Dierentrauma’s behandelen met aromatherapie

Dierentrauma’s behandelen met aromatherapie

Dierentrauma’s behandelen met aromatherapie. Dat is erg goed mogelijk.

Dierentrauma’s behandelen met aromatherapie

In een dierenleven kunnen veel dingen plaatsvinden. Vaak veel leuke dingen, maar helaas gebeuren er met dieren soms ook negatieve dingen waardoor zij getraumatiseerd kunnen raken. Denk aan verlies of scheiding van een maatje, aan opname in de kliniek of bijvoorbeeld aan overplaatsing. 

Getraumatiseerde dieren zouden uiteindelijk in opvangcentra terecht kunnen komen of kunnen belanden van het ene huis in het andere.

Indien je een dier hebt dat een trauma met zich meedraagt is er gelukkig het één en ander wat je natuurgeneeskundig zou kunnen doen om zijn trauma te laten verwerken of het trauma een (betere) plaats te geven.

In de tip van vandaag beschrijf ik hoe je met behulp van aromatherapie het dier kunt helpen een trauma te verwerken om het geestelijk lijden te verlichten.

Honingolie verzacht de emotionele pijn

Een prachtige olie voor dieren met een gekneusde ziel is honingolie. Honingolie is een verzachtende olie en wordt gezien als balsem voor de ziel. Wanneer een dier lijdt aan sterke emotionele pijn, waar bijna geen oplossing voor te vinden is, dan kan honingolie helpen de pijn te verzachten. Na de toepassing kan het dier weer voorzichtig leren om met vertrouwen de wereld tegemoet te gaan.

Toepassing van honingolie

Honingolie kan op verschillende manieren worden ingezet.

Optie 1, de aromabrander

Ten eerste kun je de olie verwarmen in een aromabrander. 5 druppels olie door het water in de aromabrander zorgen voor een subtiele verdamping van de olie waardoor de honingolie licht wordt ingeademd.  Deze methode is voor vrijwel alle diersoorten geschikt. Geef het dier wel de mogelijkheid de ruimte waarin de olie wordt verdampt te kunnen verlaten. Dieren voelen zelf vaak erg goed aan wat goed voor hen is en wat niet. Bij vogels en andere kooidieren raad ik het gebruik van essentiële oliën dan ook niet aan, omdat zij vast zitten in de kamer en dus verplicht in de geur moeten blijven zitten.

Optie 2, massage van het dier

Ten tweede kun je de olie masseren in de vacht van je dier. Dit kan echter niet bij alle dieren. Katten zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor de geur en werking van aromaolie op de huid en vacht. Bij katten raad ik massage met olie daarom af. Bij paarden en honden kan massage doorgaans zonder problemen toegepast worden. Voordat je met masseren begint, meng je 2 tot 5 druppels etherische olie in 20 ml basisolie, bijvoorbeeld jojoba-, amandel- of olijfolie. Wrijf je handen vervolgens licht in met de massageolie en wrijf het mengsel zacht door de vacht van het dier. Dit doe je simpelweg door je vingers door de vacht te laten glijden, van bovenaan het hoofd tot en met de staart.

Webshop van De Zomerhof

De honingolie is vanaf begin 2013 heel makkelijk zelf te bestellen via onze webshop, zodat je hem kant-en-klaar in huis hebt en kunt gebruiken. Kun je zo lang niet wachten, kies dan voor een olie van goede kwaliteit zoals die van Chi of van Volatile.

Over de schrijver
Elly
Door

Elly

op 03 Dec 2012

Heel leuk om dit te lezen en voor mij ook verrassend. Ik ben net afgestudeerd natuurgeneeskundig therapeut voor dieren en heb mijn afstudeerscriptie geschreven over het medicinale gebruik van honing in combinatie met aromatherapie. Een prachtig interessant onderwerp. Het gekke is dat ik inmiddels heel veel van honing `en van aromatherapie weet maar dat er etherische olie van honing bestaat wist ik dus niet. Eigenlijk brengt deze olie mijn hele scriptie bij elkaar. Zodra het leverbaar is wil ik het graag bestellen. vriendelijke groet, Elly Visser

Laura
Door

Laura

op 25 Feb 2013

Hallo Elly, Bedankt voor je reactie. Honingolie is inderdaad een super-olie! Wat bijzonder dat je je scriptie hebt geschreven over het gebruik van honing in combinatie met aromatherapie. Honingolie zou zo inderdaad de scriptie bij elkaar brengen als ik het zo lees. Ik ben erg benieuwd naar je scriptie, staat deze ergens openbaar? Of zou ik het mogen lezen? Ik hoor het graag van je! Groetjes Laura

Monique
Door

Monique

op 13 Feb 2013

Zaterdag 23 februari is er een workshop Wonderlijke werking van geuren voor mens en dier bij Heel dier in Harmelen. Zie www.aromatherapievoordieren.nl van Helen Panneman. waarschuwing: ben je eenmaal begonnen met het gebruik van de olien dan ben je verkocht!

Laura
Door

Laura

op 25 Feb 2013

Hallo Monique Wat een goede tip! En, je hebt zeker gelijk, als je eenmaal bent begonnen met het gebruik van de olien ben je inderdaad verkocht :) Ben je zelf bij de workshop geweest? Ik was zelf helaas verhinderd maar was graag gegaan. Kun je er iets over vertellen hoe het was? Ik ben erg benieuwd!

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 28 Jun 2016

Een anoniem geplaatste vraag: Hallo, Ik heb een vraagje betreft Engelen essence. Ik heb dat besteld op jullie site nadat ik ben gaan googlen betreft een onzekere wat angstige pup. Vooral voor onverwachtse dingen of waar veel geluid bij komt. Trein, maar onweer weer niet... Maar zeker met onbekende mensen weet ze niet zo goed raad. We zijn nog volop in opvoeding bezig, ze is nu 22 weken. Maar na die goede verhalen op jullie site te hebben gelezen, wil ik deze parfum ook zelf gaan gebruiken bij onze pup. Van de week heb ik het binnengekregen en direct gestart. In de handleiding staat 1 a 2 pufjes en dan staart, oren en pootjes insmeren, masseren. Maar halverwege is de parfum al op in mijn handen. Kan ik meer pufjes gebruiken of kan er dan sprake zijn van een overdosis? Antwoord: Dieren hebben een geweldig goed reukvermogen. Zelfs op een meter afstand zou de parfum al kunnen gaan werken. Eén druppel over je handen wrijven zou dus al voldoende moeten kunnen zijn. Ook al lijkt de materie vervlogen, de geur en werking zit nog aan je handen. Je hoeft de dosis dus niet te verdubbelen. Je pup kan ook niet weglopen van de geur, maar wordt erdoor omringd. Ook daarom zou ik niet nog een extra 'pufje' gebruiken maar het doen met geur die al aan je handen zit. Anders zou je hiernaast ook Aspen kunnen overwegen van Bach. Zo bij de Tuinen te halen. Dagelijks 2 druppels in de drinkbak. Elke dag het water verversen. Sterkte en veel succes. Zo'n angstig dier in huis, is niet niks. Met hartelijke groet, Mieke Zomer​

Reactie plaatsen