De kat van de buren plast bij ons in de tuin

De kat van de buren plast bij ons in de tuin

De kat van de buren plast bij ons in de tuin. Je kent het probleem vast wel. Een kat die in de tuin van iemand anders plast of poept. Misschien gebeurt het wel bij jou in de tuin of misschien doet jouw kat het wel in de tuin van iemand anders. Het kan allemaal. Misschien vind je wel dat de buurvrouw te heftig reageert, of misschien vindt jouw buurvrouw wel dat jij te heftig reageert. Nou dan schakel je toch de hulp van een dierentolk in? Maar dat gaat niet altijd zo makkelijk als je denkt…

Toestemming van zijn mensen is nodig

“De kat van de buren plast bij ons in de tuin. Kun jij daar even iets aan doen? Jij kunt toch met dieren praten?”
– Waarschijnlijk moet ik je teleurstellen. Ik denk dat ik niet met de kat van jouw buren kan praten.
“Huh?”
– Heb jij de toestemming van jouw buren om mij met hun kat te laten praten?
“Nee, natuurlijk niet. Ze zien me aankomen!”
– Precies. Dat is dan exact de reden waarom ik je moet teleurstellen. Zonder hun toestemming is het voor mij ethisch niet verantwoord om een gesprek aan te gaan met hun kat.
“Nou ja zeg, wat doe jij moeilijk.”
– Ja, dat klopt. Misschien kan ik je uitleggen waarom ik moeilijk doe. Heb je kinderen?
“Ja, ik heb kinderen: een jongen en een meisje.
– Zitten ze toevallig op de lagere school?
“Ja, in groep 4 en groep 6.
– Dan wil ik je graag aan de hand van een voorbeeld uitleggen waarom ik niet met de kat van jouw buren wil praten als ik daarvoor geen toestemming heb.

Praten met een kinderpsycholoog

Stel je voor dat jouw zoontje een probleem heeft met een vriendje. En dat probleem suddert al een tijdje. Op een dag nodigt de moeder van dat vriendje jouw zoontje uit om weer eens bij haar thuis te komen spelen. Nu wil het geval dat deze moeder niet alleen jouw zoontje uitnodigt, maar zonder dat jij hiervan op de hoogte bent gesteld, ook een bevriende kinderpsycholoog die met jouw zoontje gaat praten. Terwijl jij hiervan niet op de hoogte bent gebracht.
Wat zou er in jou omgaan? Hoe zou jij je hieronder voelen? Zou jij dit accepteren?

De kat van de buren plast bij ons in de tuin

Je wil echt niet weten hoe vaak ik de vraag krijg om met het dier van iemand anders te gaan praten. Het lijkt natuurlijk een heel onschuldige vraag. En als je niet beter weet, is dat het ook. Maar met bovenstaand voorbeeld, wil ik je laten voelen hoe het voor jezelf zou voelen op het moment dat jouw buren een dierentolk zouden inschakelen om, zonder dat jij daarvoor toestemming had gegeven, met jouw dier te gaan praten.

Op een vraag of ik dus met de kat van de buren wil gaan praten zonder dat de buren ervan af weten, kan ik dus helaas niet ingaan.

Uitzonderingen daargelaten, is het wat mij betreft niet koosjer om met het huisdier van een ander te praten als diegene daarvoor niet uitdrukkelijk haar toestemming heeft gegeven.

Heb jij weleens vervelende ervaringen gehad met katten die in jouw tuin plassen? Of dat jouw kat in een tuin van iemand anders plast? Reageer dan op dit artikel.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Mary
Door

Mary

op 29 Oct 2013

NOOIT zonder toestemming een dier lezen

Reactie plaatsen