Gevolgen van krachtvoer bij paarden

Gevolgen van krachtvoer bij paarden

In een eerder stuk schreef ik al over de voeding van het paard en raadde ik aan paarden enkel goed ruwvoer te geven en het krachtvoer achterwege te laten. In dit stuk ga ik hier verder op in en beschrijf ik enkele gevolgen van de voedingswijze die niet overeenkomt met de natuurlijke behoeften van een paard, dat wil zeggen, het voeren met krachtvoer.

Gevolgen van krachtvoer bij paarden

De gevolgen die kunnen ontstaan zijn:

● Het optreden van tekorten
● Stofwisselingstoornissen
● Problemen met het spijsverteringskanaal
● Te weinig warmteproductie
● Verveling
● Allergieën

Heeft mijn paard een mineraaltekort?

Tekorten kunnen optreden omdat de darmflora van paarden die krachtvoer krijgen verstoord is geraakt. Daarnaast zijn hun kiezen minder goed afgesleten dan de kiezen van hun ruwvoer-etende soortgenoten. Hierdoor kunnen ze het voer niet goed vermalen wat een groot deel van het verteringsproces tekort doet. Ook bevatten de brokken die wij onze paarden voeren vaak teveel mineralen, wat de opname van andere mineralen ernstig kan verstoren.

Stofwisselingsstoornissen bij paarden

Stofwisselingsstoornissen komen helaas steeds vaker bij paarden voor. Dit komt omdat hun brokken vaak voor een groot deel uit melasse bestaat, wat voornamelijk uit suiker bestaat. Met dit hoge gehalte aan suikers weet het paardenlichaam zich geen raad en insulineresistentie komt dan helaas ook steeds vaker voor.

Heeft mijn paard problemen met haar spijsvertering?

Problemen in het spijsverteringskanaal komen helaas te vaak voor. Er zijn nogal wat paarden die lijden aan maagzweren wat komt doordat paarden met brokken teveel in één keer eten, de maag raakt hierdoor zover gevuld dat de bovenkant van de maag in contact komt met het agressieve zoutzuur dat onderin de maag wordt uitgescheiden.

Koliek

Koliek, door te weinig vezelrijk voedsel, of door het uit pure nood opeten van het stalstrooisel, of door teveel water drinken om een leeg gevoel op te heffen is eveneens een veelvoorkomend probleem.

Te weinig warmteproductie bij paarden

Wanneer paarden portiegewijs worden gevoerd, schakelt hun metabolisme om naar de ‘spaarstand’. Het lichaam denkt immers dat het te weinig voeding binnenkrijgt omdat er maar een klein deel van de dag eten binnenkomt. Door deze spaarstand wordt minder warmte opgewekt.

Mijn paard verveelt zich

Verveling is een klacht die wordt onderschat door veel paardeneigenaren. Paarden eten van nature 17 uur per dag. Ook al hebben ze al voldoende eten gehad, dan nog verandert de graastijd nauwelijks. Dit houdt dus in dat het paard is geprogrammeerd om 17 uur per dag te eten ondanks het voedselaanbod. Wanneer paarden minder eten krijgen ontstaat er een eetdrang en zie je dat paarden aan alles gaan knagen. Wat dan overblijft is verveling, ongenoegen en ontreddering. Ze kunnen immers geen gevoel geven aan hun instinct.

Allergie bij paarden

Als laatste beschrijf ik de allergieën. Steeds meer allergieën steken de kop op bij paarden. Zomereczeem is hier de bekendste van. Wie kent er niet een paard wat hier aan lijdt? Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat allergieën verminderen of zelfs verdwijnen wanneer het paard op een natuurlijk dieet van gras en hooi wordt gezet.

Door het laten eten van gras, het voeren van goed hooi en de beschikbaarheid van een goede liksteen krijg en houd je een gezond, stabiel en gelukkig paard, en zeg nou zelf, wie wil dat nou niet voor zijn paard?

Lijkt het jou ook leuk om met dieren te kunnen communiceren? Download dan nu onze Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren en probeer het zelf uit! Want, zeg nou zelf, wie wil het niet gratis uitproberen?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen