Waarom hebben mensen en dieren zintuigen?

Waarom hebben mensen en dieren zintuigen?

In je dagelijkse leven heb jij, net als de meeste mensen, waarschijnlijk zes zintuigen waarmee jij de wereld om je heen waarneemt.
Je hebt ogen om mee te zien, oren om mee te horen, een neus om mee te ruiken, een tong om mee te proeven, je tastzin om mee te voelen en dan heb je nog de mogelijkheid om emotionele gevoelens bij jezelf waar te nemen. Daarnaast beschik je over, al dan niet ontwikkeld, je zevende zintuig: ‘het weten’, oftewel, je intuïtie.

In het wild levende dieren hebben hun zintuigen 24/7 op scherp staan

Bij dieren, zowel bij prooi- als bij roofdieren, staan hun zintuigen dag in dag uit op scherp. Ze hebben alle informatie die ze ook maar kunnen vergaren, nodig om te kunnen overleven. Als een antilope de leeuw in het hoge gras niet ziet, heeft ze in elk geval een kans zijn aanval te overleven als ze op tijd zijn geur opvangt. Zou de wind in een richting staan waarin ze het onraad onmogelijk zou kunnen ruiken, dan helpt haar scherpe gehoor haar om op tijd weg te zijn. En wie weet voelt ze aan op welke manier de vogeltjes op haar rug opvliegen. Vliegen ze op omdat het lekkers op haar rug op is of vliegen ze op omdat er gevaar dreigt. Wie zal het zeggen.

En zo heeft diezelfde leeuw op zijn beurt zijn eigen zintuigen op scherp staan. Hij ruikt zijn prooi, ziet of deze gezond is of niet, voelt de bodem onder zijn voeten etc. etc.
Voor alle dieren in de vrije natuur, is het van levensbelang dat al hun zintuigen goed zijn getraind.

Eén dag leven als een prooidier

Wij mensen hebben het wat dat betreft maar makkelijk. Wij blijven ook wel overleven zonder dat we alle zintuigen paraat hebben. Tenzij je terecht komt in een situatie waarin je met bijna ongetrainde zintuigen per ongeluk een dag als prooidier door het leven gaat. In mijn boek Dieren – Sprekend als mensen staat de column Toeristenmenu waarin ik beschrijf hoe ik samen met mijn dochter één dag uit mijn leven als echt prooidier heb doorgebracht.

En ik ben echt niet bang aangelegd

Het is dat ik het kan navertellen maar ik zou je zo’n tocht door de jungle niet aanraden. Ik ben allesbehalve bang uitgevallen (bungee jumpen, parachute springen, abseilen, raften etc. doe ik bij wijze van lachend) maar een wandeltocht door de jungle onder leiding van twee ongewapende suïcidale Boeddhistische gidsen …
Ik geloof er wel in hoor, dat mensen in één nacht grijs kunnen worden.

Zet je zintuigen in als je met dieren communiceert

Als je weet dat dieren veel meer met hun zintuigen doen dan wij mensen, kun je daar in je communicatie met dieren handig op inspelen. Op deze site staan daarom allerlei artikelen over zintuigen, hoe je ze kunt trainen, over foefjes hoe je je zintuigen in kunt zetten in je gesprekken met dieren. Met deze trucjes maak je trouwens ook kennis in onze Cursus Communiceren met Dieren.

Het boek en de gratis tips

Ben je nog niet toe aan onze cursus maar wil je wel het hele verhaal lezen van ons hachelijke avontuur in de jungle, bestel dan nu het boek Dieren – sprekend als mensen.

Ben je nog niet toe aan het boek maar wil je wel alvast proeven van het communiceren met dieren, download dan onze Gratis tips om zelf met je dier te kunnen communiceren.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen