elke keer uit. Maar alle moeite was voor niets want het geven met de hand gaat prima, zolang je zelf maar rustig blijft en het dier niet vast gaat klemmen. En zeker vertellen wat je gaat doen, dat is het aller belangrijkste.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 06 Dec 2013

Dank jullie voor de reacties. Op deze manier kan iedereen er uit pikken wat bij haar/zijn dier het beste werkt. Super, jullie tips. Heerlijk om zoveel kennis met elkaar te kunnen delen, daar hebben de dieren alleen maar profijt van.

J van Mourik
Door

J van Mourik

op 14 Mar 2014

Ik heb laats van de dierenarts een nieuw product gekregen want easypil werkte niet Het heet Hapslik ik vond het erg grappig maar wat natuurlijk het belangrijkste is dat mn kat het geweldig vond en je kon er ook druppels in doen heb dat niet geprobeerd maar was echt een oplossing

Laura
Door

Laura

op 21 Mar 2014

Beste J. van Mourik, Bedankt voor het delen van de tip. Het klinkt inderdaad als een heel grappige naam, en wat fijn dat jouw kat er zo goed op reageerde! Bedankt voor het delen!

christa
Door

christa

op 28 Aug 2015

Woensdag heb ik mijn poes van 16 jr aangetroffen op de stoel, ze viel om bij het lopen, haar achterkant leek verlamt te zijn, ze was de hele tijd alert op alles en iedereen wat ze altijd deed, ik gaf haar een klein schoteltje water en hup ze ging drinken ik dacht bij me eigen nou dan moet ik is een blikje pate pakken en een klein beetje op een schoteltje doen nou dat bleek er ook lekker in te gaan, dus dat was al een zorg minder, maar door met haar te praten en veel te lopen want ik haal haar telkens even naar me toe, en dan loop ze vanzelf naar de plek toe waar ze lag te slapen, ze is in de 2 dagen wel heel erg al opgeknapt alleen schud ze regelmatig met der hoofd waardoor der achterkant omvalt, de dierenarts zei dat ze waarschijnlijk een herseninfarct/bloeding heeft gehad maar mijn vriendin zei misschien wel oormijt dat je niet ziet, en ik heb dus stronghold gegeven hopelijk gaat het werken en wordt mijn meisje weer een beetje de oude :D

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 30 Aug 2015

Oh, wat een schrik, Christa. Fijn dat ze langzaam weer opknapt, we hopen met jou dat ze weer de oude wordt! Dikke knuf voor haar!!

Reactie plaatsen