De moord op de honingbij

De moord op de honingbij

Er is zich een ramp aan het voltrekken. Waarom grijpt Den Haag niet in? In Zembla van 24 januari 2013 wordt in een documentaire de moord op de honingbij uit de doeken gedaan. In het programma wordt teruggeblikt naar de onrustbarende uitzending van maart 2011, die ook ging over de ernstige gevolgen voor de gezondheid van onze bijenvolken als het gevolg van het gebruik van pesticiden in de land- en tuinbouw.

De uitzending van maart 2011 had een spoeddebat in politiek Den Haag tot gevolg. Voor de volledige uitzending verwijs ik naar Documentaire Zembla 24 januari 2013 De Moord op de Honingbij.

Bijenvolken worden uitgeroeid

We zijn inmiddels 2 jaar en duizenden uitgeroeide bijenvolken verder na het eerste luiden van de noodklok. En in de tussentijd heeft politiek Den Haag haar beleid niet gewijzigd. Waarom Den Haag dat niet doet, lees je in dit artikel.

Geïnformeerd door de universiteit van Wageningen

In de uitzending van Zembla van afgelopen januari wordt duidelijk dat de Nederlandse politiek met betrekking tot de schadelijkheid van pesticiden voor bijen, wordt geadviseerd door een hoogleraar van de Universiteit Wageningen.

De moord op de honingbij

Wereldwijd raden talloze deskundigen op het gebied van bijengezondheid het gebruik van Imidacloprid ten sterkste af. Producent van dit middel is chemieconcern B. Sinds dit middel op de markt kwam, neemt de bijensterfte catastrofale vormen aan. Omdat we bijen nodig hebben voor de bevruchting van onze gewassen, werd gebruik van het middel wereldwijd al in veel landen verboden. Interessant hierbij is het volgende artikel: http://www.clubgreen.nl/vraag/Bestrijdingsmiddelen.html

Het gebruik van de schadelijke pesticide in Nederland

Verontrustend genoeg is in Nederland recent zelfs toestemming gegeven om het aantal toepassingsmogelijkheden nog meer uit te breiden: nog meer gewassen mogen met dit middel worden behandeld. Het goedje is zelfs zo bij een willekeurige Intratuin te koop.

Hoe kan het zijn dat Nederland toestemming geeft voor het gebruik van  Imidacloprid?

De Nederlandse politiek laat zich dus adviseren door één enkele hoogleraar aan de Universiteit Wageningen. Deze hoogleraar zegt dat Imidacloprid geen gevaar oplevert voor de bijenpopulatie. Deze zelfde hoogleraar heeft geen enkele boodschap aan de vele vernietigende onderzoeksresultaten die wereldwijd over het middel naar buiten worden gebracht. Deze resultaten legt hij naast zich neer.

En hij is de enige man naar wie de Nederlandse politiek luistert.

Wie zit er achter het onderzoek?

En wie toch zit achter dat Nederlandse onderzoek naar de bijensterfte, het onderzoek dat door de hoogleraar wordt gedaan waarin hardnekkig wordt bewezen dat Imidacloprid niet schadelijk is voor de bijenstand?

Ik denk dat je het lastig wil geloven…

Maar echt, de hoogleraar krijgt de centjes voor zijn huis, vakanties en mooie auto rechtstreeks uitbetaald door chemieconcern B., fabrikant van Imidacloprid! Het Nederlandse beleid met betrekking tot het gebruik van pesticiden in de landbouw wordt dus via een omweg (de hoogleraar) mede bepaald door de producent van deze pesticiden: chemieconcern B.

Dus waarom grijpt Den Haag niet in?

Chemieconcern B. zou wel gek zijn.

 

 

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt. Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Elise
Door

Elise

op 27 Jan 2015

Supergoed artikel. Dankjewel! Fijn dat jullie dit aan de kaak stellen! Er klopt inderdaad een heleboel niet met die chemieconcerns en de overheid. Gelukkig is er nu iets aan het veranderen. Intratuin heeft al een aantal giffen uit de handel gehaald. Maar we zitten nog steeds met dikke shit. Ten koste van de bijen. Als de bijen eenmaal zijn uitgeroeid, hebben wij geen voedsel meer. Zo zit het namelijk. Ik heb wel plaatjes gezien van twee groentekramen: eentje mooi gevuld met allerlei verschillende en kleurrijke groentes en de ander met nog een stuk of tien verschillende groentes. Dat waren de tien groentes die we over zouden houden als er geen bijen meer zouden zijn. Echt verschrikkelijk!

Laura
Door

Laura

op 26 Feb 2015

Bedankt voor je reactie Elise, en wat bijzonder dat plaatje van die groentekramen. Denk je dat je die nog terug kan vinden? We zouden het graag plaatsen!

Reactie plaatsen