Buitenkat verandert in een binnenkat

Buitenkat verandert in een binnenkat

Buitenkat verandert in een binnenkat. Doekie is een kat die 15 jaar buiten leeft. Ze woont op een boerderij, haar eten en drinken staan in de schuur waar ze ook kan slapen in het hooi. Ze vult haar dieet aan met muizen etc. die ze zelf vangt.  Ze heeft wel een klein probleem met haar oor.  Dat is door verschillende ontstekingen een frommeloor geworden.  Soms doet dat wel wat pijn, maar ze weet niet beter meer.  Dan verandert de situatie. Het mens die voor Doekie zorgt, wordt opgenomen in een verpleeghuis.

Buitenkat verandert in een binnenkat

De buren geven de kat nog wel regelmatig te eten, maar het is duidelijk dat er iets moet veranderen.  Ik word benaderd door de dochter van degene waar Doekie bij woont. Laten we haar Maaike noemen. Maaike wil Doekie best wel in huis nemen, maar dat zou betekenen dat ze in een nieuwbouwwijk komt te wonen, met veel andere katten en dat ze niet zo vaak naar buiten kan.  Maar wat wil Doekie zelf?  Ik heb het haar gevraagd in een dierentolkgesprek. Ze was heel duidelijk in haar antwoord:  “ik wil in een huis wonen. “ Ze had duidelijk meer behoefte aan comfort en warmte dan aan haar vrijheid.  Ook voor mij was haar antwoord een verrassing. Het is fijn als je het de kat gewoon zelf kunt vragen.

De binnenkat is tevreden in de nieuwbouwwijk

Toen Maaike een paar dagen later met de auto aankwam om Doekie op te halen, kwam ze gelijk naar haar toelopen.   Toen het reismandje op de grond werd gezet, stapte ze er onmiddellijk in.  En nu, nu woont ze alweer ruim een jaar bij Maaike. Haar oorschelp is verwijderd,  ze heeft nu geen pijn meer.  Doekie is een hele aanhankelijke kat vol zelfvertrouwen geworden. Ze geniet van haar leven als oude huiskat.

Wat vind je nou van dit artikel? Heb je zelf ook de behoefte om met dieren te kunnen praten? Dan raad ik je het boek Dieren – Sprekend als Mensen aan! Hier lees je over Mieke’s ervaringen als tolk voor dieren. Als dit nou nog nét een stapje te ver is, kun je ook de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren ophalen! Helemaal gratis!

Over de schrijver
Reactie plaatsen