Dierlijk instinct versus menselijke intuïtie

Dierlijk instinct versus menselijke intuïtie

Dierlijk instinct versus menselijke intuïtie.
Beschikken dieren net als mensen ook over intuïtie? Of hebben zij alleen een instinct?
Tja, mensen hebben benen en hoofd, dieren moeten het doen met poten een een kop.
Zo beschikken mensen over een verfijnde intuïtie en dieren over dom instinct.
Daarnaast zijn wij mensen ook nog eens uitgerust met een brein dat veel meer ontwikkeld is dan dat van een, noem eens wat, een olifant. De almachtige mens heeft besloten dat zijzelf de norm is voor het meten van intelligentie. Val je dus niet in de categorie: mens met een goed of minder goed stel hersens? Dan beschik je automatisch over dom instinct.

Hoe dom is dat dierlijke instinct nu eigenlijk?

Thailand, december 2004. Tamme olifanten met de toeristen nog in kratjes op hun rug, sprinten zonder dat daartoe enige aanleiding is, naar hogergelegen gebieden. Niemand begrijpt waarom die domme beesten opeens zo in paniek zijn.
Deze domme actie wordt pas begrepen als even later de tsunami duizenden mensen terug de zee insleurt. Intelligente mensen welteverstaan. Zonder dom instinct.

In de syllabus van onze Cursus Communiceren met Dieren hebben wij, echt – al zeg ik het zelf – een prachtige spreuk staan hierover. Hij bekt niet helemaal lekker en we hebben ‘m zeker niet zelf verzonnen en helaas kunnen we ‘m ook niet quoten, maar wij vinden ‘m zo waar:

Tsunami

Het dier dat door ‘instinct’ gedreven, wegsprint
De mens die er door ‘intellect’ gedreven, instinkt

We kunnen wat van de intuïtie van dieren leren

Wat intuïtie betreft, kunnen wij nog veel leren van de dieren. Dieren, zeker die soorten die in het wild leven, hebben nooit geleerd om verstandelijk te beredeneren zoals wij mensen doen. Ze hebben nooit van hun ouders gehoord dat intuïtie onzinnig of onbelangrijk is. Ze hebben juist geleerd om van hun intuïtie gebruik te maken. Als overlevingsstrategie gebruiken ze het naast al hun andere zintuigen.

Intuïtie van dieren als natuurlijk fenomeen

Intuïtie werkt snel, als in een bliksemflits: van de antilope die eerst gaat berekenen met welke snelheid de leeuw hem benadert, vervolgens de hoek waarin hij wordt aangevallen en daarna bedenkt welke stappen hij gaat zetten om uit de klauwen van de leeuw te blijven, resten, nog voordat hij zijn som helemaal heeft uitgewerkt, alleen nog zijn hoorntjes.
Een prooidier dat niet naar zijn intuïtie luistert, is ten dode opgeschreven.

Intuïtie van roofdieren

Maar niet alleen prooidieren beschikken over intuïtie. Roofdieren doen dat net zo goed. Zouden ze alles beredeneren en logisch verklaren, dan zouden ze voortdurend achter de feiten [lees: prooi] aanlopen en jammerlijk verhongeren.

Succesvol ondernemen en fingerspitzengefühl

Zowel mensen als dieren worden dus met intuïtie geboren. Bij in het wild levende dieren, is deze voorwaarde voor hun overleven. Bij mensen is dat niet zo. Voor ons is het een handig hulpmiddel. De meest succesvolle mensen, ook in het zakenleven, verkrijgen dit succes op hun intuïtie. Alleen heet het daar vaak: fingerspitzengefühl.

Sceptisch over je eigen kunnen? Welkom!

Als jij met dieren wilt leren communiceren, is een beetje vertrouwen in je intuïtie handig maar het is zeker geen noodzaak. Wil je bij ons de Cursus Communiceren met Dieren volgen, dan hoef je zelfs helemaal niks aan intuïtieve ontwikkeling of energetisch werk te hebben gedaan. Je kunt bij wijze van spreken op je klompen binnenkomen en je mag er nog sceptisch bij zijn ook. Aan ons de taak om jou perplex te doen staan van je eigen vermogens. En doorgaans slagen wij daar wel in.

Intuïtiespelletje

Vind je het leuk om met je intuïtie te spelen, om het een beetje te trainen, dan kun je dat op talloze manieren doen. In het artikel TOMTOM uit, intuïtie aan, doe ik je een voorzetje. Zie het gewoon als een spelletje, hang er geen oordeel aan. Zie de lol ervan in.

Het is handig als je je ook steeds bewuster wordt van je intuïtie. Wanneer kon je bijvoorbeeld iets logisch beredeneren en wanneer was het juist je intuïtie of je weten die je deze informatie verschafte? In het artikel Weten. Meer heb je niet nodig beschrijf ik zo’n situatie. Echt, het is heel grappig als je je van dit soort situaties steeds bewuster wordt.

Ken je zelf een situatie waarbij duidelijk je intuïtie of je weten in het spel was? Dat je informatie had die jou echt door niemand kon zijn ingefluisterd? Reageer dan massaal op dit artikel. Zo maken we de kring van mensen die zich bewust zijn van hun intuïtie steeds groter! Ook kun je het boek Dieren – Sprekend als Mensen lezen!

Of heb jij zelf een spelletje waarmee je jouw intuïtie traint? Deel het met ons en al onze lezers! Wij genieten mee van wat jij ons gaat leren!

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen