Boeddha en een topsnelheid van 300 km per uur

Boeddha en een topsnelheid van 300 km per uur

Deze winter zijn er al tientallen kilo’s strooivoer doorheen gegaan. Trays met pindakaas, kilo’s frituurvet. Honderden vogeltjes helpen we hiermee de winter door. Kijkend vanuit het raam van de huiskamer, spot ik vandaag veel vogels: de huismus, heggenmus, vink, merel, Europese kanarie, keep, roodborst, specht, Vlaamse gaai, kraai, kauw, postduif, houtduif, pimpelmees, koolmees, zwartkop, staartmees, bonte specht, ekster, buizerd, boomkruiper, boomklever en het winterkoninkje.

De hele dag door vliegen de vogeltjes af en aan. Zijn de vinkjes, merels, mussen, Europese kanaries en kepen er, dan zie je nauwelijks kraaien en duiven. Zijn laatstgenoemde soorten er, dan trekt het kleinere spul zich terug in de bomen. De meesjes scharrelen niet op de grond. Die zie je voornamelijk op de voedertafels, bij de peanutbars en aan de vetblokken.

Verschillende soorten vogels op het erf

De roodborst zie je af en toe door de menigte heen huppelen, hier en daar een zaadje pakkend, heel af en toe bij de peanutbar of een vetblok. En zo komen en gaan allerlei soorten. In groepen, alleen, in tweetallen. Tientallen per keer. Het erf is bezaaid met vogeltjes en zo zitten de bomen ook vol met hongerige diertjes, wachtend op hun beurt. De vogels vliegen af en aan. Verder komt de specht op de peanut bar af. Ook een trekpleister voor de ekster overigens. Deze laatste trekt de pindakaaspot, als deze bijna leeg is, uit de peanutbar en gooit de pot op de grond, alsof hij zeggen wil: “Refill please!!”

Alfred Hitchkock, maar dan anders 😉

De aanblik doet me af en toe denken aan de thriller Birds van Alfred Hitchkock. De aanblik dan he, niet het gevoel. Het gevoel dat ik bij deze overlevende vogeltjes heb, hoort bij dankbaarheid, vrijheid, harmonie en welzijn. En wie ben ik nou helemaal die dit allemaal vanaf een steenworp afstand mag aanschouwen….

Massa vogels op de vlucht

Opeens schrikken niet alleen alle scharrelende vogels op ook alle vogels die in de boom op hun beurt zitten te wachten, schieten weg. Er blijft er niet eentje achter zoals de hele dag door wel gewoon gebeurt. Het erf is nu plots binnen een fractie vrij van vogels. Ze vliegen anders: ze vluchten voor hun leven.

Ik vraag me af wat er aan de hand is. Waarvoor vlucht deze massa? Komt er iemand het erf op? Zijn de honden buiten? Komt de kat van de buren het erf opsluipen?

Boeddha en een topsnelheid van 300 km per uur

De oorzaak van de vluchtende vogels strijkt al snel neer op een van de takken in een struik op het erf. Ik Google op zijn uiterlijk. Het blijkt de slechtvalk. Een van de snelste dieren ter wereld. Kan een topsnelheid van 300 kmper uur halen. Op drie meter van onze levensgrote Boeddha, het toonbeeld van rust.

Ik ben verbaasd en dankbaar. Het leven in een notendop bij ons op De Zomerhof.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Harvey
Door

Harvey

op 26 Feb 2015

Wat gaaf! En wat een voorrecht, zo veel vogelsoorten rond je huis. Bij het programma 'Deadly 60' hadden ze eens een item over de slechtvalk. Met een valkenier reden ze in een open auto over een landingsbaan die niet meer in gebruik was. De valkenier hield een stuk vlees vast in zijn handschoen. Dat leverde prachtige opnamen op en de slechtvalk vloog maar met een slakkengang van zo'n 80 kilometer per uur!

Laura
Door

Laura

op 26 Feb 2015

Wauw, dat moet inderdaad een prachtig gezicht zijn geweest. Weet je toevallig een link van de betreffende opname?

Reactie plaatsen