Heeft de kleur vacht te maken met de persoonlijkheid van de kat?

Heeft de kleur vacht te maken met de persoonlijkheid van de kat?

Heeft de kleur vacht te maken met de persoonlijkheid van de kat? Er zijn veel discussies geweest over de vraag of de vachtkleur van een kat iets zegt over het karakter.  Meerdere onderzoeken zijn gedaan, maar er is nooit een significant verschil vastgesteld.  Zelf denk ik ook dat het ook nog per ras verschilt.

“Rode katten zijn fel”

Ik weet dat onze Redpoint Siamees de naam had heel fel te zijn. (ik hoor wel vaker dat rode katten heel fel zijn, blijkbaar geldt dat ook voor veel huis-tuin-keukenkaters). En eigenlijk klopte dat ook wel bij hem. Maar van een rode Maine Coon kater heb ik toch echt het idee dat het sulletjes zijn. Nu zijn de meeste Maine Coon katers sowieso sulletjes, maar de rode zijn toch echt het ergst. Maar misschien heeft het er ook gewoon mee te maken dat ik alleen zie wat ik herken.. Dus als ik een sullige, rode Maine Coon kater zie, denk ik gelijk: zie je wel , zo zijn ze allemaal. Maar een felle rode Maine Coon kater… dat past niet in mijn plaatje, dus dat sla ik niet op.

Heeft de kleur vacht te maken met de persoonlijkheid van de kat?

De wetenschap kan in elk geval geen bewijs vinden dat de vachtkleur iets zegt over de kat. Dus heeft de kleur vacht te maken met de persoonlijkheid van de kat? Persoonlijk denk ik dat de onderzoeken zich meer moeten uitsplitsen. Er zou gekeken moeten worden naar geslacht, ras en vachtkleur. Misschien komen er dan wel significante verschillen naar boven. Het probleem is dan wel dat je heel veel katten moet laten deelnemen aan het onderzoek. Maar het blijft leuk om over na te denken, vind u ook niet?

Zelf met dieren praten?

Heb jij al de Gratis tips om zelf met je kat te praten gedownload? Het is ons gratis E-book, vol tips om met jouw dier aan de slag te gaan! Ontdek het praten met jouw huisdier en kom erachter wat hij jou wil vertellen!

Over de schrijver
Martha
Door

Martha

op 24 Mar 2014

Volgens mij zegt de vachtkleur niet zo veel over het karakter van een kat.Het ras heeft daar volgens mij meer invloed op...

Jeska
Door

Jeska

op 28 May 2015

mijn oma heeft een rode kat en die is helemaal niet fel heel aardig en aanhankelijk juist

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 28 May 2015

Hoi Jeska, Ja, zo zie je maar, ronduit zeggen dat de vachtkleur alles zegt over het karakter van de kat is veel te kort door de bocht.

Isa
Door

Isa

op 18 Dec 2016

Ik heb van meerdere mensen gehoord dat ze witte katten hebben of kennen die zo nu en dan "aparte trekjes" hebben. Dit is ook het geval bij onze witte kat Blekkie. Af en toe als ze rustig in de woonkamer zit kan het zomaar ineens zo zijn dat ze uit het niets een sprintje neemt naar een andere plek, bijv. naar de andere kant van de bank (paar meter verderop) om daar abrupt weer te gaan zitten en zich heel rustig te gaan wassen Ben wel erg benieuwd of dit bij meer mensen herkenbaar is?Groetjes Isa

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 18 Dec 2016

Hoi Isa, bij mij is het niet bekend, maar we vragen het bij deze aan onze lezers/lezeressen.

Reactie plaatsen