Waarom blaffen honden?

Waarom blaffen honden?

Waarom blaffen honden? Dat is een vraag waarop je op het internet veel standaard antwoorden vindt. De een is gedragsdeskundige, de ander is hondenfluisteraar. Ik ben geen van beide. En daarom kan ik je met mijn antwoord een andere kijk op de oorzaak van blaffen geven.

Dieren geven voortdurend allerlei boodschappen door. Aan andere dieren en aan hun mensen. Bijna alle honden blaffen wel en daarom zou je denken dat dit natuurlijk gedrag is. Maar dat is het niet. Het is gecultiveerd gedrag. Het is gedrag waaruit de hond uiteindelijk voordeel haalt. Of dat voordeel nu een stukje worst is of een roedellid dat terugkomt in de kamer nadat de hond alleen is geweest, dat maakt niet uit. De hond heeft er voordeel bij.

Een luidruchtige roedel heeft geen overlevingskansen

In de natuur hoor je wolven niet blaffen. Blaffen en geluiden maken zijn zelfs gevaarlijk voor het voortbestaan van de roedel. Een luidruchtige roedel is ten dode opgeschreven. Huilen doen wolven wel maar dat heeft een andere functie.
Een hond die blaft en dus luidruchtig is en daarmee de roedel in gevaar brengt, vertoont dit gedrag uit pure noodzaak.

Drie communicatievormen

Honden zijn doorgaans afhankelijk van mensen en zo hebben ze door de eeuwen heen inmiddels begrepen dat ze ons mensen vaak niet kunnen bereiken met hun intuïtieve boodschappen. Een hond heeft inmiddels geleerd dat zijn mensen niet in actie komen als hij de telepathische waarschuwing geeft dat er leden van een andere roedel het territorium van zijn eigen roedel betreden (mensen die op bezoek komen).

Hij weet inmiddels dat ze ook niet reageren als hij met zijn lichaamstaal aangeeft dat er indringers zijn (druk doen).
De hond heeft van ons mensen geleerd, dat ze pas echt in actie komen als hij gaat blaffen.

Veel mensen zijn druk druk druk

Alle boodschappen die onze honden ons vooraf hebben gegeven, zijn bij ons mensen (wij die alles denken te weten, te begrijpen en te kunnen verklaren), gewoon niet binnengekomen. We zijn natuurlijk wel druk druk druk en hebben vaak geen tijd om echt te luisteren naar wat onze dieren ons willen duidelijk maken.

Wilt u alle problemen voor zijn, leer dan met uw hond te communiceren op het eerste niveau: telepathisch en intuïtief. De band met uw hond zal nog veel intenser worden dan deze al was.

Altijd al de band tussen u en uw dier willen verbeteren? Willen optimaliseren? Download nu ons gratis E-book: Gratis tips om zelf met jouw hond te kunnen praten! Je zal opkijken wat jouw hond jou allemaal te vertellen heeft!

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen